Зелените салати

15 юли 2020 Кулинария / Полезни съвети 0 14445
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Познавате ли ги и знаете ли как да ги използвате

Зелените салати са неразделна част от лятното меню. Те са неразделна част от гарнитурите или допълнение към барбекюто, рибата и всички останали вкуснотии, които ни изкушават. Листните салати могат да се комбинират с всякакви зеленчуци и да се сервират с различни сосове.
Има много и различни разновидности на зелените салати. Всички те са много полезни, тъй като съдържат голямо количество фибри, незаменими за правилното храносмилане, както и витамини А, Е, калий и фосфор. Ето защо е толкова важно да ги включите в менюто си.
Представяме ви най-често срещаните видове, за да е ясно как и с какво е най-добре да ги комбинираме. Но има много повече разновидности на зелените салати. Може би не споменаваме любимия ви вид, или пък знаете рецептата на необичайно ястие с някой от видовете, които описваме. Споделете, ще публикуваме!

Маруля  

Марулята е най-често срещаната зелена салата. Позната е по целия свят. Тя е част от кулинарната култура на народите от древните Китай, Египет и Гърция. Листата й съдържат голямо количество аскорбинова и фолиева киселина, както и калий, фосфор и витамин С.

Марулята е разделена на два основни вида: листна и главеста.
Сортовете Lollo-Bionda и Lollo-Ross, отглеждани в Италия, принадлежат към листните видове, тъй като не образуват глава. Те се отличават с много красиви буйни къдрави листа, затова често се използват за украса на ястия.
Lollo Bionda има ярко зелен цвят и нежен орехов вкус.
Lolla Rossa се нарича още коралова салата, защото нейните листа по краищата се променят от зелени до наситени лилави и отдалеч са много подобни на морските корали. За разлика от lolla bionda тя има по-наситен и леко горчив вкус.
Най-често тези сортове маруля се сервират като гарнитура към пържено месо и ястия с черен дроб. Салатата е полезна за организма и помага на стомаха да усвоява по-лесно тежки храни.

Айсберг 
Салатата Айсберг е кочанната разновидност на марулята. За първи път е селектирана и започва да се отглежда в Калифорния.
За да могат да доставят прясната салата до другите щатове, производителите са я помествали в касети с голямо количество натрошен лед. Логично от там е получила и името си Айсберг.
На външен вид салатата наподобява бялото зеле. Има хрупкави, сочни листа и едва забележим сладникав привкус. Подходяща е да се сервира с пилешко месо, риба и морски дарове. Чудесно се съчетава и с кремообразни сосове.

Романо 
Салатата Романо или Ромен също принадлежи към рода на марулята. Тя е нещо средно между главестата и листната салата – главата е рохка, ефирна, а листата са дълги и месести.
От името става ясно, че за родина на салатата се смята Италия. Тя се е ядяла първоначално в древен Рим, а по-късно се е разпространила в цяла Европа и други страни.
Романо е една от основните съставки на класическата салата Цезар. Освен това се използва за приготвяне на сандвичи и хамбургери. Често се прибавя към супи и задушени зеленчуци.
Романо има сладникав, тръпчив орехов вкус, така че се съчетава добре със сосове с горчица и кисело мляко.

Радичио 

Радичиото е листен зеленчук, известен още като италианска цикория. Много е подобно на червеното зеле: листата му са почти същия цвят бордо, но с голям брой бели жилки.
Хората са използвали радичиото още от древността.

То има леко тръпчив и горчив вкус, който понамалява, когато е изпечено или приготвено на грил. В прясно състояние се добавя към ястия в малки количества.
Често се сервира със сосове на базата на майонеза, мед или плодови сокове, за да се балансира сладостта и горчивината.
Особено често се добавя към паста и ризото.

Манголд 
Салатата с красивото германско име манголд е подвид на обикновеното цвекло. На външен вид тя много напомня на спанака.
Съществуват две разновидности на зеленчука – стъблен манголд, който е с изразени червеникави жилки и т. нар. спаначено цвекло, което е с меки и сочни зелени листа без изявени жилки.
Манголдът съдържа голямо количество витамини К, А, Е, както и натрий и желязо. Интересно е, че преди години от него се е добивала захар, но захарното цвекло го замества.
Манголдът има вкус на сладък спанак. Листата му се добавят към салати, супи, задушават се с други зеленчуци. А стъблата често са мариновани и се предлагат като салати или предястия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Правилното съчетаване на храни предотвратява проблеми

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите

Няма снимка

Хмели сунели - как се приготвя

Продукти (всички трябва да са сушени): 2 суп. лъж. майоран, 2 суп. лъж. кориандър, 2 суп. лъж. чубрица, 2 суп. лъж. мента, 2 суп. лъж. магданоз, 2 суп. лъж. естрагон, 2 суп. лъж. копър, 1 ч. лъж

Няма снимка

Колко време да стерилизираме бурканите със зимнина

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци

Няма снимка

Знаете ли как да печелите от храната, която купувате?

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

Няма снимка

Продукти за кухнята, които можете да си приготвите сами вкъщи

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Още от Фермер
Няма снимка

Дъжд на север, слънце на юг, слаб сняг по най-високите планини

Днес над Северна България облачността ще се задържи значителна, на места ще превалява и дъжд, докато над Южна ще бъде предимно слънчево, съобщи БНТ. В сутрешните часове ще е между 9° и 14° градуса

Няма снимка

Втората пенсия е провал. Решението – всички да се осигуряват в НОИ

За първи път в доклад описват доходността на частните пенсионни фондове за 17 години  Вместо да умножат парите от вноските, частните фондове са ги намалили - 100 лв., внесени 2002 г

Няма снимка

Първата работизирана вертикална ферма в Швейцария е факт

Ива Тончева В сътрудничеството с кооперативния търговец на дребно Мигрос Базел (Migros Basel) компанията Гроусър (Growcer) разработиха първата роботизирана вертикална ферма в Швейцария

Няма снимка

Вариант! Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът - 1400 лв. от догодина

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите

Няма снимка

На 8 октомври обсъждат предизвикателствата в производството на храни "От фермата до трапезата"

Второ по рода си в България събитие EIT Food Awareness Day, насочено към всички страни в сферата на хранително-вкусовата промишленост, ще се проведе на 8 октомври в София

Няма снимка

Бг-пшеницата качествена, чуждата – високодобивна

Какви сортове да изберат производителите за настоящия сезон и защо е важно да разпределят риска Ваня Велинска След все по-непредвидимите в климатично отношение условия