Тази година в ресторантите ще се появят 3D отпечатани вегански пържоли

07 юли 2020 Новини 0 4023
Няма снимка
 

Предвид скоростта на развитие на технологията за 3D печат, изглежда, че скоро ще се появи нов въпрос, объркващ двойките: "Скъпи, какво ще отпечатаме днес за вечеря?"

Израелската компания Redefine Meat, основана през 2018 г., представи Alt-Steak, който тази година трябва да влезе в израелските ресторанти. Компанията казва, че може да създаде устойчиви високопротеинови пържоли без холестерол благодарение на най-модерната технология за 3D печат.

Ешхар Бен-Шитрит, основателят на Redefine Meat, първоначално известен като Jet Eat, още през 2018 г. обяви „началото на нова посока в алтернативното месо“.

Печатаното говеждо месо ще бъде тествано в избрани израелски ресторанти от висок клас през 2020 г. Продуктът ще се предлага като част от ястието на шеф готвача, а производството на специални 3D принтери и Alt-Steak рецепти ще бъде увеличено след получаване на обратна информация от готвачи и месари на високо ниво.

Компанията е разработила патентована технология, която произвежда 3D принтиране на заместители на месо по билкови рецепти. Принтерът буквално използва "мастило", за да "отпечата" пържолите, а пържолите се правят от соеви и грахови протеини, кокосова мазнина, слънчогледово масло, естествени оцветители и аромати.

Основателят на компанията отбелязва: „Това е наистина уникално за нас - ние сме единствените, които го правят. Доближихме се много до естествения състав на месото, а нашият 3D принтер по същество е като много сложен робот, който знае как да приема всяка от тези съставки и много точно изгражда хранителен продукт. "

Растителните компоненти се комбинират с вода и се слагат в три контейнера. Те се зареждат в 3D принтер с размер на голям хладилник.

След като материалите преминат през хранителната техника в принтера, машината доставя продукта, като отпечатва смес от мазнини, кръв и месо, за да му придаде мускулна структура, подобна на крава.

Бен-Шитрит заяви, че машината отпечатва „една точка върху друга, а пържолата е изградена от почти милион точки“. Софтуерът може да определи вида на пържолата, която печата принтерът.

„Използвайки отделни състави за мускули, мазнини и кръв, можем да се съсредоточим върху всеки един аспект от създаването на перфектния Alt-Steak. Това е уникално за нашата технология за 3D печат и ни позволява да постигнем безпрецедентен контрол“, добави той.

В момента всяка машина може да произвежда шест килограма на час и в крайна сметка ще достигне производителност от 200 кг месо на ден.

Основната цел на компанията е не само да създаде вегетарианско ястие, но и да прекъсне веригата за доставка на храни по целия свят, тъй като е известно, че производството на месо оказва негативно влияние върху околната среда.

Революцията в 3D печата може да премахне необходимостта от получаване на месо от говеда и да предостави нов, по-устойчив начин да се наслаждавате на месо в бъдеще.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници

Няма снимка

Слънчево време и летни дъждове днес

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над югозападната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали краткотаен дъжд

Няма снимка

Нови 20 пожара в Хасковско

Обстановката в област Хасково остава изключително усложнена, поради възникнали нови 20 пожара днес, съобщиха от Областната администрация. Областният управител д-р Стефка Здравкова е посетила

Няма снимка

Летни бури в различни части на страната (Видео, снимки)

Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет Гръмотевична буря се разрази в София малко след 19 часа. Отнесени са били някои от палатките пред Министерски съвет

Няма снимка

Утре ще бъде предимно слънчево, температури до 34 градуса

През нощта над повечето райони от страната облачността ще намалее до предимно ясно време. На отделни места в Западна България ще продължи да превалява

Няма снимка

Опасност от пожари в 15 области на страната днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 15 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава "Фокус"

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

БГ сортове ряпа

Зимна бяла има плоско-кръгли до кръгли кореноплоди. Кожицата е бяла. С тънка опашка е. Образува средно голяма полустояща розетка. Вътрешността е бяла, крехка, има по-слабо лютив вкус