10 задължения на цветаря през юли

03 юли 2020 Цветя 0 59814
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата

Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през този месец:

1. Поливайте при необходимост. Препоръчително е да се прави вечер, за да се намалят изпарението и загубата на вода през топлата част от деня.

2. Борбата с плевелите остава безмилостно жестока. Не им позволявайте да излязат от контрол, но и не ги прахосвайте.

3. Храна, храна, храна. За едногодишните схемата е торове да се внасят на 10-14 дни според продукта. За многогодишните е време за последни дажби.

4. Високите температури са рай за насекомите. Следете за появата на гъсеницата по мушкатата и чимширите. Редовните врагове (белокрилки, акари, трипси, въшки и други) също остават опасни.

5. Редовната инвентаризация на прецъфтелите цветове е от полза и за нервите ви, и за обилния бъдещ цъфтеж.

6. Не отлагайте поставянето на опори за високите растения. Ако коловете ви изглеждат грозни, помислете през следващия сезон да садите цветята в групи (не в редове) и по-гъсто. Така далиите например ще се подпират една друга.

7. Добавете цвят, където е необходимо. Зоните с еднократно цъфтящи многогодишни ще се превърнат в сцена на нов спектакъл с няколко тагетеса или друго слънчево цвете.

8. Събирайте семена и резници за следващата година. Ако вкорените сега мушката, твърде възможно е да ви зарадват с цвят съвсем скоро. Семенцата дръжте в хартиени пликове или бурканчета на сухо.

9. Снимайте. Показвайте градината, в която сте положили толкова много усилия и с която се гордеете. Снимките ще са от полза, няма да се налага да се чудите къде беше онова цвете.

10. Наслаждавайте се на всяка свободна секунда на открито.


Последни дажби тор за розите

Време е менюто на многогодишните цветя, храсти и най-вече на розите да бъде земенено. До средата на август, а във високите планински райони и по-рано на многогодишните растения се дава последната за сезона запасяваща дажба с хранителни вещества.
Торовете не бива да съдържат високи количества азот. Вместо на него акцентът е на фосфора и калия, и на микроелементите.
Идеята е, че растенията трябва да се подготвят за зимуване, а азотът ще ги стимулира да развиват листна маса и нови стъбълца. Те пък няма да успеят да се закалят и шансът да измръзнат е много по-голям.
Фосфорът и калият от друга страна стимулират биохимични процеси, които помагат на презимуването. При розите това е особено важно, защото техният покой е много нестабилен. Най-често измръзват връхните млади части на стъблата, а не е изключено да загинат и целите растения, въпреки че у нас това се случва рядко.

Актуални сеитби

Има цял списък с красиви цветя, които могат да се засеят през този месец. Повечето от тях са двугодишни, но не липсват и многогодишните. Цветовете им ще ви радват догодина.
Ако сега засеете теменужки и парички, те ще разцъфтят още тази година, а снегът няма да ги уплаши. И не забравяйте незабравките. Пазете теменужките от слънцето, когато поникнат.
Старият и леко позабравен градински шибой също се сее сега, както и доста видове иглики, карамфилът Sweet William, дигиталисите, делфиниумите. А от многогодишните - лупина, кореопсис, гайлардия, котешка мента, аубриета, физалис, кученца, скабиоза, пенстемон, геум, пиретрум, но има и още.

Гергините и неприятелите
Хубаво е да обърнете внимание на вредителите, които нападат далиите, за да бъдете подготвени. Очаква се ухолазката да се прояви, ако вече не го е направила.
По принцип тя е приятел в градината, защото е хищник, но поврежда цветовете и пъпките на гергините. Борбата с нея се води чрез капани.
Акарите, трипсите и листните въшки също са много опасни за гергините, както и за гладиолите.


ЕСЕННО ЦЪФТЯЩИ ЛУКОВИЦИ

Есенният минзухар (Colchicum autumnale) и щернбергията (Sternbergia lutea) ще ви зарадват преди зимата, ако ги засадите през този месец

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

За максимум цвят и през август

Не поливайте наред! Дали традиционно отпускарският месец ще бъде такъв и през тази година? Или се „отпуснахме“ достатъчно още през пролетта? Хубавото на ситуацията бе

Няма снимка

Oпунцията е опасна!

Инвазивните видове вредят на флората и фауната ни! Наред с много екзотични, красиви и нетипични за българския климат растения, у нас навлизат и такива

Няма снимка

Най-честите въпроси за хортензиите

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания

Няма снимка

Пасифлората се размножава сега

В рода има над 500 вида Разкошна и неповторима, пасифлората бързо грабва погледите, а цветът ѝ остава в съзнанието на запалените цветари и колекционери като нестандартен и чудно красив

Няма снимка

Маргаритките

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Няма снимка

Мнима лиана за саксия

Тропическото плумбаго е мечта за градските градинари В рода на плумбагото има малко над десетина представителя, които завладяват сърцата на градинарите с красота и божествено сини, бели, пурпурни

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници