Земеделието не търпи пандемии, иска нови трактори и комбайни

13 юли 2020 Агротехника 0 7065
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Да разчитат ли фермерите на употребявани, макар и добре работещи, или да се снабдят с първокласна агротехника обсъждаме с топ специалиста инж. Таньо Танев

Екип на в.“Български фермер“

Коронаризата остро поставя днес въпроса за състоянието на машинните паркове на фермерите. Да инвестират ли те в нови машини или да кърпят старите? Да разчитат ли на тези от „втора ръка“, макар и добре работещи, или да се снабдят с най-новото от областта на агротехниката?
По темата наш много добър събеседник е топ специалистът в тази област инж. Таньо Танев. Той, е управител на известната старозагорска фирма „Карад“, вносител на модерна и продуктивна агротехинка. Добре познат е за мнозина фермери, които са имали нужда от съвет и напътствие за закупуване на подходящи стопанствата си машини. Инж.Танев е един от пионерите в обновяването на машинния парк на селското ни стопанство. Още в зората на прехода в земеделието, когато започва възстановяването на собствеността върху земята, тръгна и процесът на подмяната на силно амортизираната и остаряла техника. В тези години, преди създаването на „Карад“ Таньо Танев е бил дилър на едни от най-утвърдените и търсени марки на самоходни машини и инвентари от брандове от Европа и Америка. От тогава е и професионалното му мото: „ Висока производителност, надеждност и икономичност на машините за всички агротехнически дейности“.
Това свое виждане и философия Танев пренася и в създадената от него фирма „Карад“. Визията си за ролята на новата техника в земеделието той основава върху високата си експертиза на първокласен експерт, обогатявана и осмисляна от дългогодишния му опит в света на агротехнологиите.

Танев активно и продуктивно работи във времето на дълбоките структурни промени в земеделиено на страната. Когато заедно с настъплението на новите технологии, течеше подмяната на остарялата земеделска техника с такава от нов тип,Таньо Танев със своите знания и опит е бил винаги около и с най-изявените земеделски производители от различни браншове.

В началото на нашия разговор той сподели, че още в началото на пазара са се появили и са предложили нови, високотехнологични и ергономични машини и инвентари на европейски и световни лидери – New Holland, Gregoire Besson, Horsch, Gaspardo, Bertu и др. „Никога не съм се отклонявал от своето разбиране за ролята на високотехнологичната техника за развитието и усъвършенстването на земеделския труд. Това стана и главната причина от 2019 г. нашата фирма да стане дилър на водещия италианския производител на земеделска техника ARBOS. Привлече ни, на първо място, перфектното съотношение цена/качество. И на второ - дизайнът, изключителният комфорт и функционалност, които са насочени към получаване на високи резултати и ефективност. Все неща, които и днес са отправна точка за верния избор на земеделците, колебаещи се кога и как да подновяват своите машинни паркове“, обяснява същината на верния път към решаването на проблема инж. Танев и се аргументира:
- ARBOS има дълга история. Компанията започва производството на трактори и комбайни през 50-те години на 20-и век. Те бързо стават популярни по света, с атрактивните цени и иноваци. През 1971 г. ARBOS представят първия в света четиристранно самонивелиращ се зърнокомбайн. Освен комбайни за пшеница, царевица и ориз, такива за цвекло също стават много търсени през 80-те. Сега ARBOS произвежда трактори с мощност от 25 к.с. до 260 к.с., сред които и специализирани лозаро-овощарски. Марката е една от първите в света, чиито машини преминават на екостандарт TIER V. С придобиването на няколко други компании, между които MATERMACC и GOLDONI, ARBOS разширява гамата си от инвентари, като голям успех имат сеялки Twin-Row и за директна сеитба UST, продълбочители, култиватори и др. Все машини от ново поколение...

На нашия пазар оборудването на италианския производител на широка номенклатура от техника вече има своите фенове, което не е случайно, уточнява инж. Танев. Още първите земеделци, които станаха собственици на трактори ARBOS, изразиха пред представители на нашия екип удовлетворението си от качествата на италианските машини, както и от привлекателните им цени. Някои споделиха, че са били привлечени от опциите за 5-годишна гаранция, осигуряване на заместваща машина в гаранционния период, възможност за обратно изкупуване при подмяна с нова машина и лихвата от 0,99 % без скрито „натоварване“ на цената. Подобни облекчения в настоящата остановка са твърде полезни за и трябва да се вземат предвид при решение за инвестиции.
Вероятно вашите партньори знаят тези подробности при оценката на риска от инвестиране в днешните условия. С какво друго „Карад“ може да им бъде полезна?

Ние, като официален сервиз на ARBOS поддържаме наличност от резервни части и консумативи и осигуряваме периодично обучение на сервизните си специалисти, които са винаги в помощ на нашите клиенти. По време на жътвения сезон, както и през цялата година, „Карад“ е на разположение на фермерите 24/7 часа – вече 22 години. Това не може стане без нашите сътрудници. Както и хората, всяка фирма е със собствен облик. Екипът ни е сплотен и с дългогодишен опит в продажбите и поддържането на техниката. Най-добри сме в сервизирането на машините – това го признават дори и наши конкуренти. Със земеделците се отнасяме като с партньори и сме изградили взаимно пълно доверие. Хората ни са посветени изцяло на работата си. Стремежът ни е непрестанно да развиваме и фирмата и да ставаме още по-добри.

Всичко това показва, че разполагате с богата информация и познавате добре състоянието на машинните паркове на не малка част от българските фермери. Може ли все пак сега в обстановката на стагнация на пазара, непредвидими климатични изненади и все още предстояща подкрепа за сектора срещу негативното влияние на пандемията земделците да инвестират в нова техника?

Мисля, че може и трябва. Ще ви разкажа един случай. Самостоятелно и съвместно с други дилъри, „Карад“ провежда редовно и продължава да организира множество демонстрации с машините на ARBOS. При една от демонстрациите на трактори и инвентар край Стара Загора в сухото лято на 2019 г. трябваше да се покаже работа на трактор ARBOS 5130 (136 к.с.) с четирикорпусен плуг при изключително тежки условия (силно спечена почва). „Недей! Няма да може да отцепи!“, съучастнически подшушна един фермер. Оказа се, че не е прав. Макар и бавно, тракторът пое и продължи да кърти след себе си изсъхналия чернозем на 35 см дълбочина, оставяйки впечатляващи буци от нагорещената земя. Фермерът си призна: „**** мааму! Не мога да повярвам на очите си! А чудото стана, защото и инвентарът, и тракторът бяха нови, бяха от реномирана фирма, отговаряха на съвременните изисквания за агротехническа дейност.

В началото на 2020 г. нещата, както отбелязваха мнозина аграрикономисти тръгнаха оптимистично, но с пандемията на COVID-19 в страната настъпват пазарни и икономически промени. Към тях се добавиха и неблагоприятните климатични условия. Стопаните станаха предпазливи и изчакават развитието на конюнктурата, особено резултата от прибирането на реколтата. Те са практични хора, натрупаха опит и умеят да направят верния избор, е категоричен специалистът. Независимо, че пандемията отложи най-голямото изложение за селскостопанска техника в България – БАТА АГРО, през следващата година то ще се състои и земеделците ще могат да се запознаят с най-новите машини на ARBOS на събитието в Стара Загора.
ДОПЪЛНЕНИЕ

„Карад“ е създадена през лятото на далечната 1998 г., когато в пълен ход бяха дълбоки структурни промени в селското ни стопанство. Заедно с това тече подмяна на земеделската техника. Фирмата е един от лидерите на пазара на земеделска техника в България. В нейното портфолио влизат трактори и комбайни от водещи световни производители, както и пълна гама инвентари. Стационарното и мобилно сервизно обслужване, както и доставката на оригинални резервни части гарантират на селскостопанските производители спокойна работа на полето и във фермата.

През 2019 година „КАРАД“ става дилър на италианската марка ARBOS, която понастоящем е собственост на една от най-крупните световни фирми за земеделска техника и земекопни машини TIANJIN LOVOL HEAVY INDUSTRY.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

И картофите трябва да се вадят чисто и прецизно. Иска го пазарът

Картофовадачките са агрегати пригодени да работят при различни условия и почви * Продуктивни, гъвкави и маневрени, те пазят и не нараняват продукцията Екип на в

Няма снимка

Защита на птичи гнезда с дронове и AI

Ново проучване на университета в Хелзинки показва, че обитанията на пернатите в земеделските земи могат да бъдат локализирани с помощта на дистанционно управлявано превозно средство в комбинация с

Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия

Няма снимка

Тракторната кабина на бъдещето

Водачът ще бъде оптимално свързан с дигиталната ферма в мобилния си офис Как ще се развият кабините на тракторите през следващите десет години? Австрийският производител Steyr смята

Няма снимка

Серията MF 8S на Massey Ferguson бележи нова ера при тракторите

Световноизвестната марка на корпорацията AGCO съобщи за пускането на изцяло новата серия трактори MF 8S, която обещава повече комфорт и ефективност, напълно свързани чрез смарт технологията и

Няма снимка

New Holland Agriculture пуска на пазара комбинирана гама CH CROSSOVER HARVESTING

Комбайнът CH7.70 въвежда съвсем нова концепция Crossover Harvesting, която обединява изключителна технология за разделяне на Twin Rotor с доказаната и известна конвенционална технология за вършитба

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници