Кайсиев конфитюр с ядки

07 юли 2020 Кулинария 0 39618
Няма снимка
 

Продукти: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 300 г кайсиеви ядки (или други по ваш вкус), 2-3 супени лъжици вода, 1 чаена лъжица лимонена киселина.
Приготвяне: Изберете зрели, но твърди плодове. Изплакнете ги добре и ги подсушете. С помощта на дървено шишче извадете внимателно костилката, като се стараете да запазите целостта на плодовете.

Счупете костилките, ядките трябва да останат цели. За да премахнете кафявата ципа, накиснете ядките в гореща вода за 2-3 минути.
Ако кайсиевите ядки са малко или нагарчат, можете да добавите такива от орехи, лешници или кашу. Поставете ги за няколко минути във фурната, за да просъхнат.

Внимателно напълнете кайсиите с ядки и ги наредете в широка тенджера, в която ще ги варите.

В друг съд сварете сиропа. Налейте вода, сипете захарта и лимонената киселина. Разбъркайте добре докато захарта се разтвори и поставете на котлона. Изчакайте сиропа да заври и докато е горещ, залейте кайсиите. Всички плодове трябва да са покрити със сироп. Оставете за 12 часа. През това време плодовете ще омекнат и ще поемат от сиропа, а ядките ще придадат своя вкус и аромат.
Запазването на формата на плода зависи от начина на приготвяне на сладкото. Това трябва да става поетапно, така че захарта да прониква постепенно в плодовете.

Повторете още два пъти. По време на готвенето сладкото не трябва да се бърка, тъй като плодовете могат да се разкъсат. Затова внимателно притискайте кайсиите с лъжица или разклащайте тенджерата.Отстранявайте появилата се пяна с решетеста лъжица.

Когато сиропът стане достатъчно гъст и вискозен, а плодовете полупрозрачни, можете да предположите, че сладкото е готово.
Прехвърлете в стерилни буркани, завийте капачките и оставете да изстине напълно. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Това сладко не трябва да се съхранява повече от година, тъй като ядките започват да отделят опасната за здравето и отровна циановодородна киселина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Вкусни запеканки с тиквички

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

Няма снимка

Зелен лучен сос

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

Няма снимка

Зеленчуково рагу в плик

Хубаво е, когато не е нужно да мислите дълго какво да готвите за обяд или вечеря. През лятото тези въпроси се решават бързо. Винаги можете да нарежете зеленчуци за салата или да ги запечете

Няма снимка

Кой не обича сини сливи?

Три рецепти, които си заслужава да знаете Вкусен сос  Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп

Няма снимка

Кюфтенца в листа от босилек

Ще ви трябва смляно телешко месо. Може би някои предпочитат свинското, но в нашия случай телешкото е по-подходящо. Вземете около четвърт килограм. Освен месо ще ви трябват подправки за каймата

Още от Фермер
Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия

Няма снимка

Правителството дава 19 млн. лева на земеделски производители

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с

Няма снимка

4 часа гладна диета за излюпените пъдпъдъчета

Още неизсъхнали, новоизлюпените здрави пъдпъдъчета са много жизнеспособни и бързи. Те буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си крачетата на събратята

Няма снимка

Лавандула и лавандин

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем

Няма снимка

Утре ни очаква горещо време, на места ще има валежи с гръмотевици

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно. Временни увеличения на облачността ще има над северозападните райони

Няма снимка

Актуални грижи в лехите

Започна масовото бране, правете го сутрин, когато зеленчуците са по-свежи * През август масово се берат голяма част от зеленчуците, отглеждани в дворната градина и на вилата