Нов органичен птичи тор за ефективно производство

08 юли 2020 Растениевъдство 0 19647
Няма снимка
1 2
 

Поултра осигурява на растенията нужните им макро- и микроелементи за правилен растеж и развитие, но също така обогатява почвата с органични вещества и помага за образуването на хумус

Ваня Велинска

Високи добиви и качествена продукция са цели, които си поставя всеки земеделски производител. А едно от най-важните условия за постигането им, е торенето на почвата, респективно подхранването на културните растения. От години не говорим просто за торене, а за балансирано хранене, което да осигури всички важни за растенията хранителни вещества. Истината е, че откъм минерални торове се предлага изключително разнообразие от продукти, които са с различно съотношение на елементите в тях, според нуждите на различните култури. Органичните торове обаче все още са сегмент, който е в развитие и налагане в добрите практики при отглеждане на земеделските култури, както и за по-богато съдържание на органика в почвата.
От тази година в производство е въведен точно такъв продукт, а именно органичният птичи тор Поултра, произвеждан от Декса Технолоджис. За качествата на тора, както и за приложението му в практиката разговаряме с Георги Пашов, собственик и управител на фирмата.
Разработихме Поултра с цел да създадем тор, който е с висока ефективност за растенията, но и много полезен за почвата, тъй като я обогатява с органично вещество, разказва Георги Пашов. В него основните макроелементи – азот, фосфор и калий се намират в лесно усвоима за растенията форма. А това спомага те много бързо да достигат до културата и да влияят на нейното развитие. Накратко Поултра е органичен, ефективен, концентриран и балансиран.
Идеята за разработване на органичния тор е един вид надграждане на бизнеса с ферма за кокошки носачки, която произвежда яйца с търговската марка Багрянка. Отпадният продукт, а именно кокошият тор,

се обработва по специална технология на принципа на компостирането

Основната разлика между Поултра и останалите продукти, които се предлагат у нас, включително и чуждите торове, е, че нашият тор е компостиран, уточнява Георги Пашов. Процесът се извършва в контейнери, в затворено пространство, с автоматизирана система, която контролира изцяло процеса на интензивна ферментация. По този начин се гарантират постоянните параметри и качеството на тора. След компостирането се извършва изсушаване и гранулиране на тора. Преминаването на тези етапи на обработка гарантира, че в продукта няма патогенни, причиняващи заболявания, семена от плевели, както и яйца или ларви на неприятели.
Преди компостирането към тора се прибавят слама, както и ензими, които са изключително важни, тъй като подпомагат и ускоряват процеса на ферментация. Знаем, че във външна среда компостирането протича от няколко месеца до почти година, а при тази технология времето е скъсено до няколко дни.
Друго факт е, че в следствие на факторите на средата в условия на открито в комостния куп се губят ценни хранителни вещества. В контролираната среда, при която се произвежда птичият тор, тези недостатъци се елиминират. А полученият тор е

с повишено съдържание на органичен въглерод, хуминови киселини и органична материя

Формулата на Поултра е 4:4.4:4+46, т. е. азот – 4%, фосфор 4.4%, калий 4% и 46% органичен въглерод, разяснява Георги Пашов. Това съотношение е перфектен баланс, който осигурява оптимално качество и продуктивност. Освен макроелементите, които са в органична форма, торът съдържа и разнообразни микроелементи – бор, желязо, манган, молибден, цинк, които влияят на метаболизма на растенията. В него има и над 18 вида аминокиселини, които са с естествен произход и имат много добро влияние върху културите. Те стимулират фотосинтезата, клетъчното делене, цъфтеж и плодоотдаване, спомагат за натрупване на резервни вещества в растенията, подобряват устойчивостта им към неблагоприятни условия на околната среда.
Органичният птичи тор Поултра може да се използва при всички култури. Изключително подходящ е за зеленчукови и овощни култури, лозя, етерично-маслени култури, оранжерии, производство на разсад, цветя и декоративни растения, тревни площи, включително голф игрища. Разбира се, може да се прилага и при зърнено-житни и окопни култури. Внася се предсеитбено или при засаждане с инкорпориране.
Торът има

много добър ефект при началния старт на културите

при образуването на кореновата система, подчертава Георги Пашов. Затова препоръката е да се внася преди сеитба или засаждане. Естествено, с него може да се натори и по време на вегетацията на растенията, като се разхвърля върху почвата. Искам да обърна внимание на това, че ензимите в тора съдържат азотозадържащи бактерии, които влияят на това, хранителните елементи да се освобождават бавно, така се избягва загубата на азот. А ползата от него е още по-голяма при редовното му използване. Не бива да се пренебрегва и фактът, че обогатява почвата с органично вещество, като по този начин я прави много по-плодородна и с по-добри физико-химични свойства.

Сериозно предимство на птичия тор е, че подпомага за образуването и храненето на плодовете и гроздето. Те са с по-високо захарно съдържание и съответно качество.

Торът е изключително подходящ за биопроизводство, но може да се използва и при конвенционалното. Приложението му може да се комбинира с внасянето на други торове, като в този случай дозите на минералните торове трябва да се намалят.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Фермерите трябва да се насочат към поливно земеделие

Важно е хибридите и технологиите да са подходящи за засушливи условия, смята Танка Тенева, управител на кооперация „Раковски”, гр. Димитровград, на чиито полета се проведе открит ден на фирмите

Няма снимка

Жънат по-рано пролетниците

Заради засушаването в някои райони на страната жътвата на слънчогледа, а и на царевицата ще е по-рано от обикновено. Нямаме избор, правим каквото трябва, пък каквото се получи накрая

Няма снимка

Проф. Иван Киряков: Дъждовете в края на юни и началото на юли създадоха проблем при царевицата

„Дъждовете, които паднаха между 150-200 литра в началото на юли, създадоха по-големи проблеми. Дадоха възможност на царевицата да стартира много силно

Няма снимка

Сушата и топлинният стрес лимитират добива от царевица

Влагата е факторът, от който в голяма степен зависи хибридите да развият потенциала си Царевицата е зърнената култура, която през последните години се превърна в най-доходната земеделска култура за

Няма снимка

Производителите на малини очакват добри добиви

Започна беритбата на летните сортове, засега продукцията е насочена за пресния пазар Ваня Велинска Разгарът на лятото е сезонът на малините. Факт са и първите беритби на ароматните плодове

Няма снимка

Нови активни вещества срещу опасни вредители

Кортева внедрява в практиката рз-продукти с различен механизъм на действие, както и за справяне с резистентността, разяснява Иван Дражев, продуктов мениджър на фирмата - Г-н Дражев

Още от Фермер
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини