Балансите на 8-те най-големи износителки на зърно се свиват

09 юли 2020 Агробизнес 0 15849
Няма снимка
 

Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени

В България средното намаление на общия добив, спрямо миналата година, е около 25%

Алма Давидова

Вчера на европейския пазар пшеницата рязко поскъпна на фона на преразглеждане оценката на реколтата надолу през 2020 г. във Франция.
Ревизията е свързана с намаляване на прогнозираната от аграрното министерство площ с 200 000 ха - до 4,4 млн. ха. Това води до преразглеждане на производствените оценки надолу с 1 млн. тона и понастоящем показва общ обем на производството от 31,3 млн. тона, което е много по-ниско от миналогодишното число от над 39 млн. тона.

В този контекст FranceAgriMer оценява износа за трети страни през пазарната 2020/2021 г. на 7,75 млн. тона, което е значително по-ниско от миналогодишното число от 13,6 ммлн. тона. Запасите до юни 2021 г. се оценяват на 2,6 млн. тона, в сравнение със сегашните в началото на кампанията - 3,0 млн. тона.

Запасите от всички видове ечемик в края на маркетинговата 2020/2021 г. бяха ревизирани нагоре до 2,1 млн. тона спрямо 1,6 млн. тона в началото на пазарната година в резултат на спад в търсенето, което компенсира очакваното намаление на реколтата през 2020 г.

В северната част на Франция и Европа вали дъжд, което забавя темповете на прибиране на реколтата. Останалата част от Франция се възползва от по-меко време, което допринася за бързия напредък в прибирането на реколтата с първите скосявания на пшеницата. Резултатите потвърждават голяма хетерогенност в добива, но добро качество.

В Аржентина липсата на влага по време на сеитбата доведе до преразглеждане на засетите площи пшеница към намаляване с около 400 000 ха, според данните на фондовата борса на Росарио. Това може да доведе до намаляване на производството до 18-19 млн. тона, в сравнение с предишни прогнози от 21-22 млн. тона.

На международната сцена активността остава слаба. Йордания провежда търг за закупуване на 120 000 тона хлебна пшеница, а Филипините искат да купят 110 000 тона фуражна пшеница.

Рапицата продължава да поскъпва следвайки цената на суровия петрол, която тази сутрин е около 40,80 долара / барел. Еврото се повиши тази сутрин до 1,1350 спрямо долара.

Американски пазар

Цените на пшеницата в Чикаго също рязко се повишиха вчера след затварянето на късите позиции и след ревизирането на производството във Франция надолу.
Влияят и опасенията, че производството в Аржентина ще намалее поради проблеми с сеитбата, свързани с дефицита на влага.

В този контекст балансите на 8-те най-големи страни износителки се свиват, но потреблението остава неизвестно. Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 15 000 партиди пшеница и 10 000 лота царевица. Те бяха и нетни продавачи на 4500 партиди соя.

Търговците ще продължат да коригират позициите си днес в очакване на юлския доклад на USDA, който ще бъде публикуван в петък.

В Бразилия Conab преразгледа прогнозата за производството на соя до 120,9 млн. тона, а тази за производството на царевица до 100,6 млн. тона.

Жътвената кампания изостава в Черноморския регион

Темповете на прибиране на реколтата изостават от миналия сезон в басейна на Черно море.
До края на миналата седмица в Украйна бяха ожънати 289 000 ха ечемик и 110 000 ха пшеница, в сравнение съответно с 1012 000 ха и 750 000 ха през миналата година.

Проливни дъждове миналата седмица в южните райони забавиха прибирането на реколтата. Добивът на ечемик се подобрява с напредването на кампанията.

Що се отнася до пшеницата, средният добив в началото на реколтата е с 50% по-нисък от първите показатели през 2019 г. Цифрите, които ще бъдат публикувани този петък, със сигурност ще донесат повече положителни елементи.

В Русия също има забавяне на прибирането на реколтата, особено за пшеницата, чиято реколта е на около 3 млн. хектара в сравнение с 4,5-5 млн. хектара миналата година. Средната доходност нараства с увеличаване на реколтата, въпреки факта, че намалява с -20%, в сравнение с миналата година за същата реколта.

България трябва да се справи със спад на производството до 5 млн. тона.

От Добруджанския земеделски институт очакват спад на добивите през настоящата година. В крайморските общини резултатите се очертават между 50 и 150 кг/дка. В цяла Добричка област може да се стигне средно най-много до 400 кг/дка, прогнозират учените.

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че това е най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам. В цялата Източна България област Добрич държи най-печалният рекорд. По данни на областните дирекции по земеделие добивът е в рамките на 71% по-нисък от миналогодишния.

Останалите области с най-проблемно прибиране на пшеницата са Силистра, Варна, Бургас, Сливен и частично Ямбол. Там средният процент по-нисък добив се движи между 45 и 53%.

По оперативни данни на земеделските областни дирекции в момента българските зърнопроизводители са прибрали пшеницата на 55%. Средното намаление на очаквания общ добив спрямо миналата година е около 25%, коментира Десислава Танева.

„Независимо от кризата с добивите в момента, заради сушата и агротехниката, несъобразени с нея основно в Източна България, страната ни ще запази качеството си на нетен износител“, категоричен е земеделският министър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Египет отново закупи черноморска пшеница

Цените на пшеницата тестват зоната си на подкрепа от 180 евро / т на Euronext  в контекста на възходящата ревизия на производството в Русия, Канада и Австралия

Няма снимка

До 31 август приемат заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

От 24 август до 31 август ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор

Няма снимка

Асоциация "Български пипер": С тези лимити за закупуване за преработка зеленчуците ще останат на полето

Считаме за нецелесъобразно обвързването на получаването на помощта за преработвателното предприятие със закупуване на зеленчуци от земеделски производители с лимити - посочените минимални обеми по

Няма снимка

До 16 октомври зърнопроизводителите могат да кандидатстват за нисколихвени кредити

От 5 август до 16 октомври 2020 г. се приемат заявления за отпускане на нисколихвени кредити за производството на пшеница, реколта 2021 г. Крайната дата за изплащане на средствата е 21 декември 2020

Няма снимка

От 150 до 2000 лв./ха ще е помощта по de minimis при плодове, зеленчуци и маслодайна роза

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 19 363 000 млн. лв. по помощта de minimis за земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

Няма снимка

Възобновиха проверките за качеството на сиренето и на кашкавала в столичните магазини

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заедно с потребителски организации и асоциации на млекопреработвателите възобновяват проверките за качеството на сиренето и на кашкавала в

Още от Фермер
Няма снимка

Тънкостите на солта в кулинарията представят тази събота в Бургас

Различните лица и вкусове на солта ще покаже кулинарна работилница на 7-ми август от 18:00 часа в Морската градина в Бургас. Ателието е по проект "Твоята Храна" за намаляване на хранителните отпадъци

Няма снимка

Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670

Няма снимка

В Добричко земеделците подхванаха жътвата на слънчогледа

„Вече има постъпили заявления за пропадане на площи с царевица в областната дирекция „Земеделие“ - Добрич. Заради сушата в Добруджа е започнала по-рано и жътвата на слънчогледа

Няма снимка

Магданозът се напада от брашнеста мана

В любителските градини няма практика подправките да се пръскат срещу болести и неприятели. Понякога обаче трябва да се направи изключение и да се вземат мерки срещу дадени вредители

Няма снимка

Ако гледате пъдпъдъци, спазвайте правилата

Този вид е изключително взискателен към температурата и светлината За пъдпъдъците е важен и режимът на хранене. Храната трябва да е качествена, с балансирано високо съдържание на белтък

Няма снимка

Утре ни очакват валежи с гръмотевици

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец август и през деня слабо ще се понижи. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно