Жътвата в Добричко – ниски добиви и ниски оферти за цени

03 юли 2020 Растениевъдство 0 31086
Няма снимка
 

Жътвата в Добричка област върви с усилени темпове, като средните добиви от декар пшеница са най-различни – от 10, през 50-60 , в някои полета в Каварненско между 300 и 500 кг, заяви проф. Иван Киряков, директор на отдела „Селекция на пшеницата” в Добруджанския земеделски институт.

Според него, тази тодина средният добив от пшеница ще е около 300 кг, при над 500 за м.г. „Докъм 20 юли очаквам жътвата да приключи. Пшеницата е рядка, ниска и комбайните вървят бързо”- добави той.

При ечемика средните добиви са 150-200 кг от дка при около 400-500 кг за м.г.

„За ечемика предлагат много ниска изкупна цена – 230 лв за тон. Трябва да е ясно, че тази година разходите за един декар са много повече, както и за пшеницата – между 80 и 100 лв. на дка” – каза още проф. Киряков. За пшеницата тази година офертите за цени започват от 260 лв за тон, което, според производителите, е твърде ниско и засега те се въздържат от продажби.

С пшеница в Добричка област тази година са засети 1 245 404 дка, а с ечемик - 15 140 дка. Около 26 250 дка са пропадналите площи с пшеница, които са окосени или разорани.

„Засега царевицата и слънчогледът са в добро състояние. Ако през юли паднат дъждове от 15-20 л, те ще се стабилизират” – смята още проф. Киряков.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Важни неприятели по рапицата през пролетта

Със затопляне на времето първите вредители нападат посевите Рапицата е култура, която се напада от много неприятели. Те вредят в различни фази от развитието й

Няма снимка

Полша е водеща страна в интензивните производства

Земеделието й се нареди сред най-добрите не само в Европа, но и в света * Крупен износител е на качествени плодове Интензивните сектори в земеделието, които носят висока добавена стойност, са тези

Няма снимка

Расте световното търсене на биологичен джинджифил

Един от най-големите производители е Перу Ива Тончева През последните години Перу се наложи на световния пазар на джинджифил и сега страната четвъртият по големина износител на джинджифил

Няма снимка

Нови открития за фотосинтезата могат да подобрят добивите

Учените анализират хиляди растения, за да разберат какви промени в структурата или клетъчния апарат могат да увеличат производството Международен проект

Няма снимка

Практики на отглеждане на ерозирани почви

От основно значение са начините на обработка на почвата Проучванията върху почвените ресурси в нашата страна показват, че значителна част от тях са подложени в различна степен на почвена ерозия

Няма снимка

Десертното грозде има пазар, няма лозя

Останали са много малко насаждения, а търсенето на родно производство, както и сортове е голямо Ваня Велинска Отглеждането на десертно грозде у нас е обречено

Още от Фермер
Няма снимка

Започват зимните резитби

Подгответе азотните торове за подхранване на есенниците и трайните насаждения през февруари През изтеклия период, средноденонощните температури около климатичната норма поддържаха в покой зимните

Няма снимка

Какво не знаем за студоустойчивостта на сортовете

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

Няма снимка

Адаптивни и точни сеялките правят продукцията рентабилна

След торачките и инвентарите, през март в агрофокуса влизат изсяващите машини Съвременното аграрно машиностроене предлага многобройни възможности за избор на машини за предпролетната обработка на

Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

Фирми изкупуват картофи и ги даряват

Български компании изкупуват картофи и ги даряват на социално слаби хора. По този начин помагат както на производителите да не изхвърлят залежалата си продукция, така и на бедните

Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини