Ястия с тиквички

11 юли 2020 Кулинария 0 73125
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

През лятото тиквичките са един от основните зеленчуци, които присъстват на масата и като основни ястия, и като гарнитура към месо. Но как да ги приготвим, така че да не ни омръзват и всеки ден да предлагаме на ново ястие.
Тиквичките имат много предимства: те са нискокалорични, лесно се усвояват и бързо се приготвят. Освен това вече се предлагат целогодишно, но разбира се най-вкусни са пресните.

Пържени в тесто
Нарежете младите тиквички на шайби с дебелина 1 см. Пригответе тесто: В купа смесете 4–5 супени лъжици брашно и две яйца. Добавете малко сол - трябва да получите тесто с консистенцията на палачинково или гъста сметана.
В дълбок тиган загрейте олиото. То трябва да е достатъчно, така че тиквичките да плуват в него. Потопете резените тиквички в приготвеното тесто, извадете с вилица и сложете в добре загрято олио.
Пържете от двете страни до златисто. Извадете в чиния, покрита с домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина.
Важно! Пържените тиквички, под каквато и да е форма, е добре да се сервират веднага. Оставени за следващия ден, те стават меки и безвкусни.

Със сос от извара и чесън

Тиквичките се нарязват на филийки с дебелина 1 см. Пригответе панировката. За нея можете да използвате галета, брашно и дори грис. В дълбок тиган загрейте маслото, оваляйте тиквичките в галетата и пържете до златисто от двете страни.
Пригответе соса: В блендер пасирайте 1-2 скилидки чесън и малка връзка копър. Добавете 200 г извара, подправете със сол и разбъркайте. Ако сосът е твърде гъст, разредете с кисело мляко до желаната консистенция. Сервирайте заедно с пържените тиквички.
Ако искате да приготвите тиквички с хрупкава коричка, но без да пържите, можете да ги изпечете във фурната.
Не пържете тиквичките до пълното им омекване: оставете филийките да останат отвътре по-плътни – повярвайте, така стават по-вкусни! За целта пържете в силно сгорещено олио, като внимавате да не ги изгорите.

На кубчета с омлет
Много лесна и бърза рецепта. Нарежете тиквичките на кубчета с приблизителен размер 1,5 х 1,5 см. Обелете 2–3 скилидки чесън и ги нарежете на ситно. Нарежете малка връзка зелени подправки (магданоз и копър). Загрейте малко масло в дълбок тиган. Пуснете вътре нарязания чесън, а след това и тиквичките. Запържете, като разбърквате или леко хвърляте кубчетата тиквички. Две-три минути преди зеленчуците да покафенеят, прибавете в тигана 2-3 предварително разбити яйца и продължете да бъркате с шпатула, докато яйцата не се “стегнат”, превръщайки се в яйчни трохи. Добавете нарязаните магданоз и копър и сервирайте.

С чесън и копър 
През лятото не е нужно да се чудите каква гарнитура да предложите към месото. Прясна салата и бързо запържени тиквички са чудесен вариант.
Нарежете тиквичките на малки парченца. Оваляйте в брашно. Загрейте растително масло в тиган, добавете 1-2 счукани скилидки чесън, след това сложете тиквичките и пържете бързо, като разбърквате, докато покафенеят. Готова гарнитура за основно ястие!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Лятна супа с прясно мляко и варено яйце

Много вкусна и лека зеленчукова супа. Тя ще се хареса както на възрастни, така и на малки деца. Гъстотата на супата може да се регулира по ваш вкус, например като добавите малко повече зеленчуци

Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1

Няма снимка

Вкусни запеканки с тиквички

В разгара на лятото всеки иска да похапне нещо свежо. Тиквичките са точно такъв продукт. Тиквички със сирене, кайма, домати... Смело можете да допълните ястието със сос бешамел, заквасена сметана

Няма снимка

Зелен лучен сос

Продукти: 50 г зелен лук (приблизително 1 връзка), 150 г заквасена сметана (маслеността не е от съществено значение) ? ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. брашно (само ако сосът е прекалено течен) Приготвяне:

Още от Фермер
Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници

Няма снимка

БГ сортове ряпа

Зимна бяла има плоско-кръгли до кръгли кореноплоди. Кожицата е бяла. С тънка опашка е. Образува средно голяма полустояща розетка. Вътрешността е бяла, крехка, има по-слабо лютив вкус

Няма снимка

И картофите трябва да се вадят чисто и прецизно. Иска го пазарът

Картофовадачките са агрегати пригодени да работят при различни условия и почви * Продуктивни, гъвкави и маневрени, те пазят и не нараняват продукцията Екип на в