На планина с кучета

09 юли 2020 Домашни любимци 0 14418
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Какво трябва да имате предвид, ако искате питомецът ви да сподели разходката сред природата с вас

Туризмът е фантастично упражнение и перфектен начин да се насладите на природата. Разбираемо е и да искате кучето ви да се присъедини към вас по пътеките. Кучетата стават страхотни спътници и е наистина ободряващо да наблюдавате как се наслаждават на гледките, звуците и миризмите на природата.
Въпреки това, както не бихте се отправили на поход с рокли и обувки, така има и съображения, валидни за вашето куче. Имате ли цялото необходимо оборудване, от което то ще има нужда? Знаете ли какъв е туризъм етикетът?
Преди да попаднете на пътеката с кучето си, уверете се, че сте добре екипирани, за да осигурите прекрасно изживяване на открито както за себе си, така и за него.


Туристически етикет

Първо, не винаги приемайте, че вашето куче е добре дошло да ходи на туризъм навсякъде с вас. Например, може да се чудите, разрешени ли са кучета в националните паркове? За щастие, повечето национални паркове приветстват кучета.
Все пак винаги проверявайте дали е позволено вашият любимец да ви придружава преди да тръгнете на поход. Ако не го направите, може да ви глобят, да не говорим за неприятностите с други туристи. Забраните за кучета от някои паркове може да изглеждат произволни, но имайте предвид, че вашият любимец може да окаже влияние върху околната среда, като излага на риск дивите животни и нахлува в деликатните екосистеми. Ваша отговорност е да научите предварително какви са правилата на всяко място, на което вземете кучето си.
Що се отнася до националните паркове, има общи правила за домашни любимци, но всеки парк може да има и свои допълнителни. Други области на дивата природа, като държавните паркове и местните гори, също имат свои наредби.
Има няколко

правила, които е желателно да спазвате,

когато ходите на туризъм с кучето си:
. Събирайте отпадъците на вашия домашен любимец;
. Винаги го водете на каишка;
. Уважавайте дивата природа;
. Проучете къде можете да отидете.
Първото правило е особено важно в туристическия етикет. Може би смятате, че отпадъците на вашето куче са естествена част от цикъла на живота, особено в по-отдалечени места. Това обаче може да създаде проблеми на местните същества и дори да повлияе на водоснабдяването.
Второто правило трябва да се прилага почти във всяка туристическа ситуация. Държането на кучето ви на къса каишка е важно за безопасността, учтивостта и контрола. Не всеки турист се чувства добре с кучета, а може да има и други домашни любимци, които да не са толкова дружелюбни като вашите. И не на последно място, куче без каишка може да изчезне от погледа и ако не виждате какво прави, не можете да му попречите да изпадне в беда.
Ако има райони, където са разрешени разходките без каишка, оставете кучето си да тича свободно, само ако имате вербален контрол над него, можете да го виждате по всяко време и сте работили върху идването му при повикване.
За да защитите растителния и животинския живот, винаги дръжте кучето си да ходи по пътеките, освен при срещи с други туристи. Тогава отстъпете от пътеката с любимеца си, за да оставите хората да преминават безопасно.
И накрая, не забравяйте да поздравите. Веселото "здравейте" може да сигнализира, че вашето куче е приятелски настроено, и да информира самото животно, че няма нужда от безпокойство.

Безопасността е приоритет

Безопасността на кучето ви по време на поход винаги трябва да бъде основен приоритет, а първата стъпка е да се уверите, че то е достатъчно подготвено за задачата. Бъдете особено предпазливи с млади и стари кучета, тъй като те може да не са в състояние да издържат дълги, предизвикателни походи, а натоварването върху растящите кости може да е твърде голямо за кученцата.
Походите в прекалено горещо време трябва да се избягват, тъй като кучетата са много по-податливи от хората на опасностите от прекомерна топлина. Също така е важно да вземете вода за любимеца си. Кучетата не се потят, както правят хората. Тежкото дишане с изплезен език е техният основен метод за поддържане на хлад. Това ги излага на по-висок риск от прегряване от вас, когато сте на пътеката. Освен това, ако не вземете вода за пиене на кучето си, рискувате то да пие от езера, потоци или от блата. Има възможност тази вода да е замърсена с паразити, бактерии като лептоспироза или други патогени, които могат да го разболеят лошо.
Вие и вашето куче може да се окажете в територия с бълхи и кърлежи по време на походите си. Помислете за използване на одобрено от ветеринарен лекар превантивно средство и не забравяйте да разгледате внимателно цялото си куче, когато слезете от пътеката.
Полезно е и да знаете как да премахнете кърлеж от кучето си, тъй като ранното отстраняване помага да се намали вероятността от вторично заболяване. Къпането или сресването на любимеца след похода ще ви позволят да проверите за нашественици, както и за всякакви трънчета, клончета и други остатъци, попаднали в козината му.

Съвети за обучение

Важна част от безопасността и етикета за туризъм е да имате добре възпитано и правилно социализирано куче. Бъдете сигурни, че вашият питомец знае поне основните команди за послушание като "ела", "седни" и "стой". Правилното ходене на каишка е друг ключов момент в поведението. В случай, че случайно изпуснете повода, трябва да сте подготвени с надеждно словесно извикване. Не можете да опазите кучето, ако не можете да го държите в полезрение.
Някои допълнителни команди, върху които е добре да се работи, включват "плюй" и "тихо" за ограничаване на лаенето. От отровен бръшлян през животински отпадъци до боклук на други туристи - има много опасности по пътеките, които могат сериозно да навредят на вашето куче. Командата "плюй" ще гарантира, че кучето ви не яде и не се забърква с нещо опасно. И спирането на всяко прекомерно лаене ще ви помогне да запазите своята разходка в природата възможно най-спокойна.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Защо кучето ми кашля?

Има няколко причини, които варират от нещо леко до по-сериозно заболяване Всяко куче или кученце кашля от време на време. Това не е много изненадващо, тъй като те използват устата и носа си

Няма снимка

Пазете кучето в жегата

Избягвайте да го излагате на горещ асфалт или пясък за продължителен период - може да изгори лапите му Лятото е времето да се забавляваме на открито с нашите кучета - по-дълги разходки в парка

Няма снимка

С куче на море

Имайте предвид, че не всяко обича водата, така че не трябва да принуждавате своето да плува Бавно и безопасно запознайте домашния си любимец с водата. Ако вашето кученце се опитва да плува за първи

Няма снимка

Защо кучето ми накуцва?

Как да разберете кога можете да изчакате до следващата сутрин и кога трябва да се втурнете към спешното веднага Подобно на нас, кучетата накуцват по различни причини

Няма снимка

Най-добри породи кучета за лов

Те са издръжливи, атлетични и най-важното – имат нос, който им помага да надушат дивеча Кучетата и хората живеят и работят заедно от хиляди години. Всъщност нашите кучешки спътници са едни от

Няма снимка

Котката и топлото време

Пазете я от слънцето през горещите летни месеци Много котки обичат да се припичат на слънце, избирайки най-топлите места в градината, на които да се наслаждават

Още от Фермер
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини