Кой азотен тор кога и къде се използва

07 юли 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 59958
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

ъобразявайте се със свойствата на отделните видове и с почвата в района

1. Амониевата селитра е всъщност амониев нитрат и е от най-употребяваните торове. Белите гранули са с размер 1-3 мм, азотът е в амониева и нитратна форма и е от 33,5 до 34,5%. Подходящ е за почти всички видове почви. Амонячната част се свързва с почвата и не се измива, нитратната се отмива.
Загуба на азота от амониевата селитра се получава, когато се смесва със суперфосфат - тогава се образува амоняк, който излита. Загуба има и при варовити почви, затова винаги се внася с плитка обработка, за да се заоре.

2. Амониевият фосфат е във вид на бели кристали, съдържа 21% азот в амониева форма. Той е кисел тор, затова да не се внася на почви с повишена киселинност. Най-подходящ е за варовити.

3. Карбамидът е най-концентрираният азотен тор. Белите гранули съдържат 46% азот в амидна форма. Това е неутрален тор, подходящ за всички видове почви.

4. Натриевата селитра е във вид на прозрачни кристали, съдържа 15-16% азот в нитратна форма. Този тор е алкален и е подходящ за лозя на кисели почви. Но трябва да се знае, че при много честа употреба влошава физиологичните свойства на почвата.

Хербицидите – кога са алтернатива на мотиката
За препаратите срещу плевелите трябва да се знае, че почвените ликвидират предимно едногодишните плевели, а листните решават повече проблеми.

Могат ли да се използват хербициди в лозето на мястото на мотиката. Разбира се, че да, особено когато след валежите заплевеляването е доста силно.

По принцип при по-големите по мащаб стопанства проблемът с плевелите в реда и с издънките в плододаващите лозя се решават като се използват тотални контактни хербициди. Тe унищожават най-важните едногодишни и многогодишни житни и широколистни вредни плевелни видове.

Листните действат само на зелените части на плевелната листна маса, с тях се пръска насочено в реда и в основите на стъблата. Нужно е обаче много добро пулверизиране, за да се постигне качествено опръскване, тъй като се разчита на контактното действие на хербицида.

Съвет за любители:

Когато се работи с гръбна пръскачка, което означава за по-малки площи, трябва внимателно да се прочете или пита в агроаптеката какъв да е разтворът на препарата като процент. Плевелите трябва да бъдат в активна вегетация, когато се третират.

Сроковете на приложение са изключително важни:

-срещу многогодишните широколистни плевели трябва да се третира преди цъфтежа им,
срещу многогодишните житни плевели - когато са достигнали 15-20 см височина,
поветицата се унищожава най-добре във фаза цъфтеж.
Какви са очакваните резултати?
Ефектът от приложението на хербицида се появява бързо - първите видими симптоми се наблюдават на първия-втория ден. Плевелите загиват за около 7-10 дни. Те падат на място и образуват мулч, който дори е полезен, защото забавя вторично заплевеляване.

Кои препарати за какви плевели са подходящи

Раундъп е тотален, листен, системен хербицид. Той е за борба с едногодишни и многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели след поникване.
Глифозат С е неселективен системен тотален листен хербицид за борба срещу едногодишни и многогодишни фжитни и широколистни плевели. Ако се очаква валеж до 6 часа, не е за препоръчване. При работа с него плевелите трябва да са развили достатъчна листна маса, за да може препаратът да се поеме добре. При пръскането на овощни градини и лозя струята да бъде насочена към плевелите, така че работен разтвор да не попада върху зелените части на лозята и дръвчетата.
Глифоган 480 СЛ е тотален, листен, системен за едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели градини, лозя, свободни площи. Пръска се във фаза бутонизация на широколистните и изкласяване на житните плевели.
Глифъп 36 СЛ е срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Прилага се във фаза бутонизация на широколистните и изкласяване на житните плевели.
Гоал 2 ЕК е срещу едногодишни и някои многогодишни широколистни плевели.

Максимален ефект срещу бурена

Трудна е битката с многогодишните плевели в лозето, особено с разпространените коренищни като троскот, балур, пирей и кореновоиздънковите като поветица, паламида и др.
Заплевелените с коренищни плевели лозя изискват по-често и по-дълбоко обработване, като се внимава надземните стъбла да не се разкъсват. Целта е да се изтощят коренищата им, затова се копае в сухо и горещо време.

Кореновоиздънковите плевели са още по-инатливи, защото, освен че развиват мощна коренова система, лесно се размножават вегетативно. Ако при обработка нарежете корените им, те пускат пъпки и съответно нови издънки. А при сухо и горещо време насечените коренища по-бързо изсъхват.

Само с механични средства не можем да се преборим обаче, затова прибягваме и до химията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Шареният гроздов молец не си е заминал

Гъсениците на този твърде опасен и икономически важен неприятел за страната ни се срещат чак до втората половина на август по лозите и асмите, така че бъдете внимателни

Няма снимка

Подгответе последните пръскания

При влажен август има риск от сиво гниене, какви препарати за какви условия ще са подходящи Доста неприятности имат тази година собствениците на лози и асми

Няма снимка

Заразите по лозите са налице

Тази година не липсват мана и брашнеста мана по юлските гроздове. Така че и любителите трябва да бъдат много внимателни и наблюдателни, ако искат да опазят своята реколта

Няма снимка

Сивото гниене вече силно засяга десертните сортове

Прореждайте зърната на гроздовете, отстранявайте навреме засегнатите чепки Лозарите знаят, че болестта Botrytis cinerea – Сиво гниене, е опасна и направо изпитват страх от нея

Няма снимка

От какво се напукват зърната на гроздето

Можем ли да предотвратим това, пита Веска Карагьозова от Каварна В отделни години загубите от напукване на зърната на гроздето стават доста големи, едва ли не се равняват на тези от маните

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници