Саперави „прави” хубави вина

10 юли 2020 В лозята 0 27738
Няма снимка
 

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско.

Отговор:

Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“. Това не е случайно, защото гроздето му се използва и като коректор за цвят на червени трапезни вина, получени от по-слабо обагрени сортове. Използва се и за производство на сладки вина.
Това е късно зреещ винен сорт, който произхожда от Грузия.

Какви са качествата му?

Гроздът е среден, коничен, крилат разклонен в основата, рехав до полусбит.

Зърното е средно, овално, тъмносиньо, с изолилен налеп. Ципата е тънка, жилава. Гроздът е средно голям до голям, рехав. Зърното е с тънка ципа, обагрена тъмносиньо, с розов сок.

Гроздето узрява през втората половина на септември.
Саперави много добре се развива на богати и свежи почви.
Сравнително е устойчив на студ и суша, но е чувствителен на гъбни болести.

Склонен е към изресяване.
Има буен растеж, добра родовитост и дава среден добив.
От него се получават висококачествени вина с тъмнорубинен цвят, които имат специфичен за сорта аромат и фин букет.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Риголването е от значение

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

Няма снимка

Засаждайте по правилата

Когато се засаждат единични лози, което най-често правят нашите читатели-любители, тогава се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от

Няма снимка

На баир лозе – важни са градусите

Как, къде и какви тераси е подходящо да се направят Всички знаем, че наклонените терени са подходящи за създаване на ново лозе. В много лозарски райони на страната насажденията се намират на такива

Няма снимка

Птичият тор - ценна добавка за цялата градина

Пилешкият тор е многофункционална и ценна добавка за много видове градински и зеленчукови култури. Може да се използва в течна форма. Действа върху продукцията по същия начин като минералните торове

Няма снимка

Не оголвайте чепките съвсем, ще прегорят

Това често се случва на някои любители през горещите месеци юли и август и те нерядко го бъркат с проявите на някои болести. Но, просто последиците са от тяхна грешка

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници

Няма снимка

БГ сортове ряпа

Зимна бяла има плоско-кръгли до кръгли кореноплоди. Кожицата е бяла. С тънка опашка е. Образува средно голяма полустояща розетка. Вътрешността е бяла, крехка, има по-слабо лютив вкус