Водоемът на вашите мечти

12 юли 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 24039
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Няколко идеи за разхлаждане в лятната жега

Въображението ви рисува кокетно езерце в градината с бистра вода, риба и красиви водни растения? Това означава, че то трябва да бъде достатъчно голямо по размер и дълбоко, за да могат растенията и рибите да живеят удобно в него.
А ако сънувате гладка повърхност с водни лилии, уверете се, че водата в езерцето е спокойна и че фонтанът или водопадът са достатъчно далеч от растенията - водната струя може да повреди деликатните листа.
Но ако планирате да гледате риба в езерото, обърнете внимание на дълбочината на резервоара (например за шаран той трябва да бъде най-малко 1,7 м.) с мощна система за филтриране и вода без растения.
Може би искате да украсите двора с декоративно естествено езерце. За да го изградите ще ви е необходим гъвкав изолационен материал и достатъчно количество свободно пространство.
Ефектно допълнение към него ще бъде водопад или алпинеум или Важно е да не отлагате изграждането за по-късно. Добре е да се справите с подредбата на градината комплексно.
Дори и да имате малко свободно място, това не е причина да изоставите мечтата за водоем. Само че вместо огромно, създайте елегантно мини езерце с няколко водни лилии и живи златни рибки.

Параметрите

Градинските водоеми се различават по различни параметри:

. размери (дълбочина, височина, ширина);

. начини за украса на брега и купата (камъчета, различни видове камък, пясък и др.);

. стил (мини-езерце, официално, езерце в свободна форма, естествено и т.н.);

. материали (пластмасов леген, бетон, гъвкав изолационен материал и др.)

Естествено езерце

Голям късмет е, ако имате естествено езерце във вашия двор, което се захранва от вода от извор или поток. Вие сте сред щастливците! В този случай не се опитвайте да го удълбочите или да коригирате естествения му контур.
Просто го почистете. Сложете рибки, засадете растенията, които харесвате, за да направите езерцето още по-привлекателно и ефектно.

Официално

Контурите на такъв водоем винаги са много ясни. А формата съответства на геометрична фигура: квадрат, овал, правоъгълник, ромб и др.
По правило официалното езерце се намира на известно разстояние от другите елементи на ландшафтния дизайн, така че веднага привлича вниманието на гостите, разхождащи се из градината.
Ако площта на резервоара надвишава 8 квадратни метра, можете да го украсите с водни лилии или да пуснете риба. Такова езерце ефектно ще подчертае строгата красота на модерната градина.

Повдигнато

За малки площи най-доброто решение би било повдигнато езерце, което ще бъде прекрасна украса за вътрешен двор или парцел пред къщата. За да създадете повдигнато езерце, ще ви е необходим бутилов каучуков филм (EPDM мембрана) и твърда форма, изработена от стъклени влакна.
Като материал за стените се използват бетонни блокове, тухли, пръти, камък и др. Що се отнася до дизайна на езерцето, идеалният вариант е наличието на три вида растения във водите му: водни лилии, оксигенанти (за обогатяване на водата с кислород) и всякакви плаващи растения.

Мини размер

Мини водоемите, се използват за декориране на малки градини. По правило диаметърът на такъв резервоар не надвишава 1-2 метра.
Можете да пуснете риба в него или да засадите няколко растения. Но не се препоръчва да инсталирате фонтан в такова езерце - водната повърхност трябва да е тиха и спокойна.
За устройството на мини езерце е подходящ всеки водоустойчив съд, изработен от нетоксичен материал. Важнвото е да може да побере 20 или повече литра вода. Резервоарът е инсталиран или погребан в земята, напълнен с вода и след това украсен с крайбрежни и плаващи растения.

Ефектно

Мини водоемът може да бъде стандартен или повдигнат. Той е изключително декоративен елемент, така че в него няма растения или риба. Вместо това дъното е покрито с големи камъчета и украсено с камъни или просто съхранявано в оригиналния си вид.
Малко езерце с мини чешма също изглежда много хубаво.
Можете да инсталирате и класически фонтан, допълнен с цветна градина и уютна платформа за релакс. Понякога саксиите за цветя се поставят около фонтана, инсталират се колони, елегантни пейки и скулптури, като по този начин обикновеният парцел се превръща в възхитителен парк, пълен с романтика и чар.

Със свободна форма

То няма ясна форма и често е част от градинска композиция. За да получите максимална прилика с естествено езерце, очертанията му са размити, а бреговете се засаждат с крайбрежни растения.
Някои предпочитат да заобиколят езерото с ароматни цветя, а други с осока и тръстика, красиво висящи над водната повърхност.
Ако пленителният танц на водни кончета над водата и веселото пръскане на рибата не са ви достатъчни, резервоарът може да бъде допълнен с малък фонтан, оборудван със специална помпа.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Дефицитът на хранителни вещества при цветята е по-малкото зло

Компенсира се постепенно  Много пъти е ставало дума за хранителни дефицити при растенията. Публикували сме схеми, таблици и какво ли още не по тази тема

Няма снимка

Излишък на хранителни вещества при цветята

Много и често подхранване = отрова!   Излишъкът на хранителни елементи граничи с токсичност или с други думи- с отрова за цветята, а и не само. Токсичност се появява

Няма снимка

8 идеи за детски кът в двора

Готови решения за всеки бюджет  Запомнете главното правило: детската площадка трябва да е безопасна. Постройте я по-далеч от бодливи храсти, парници и стопански постройки

Няма снимка

Осветете градината: 8 интересни идеи

Обмислете и направете схема  Развихрете въображението си и си представете как искате да видите градината с нощно осветление. Може би сънувате, че цветни фенери трептят в короните на дърветата

Няма снимка

Дъждовната градина - подобрява отводняването и краси двора

Ако се притеснявате за мокро или влажно мазе, или пък след обилни валежи се появяват локви в двора, дъждовната градина е точно за вас. Тя представлява градинско легло

Няма снимка

Арка в двора - 7 невероятни идеи

Изберете я според стила на градината Арката не е просто някаква малка конструкция, която можете лесно да изградите във вашата градина. Видът на сводестия проход

Още от Фермер
Няма снимка

125 пчелари ще закупят оборудване с кредит по Националната програма по пчеларство

Всички подадени заявления за кредити по Националната програма по пчеларство (НПП) са одобрени, съобщават от пресцентъра на фонда. Финансиране получават 125 пчелари с одобрени проекти по мерки А, Б

Няма снимка

Мечки убиха 8 говеда и овце в Смолянско през юли

Мечки са убили 8 селскостопански животни (говеда и овце) и са потрошили два пчелина в Смолянска област през месец юли, съобщи РИОСВ. Най-голям брой щети са регистрирани на територията на община

Няма снимка

82,5 милиона лева подкрепа за сектор „Животновъдство“ сред среща при Борисов

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди

Няма снимка

Разрешително за извънгабаритен превоз ще може да се подава и по пощата

Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще могат да се подават и по пощата. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 11/ 2001 г

Няма снимка

Калият е полезен за растенията

Калият играе важна роля за създаване на тургор и на осмотично налягане на растенията. Освен това той е необходим за образуването на плодовете и за аткивиране на асимилационните процеси

Няма снимка

Пенсиите и добавката от 50 лева към тях се изплащат от 7 август

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери