Мнима лиана за саксия

09 юли 2020 Цветя 0 18954
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Тропическото плумбаго е мечта за градските градинари
В рода на плумбагото има малко над десетина представителя, които завладяват сърцата на градинарите с красота и божествено сини, бели, пурпурни, червени или розови симетрични цветове. Произхождат от горещите тропици, но с успех се приспособяват към сезонните условия в нашата страна.
Плумбагото, наречено още саркофай, е мечта за изтънчените градски градинари с малко място, но и за любителите на екзотичното и нестандартното с разкошни градини, както и за цветарите с много ангажименти и малко време.
Plumbago auriculata е най-често предлаганият в търовската мрежа вид. Вечно зеленото храстче се отглежда предимно като лиана. В природата стъблата могат да достигнат 6 метра, но в контейнер растението е доста по-компактно.

Цветовете са събрани в съцветия
Петте венчелистчета са украсени с нишка, сочеща центъра. А най-интересното е, че чашелистчетата и дръжките на цветовете са покрити с трихоми (власинки), които отделят лепкава течност способна да „лови“ и убива насекомите. Подобни секрети отделят някои хищни насекоми (Drosera и Nepenthes). Проблемът е, че никой не знае защо плумбагото има тази функция. Дали трихомите служат за само защита, или реално извличат допълнителни нутриенти от жертвите, е загадка дори за учените.

Още една мистерия е защо някои от листата на по-възрастните растения се покриват с бял брашнест налеп. Той често обърква градинарите, защото много прилича на заболяване. Всъщност е ексудат като креда, който не рядко се среща при плумбагото.
Загадките не свършват. Името на растението в превод от латински означава „прилича на олово“, като има 3 теории за него: заради необикновено синята багра на цветовете; защото сокът при нараняване на растението оставя оловни петна по кожата; плумбагото се е смятало за лек при отравяне с олово.

Плумбагинът има лечебен ефект
Веществото плумбагин, както подсказва името, е извлечено от нашия герой. То се открива още в хищните растения. Доказани са антимикробни, антималарийни, противовъзпалителни, противоракови, имуносупресивни и други ефекти от него.
Плумбагинът и неговите биоактивни свойства помагат в борбата с галовите нематоди в почвата от рода на Meloidogyne.

Най-добре цъфти на слънце
Плумбагото е благодарно и благодатно за отглеждане растение. Цъфти най-добре на слънце. Толерира и известно засенчване, но за сметка на цъфтежа.
Предпочита богата, неутрална и добре дренирана почва, както всички цветя. Полива се редовно, но умерено, а подхранването може да е само 2-3 пъти в годината.
Презимува в неотопляемо, но светло помещение, в което температурата не пада под нулата. Преди прибиране стъблата се орязват за по-лесно съхранение.
Плумбагото не страда от болести и неприятели, което е един от най-големите му плюсове.

   

Резитба и размножаване - наесен
В зависимост от желаната форма и развитието могат да се прилагат редовни грижи за фризурата на плумбагото или да се извършва само една в края на сезона.
Рязането стимулира образуването на повече цветове, защото те се разполагат по младите стъбла. Колкото повече разклонения, толкова по-пищни ще бъдат цъфтежът и цялостната визия на растението.
Размножаването става най-лесно чрез десетина сантиметрови вдървесинени клонки. Отрезът се прави под ъгъл и се потапя във вкоренител. Резниците се подреждат в индивидуални саксийки. Поддържат се висока почвена и въздушна влажност и температура.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

За максимум цвят и през август

Не поливайте наред! Дали традиционно отпускарският месец ще бъде такъв и през тази година? Или се „отпуснахме“ достатъчно още през пролетта? Хубавото на ситуацията бе

Няма снимка

Oпунцията е опасна!

Инвазивните видове вредят на флората и фауната ни! Наред с много екзотични, красиви и нетипични за българския климат растения, у нас навлизат и такива

Няма снимка

Най-честите въпроси за хортензиите

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания

Няма снимка

Пасифлората се размножава сега

В рода има над 500 вида Разкошна и неповторима, пасифлората бързо грабва погледите, а цветът ѝ остава в съзнанието на запалените цветари и колекционери като нестандартен и чудно красив

Няма снимка

Маргаритките

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

Няма снимка

10 задължения на цветаря през юли

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

Още от Фермер
Няма снимка

АКТУАЛНО

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето. Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Няма снимка

Ще стане ли пасищното мляко стандарт?

И колко ферми ще останат в ЕС и в кои държави Потребителите в Европа търсят пасищно мляко, сочи европейската статистика. И с основание, защото пасищното мляко е богато на витамини