Балансите на 8-те най-големи износителки на зърно се свиват

09 юли 2020 Агробизнес 0 17073
Няма снимка
 

Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени

В България средното намаление на общия добив, спрямо миналата година, е около 25%

Алма Давидова

Вчера на европейския пазар пшеницата рязко поскъпна на фона на преразглеждане оценката на реколтата надолу през 2020 г. във Франция.
Ревизията е свързана с намаляване на прогнозираната от аграрното министерство площ с 200 000 ха - до 4,4 млн. ха. Това води до преразглеждане на производствените оценки надолу с 1 млн. тона и понастоящем показва общ обем на производството от 31,3 млн. тона, което е много по-ниско от миналогодишното число от над 39 млн. тона.

В този контекст FranceAgriMer оценява износа за трети страни през пазарната 2020/2021 г. на 7,75 млн. тона, което е значително по-ниско от миналогодишното число от 13,6 ммлн. тона. Запасите до юни 2021 г. се оценяват на 2,6 млн. тона, в сравнение със сегашните в началото на кампанията - 3,0 млн. тона.

Запасите от всички видове ечемик в края на маркетинговата 2020/2021 г. бяха ревизирани нагоре до 2,1 млн. тона спрямо 1,6 млн. тона в началото на пазарната година в резултат на спад в търсенето, което компенсира очакваното намаление на реколтата през 2020 г.

В северната част на Франция и Европа вали дъжд, което забавя темповете на прибиране на реколтата. Останалата част от Франция се възползва от по-меко време, което допринася за бързия напредък в прибирането на реколтата с първите скосявания на пшеницата. Резултатите потвърждават голяма хетерогенност в добива, но добро качество.

В Аржентина липсата на влага по време на сеитбата доведе до преразглеждане на засетите площи пшеница към намаляване с около 400 000 ха, според данните на фондовата борса на Росарио. Това може да доведе до намаляване на производството до 18-19 млн. тона, в сравнение с предишни прогнози от 21-22 млн. тона.

На международната сцена активността остава слаба. Йордания провежда търг за закупуване на 120 000 тона хлебна пшеница, а Филипините искат да купят 110 000 тона фуражна пшеница.

Рапицата продължава да поскъпва следвайки цената на суровия петрол, която тази сутрин е около 40,80 долара / барел. Еврото се повиши тази сутрин до 1,1350 спрямо долара.

Американски пазар

Цените на пшеницата в Чикаго също рязко се повишиха вчера след затварянето на късите позиции и след ревизирането на производството във Франция надолу.
Влияят и опасенията, че производството в Аржентина ще намалее поради проблеми с сеитбата, свързани с дефицита на влага.

В този контекст балансите на 8-те най-големи страни износителки се свиват, но потреблението остава неизвестно. Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 15 000 партиди пшеница и 10 000 лота царевица. Те бяха и нетни продавачи на 4500 партиди соя.

Търговците ще продължат да коригират позициите си днес в очакване на юлския доклад на USDA, който ще бъде публикуван в петък.

В Бразилия Conab преразгледа прогнозата за производството на соя до 120,9 млн. тона, а тази за производството на царевица до 100,6 млн. тона.

Жътвената кампания изостава в Черноморския регион

Темповете на прибиране на реколтата изостават от миналия сезон в басейна на Черно море.
До края на миналата седмица в Украйна бяха ожънати 289 000 ха ечемик и 110 000 ха пшеница, в сравнение съответно с 1012 000 ха и 750 000 ха през миналата година.

Проливни дъждове миналата седмица в южните райони забавиха прибирането на реколтата. Добивът на ечемик се подобрява с напредването на кампанията.

Що се отнася до пшеницата, средният добив в началото на реколтата е с 50% по-нисък от първите показатели през 2019 г. Цифрите, които ще бъдат публикувани този петък, със сигурност ще донесат повече положителни елементи.

В Русия също има забавяне на прибирането на реколтата, особено за пшеницата, чиято реколта е на около 3 млн. хектара в сравнение с 4,5-5 млн. хектара миналата година. Средната доходност нараства с увеличаване на реколтата, въпреки факта, че намалява с -20%, в сравнение с миналата година за същата реколта.

България трябва да се справи със спад на производството до 5 млн. тона.

От Добруджанския земеделски институт очакват спад на добивите през настоящата година. В крайморските общини резултатите се очертават между 50 и 150 кг/дка. В цяла Добричка област може да се стигне средно най-много до 400 кг/дка, прогнозират учените.

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че това е най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам. В цялата Източна България област Добрич държи най-печалният рекорд. По данни на областните дирекции по земеделие добивът е в рамките на 71% по-нисък от миналогодишния.

Останалите области с най-проблемно прибиране на пшеницата са Силистра, Варна, Бургас, Сливен и частично Ямбол. Там средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%.

По оперативни данни на земеделските областни дирекции в момента българските зърнопроизводители са прибрали пшеницата на 55%. Средното намаление на очаквания общ добив спрямо миналата година е около 25%, коментира Десислава Танева.

„Независимо от кризата с добивите в момента, заради сушата и агротехниката, несъобразени с нея основно в Източна България, страната ни ще запази качеството си на нетен износител“, категоричен е земеделският министър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

По-малко пари за екосхемите в новата ОСП предлага германският агроминистър

Почти на прага на пленарното гласуване на ОСП 2023-2027, предвидено за октомври, земеделският министър на Германия Юлия Кльокнер някои съществени предложения

Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

ДФЗ: Всички заявления по подмярка COVID 1, подадени преди 3 септември, са легитимни

Не е необходимо да се подават наново заявленията. Изменението, което бе направено на 3 септември, дава възможност на близо 200 земеделски стопани с констативни протоколи за пропаднали площи също да

Няма снимка

Партньорство между земеделие и туризъм у нас доказва: 1+1=3

Бизнес план се пише заедно с фермера, напомня редовно на срещите с земеделските стопани Росица Джамбазова, директор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев - Г-жо Джамбазова

Няма снимка

Тютюнопроизводители ще получават Преходна национална помощ и през 2021, и 2022 г.

Все още не е сигурно дали ще има Преходна национална помощ за тях в следващия програмен период Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през следващите две години

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и