Зелените салати

15 юли 2020 Кулинария / Полезни съвети 0 11223
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Познавате ли ги и знаете ли как да ги използвате

Зелените салати са неразделна част от лятното меню. Те са неразделна част от гарнитурите или допълнение към барбекюто, рибата и всички останали вкуснотии, които ни изкушават. Листните салати могат да се комбинират с всякакви зеленчуци и да се сервират с различни сосове.
Има много и различни разновидности на зелените салати. Всички те са много полезни, тъй като съдържат голямо количество фибри, незаменими за правилното храносмилане, както и витамини А, Е, калий и фосфор. Ето защо е толкова важно да ги включите в менюто си.
Представяме ви най-често срещаните видове, за да е ясно как и с какво е най-добре да ги комбинираме. Но има много повече разновидности на зелените салати. Може би не споменаваме любимия ви вид, или пък знаете рецептата на необичайно ястие с някой от видовете, които описваме. Споделете, ще публикуваме!

Маруля  

Марулята е най-често срещаната зелена салата. Позната е по целия свят. Тя е част от кулинарната култура на народите от древните Китай, Египет и Гърция. Листата й съдържат голямо количество аскорбинова и фолиева киселина, както и калий, фосфор и витамин С.

Марулята е разделена на два основни вида: листна и главеста.
Сортовете Lollo-Bionda и Lollo-Ross, отглеждани в Италия, принадлежат към листните видове, тъй като не образуват глава. Те се отличават с много красиви буйни къдрави листа, затова често се използват за украса на ястия.
Lollo Bionda има ярко зелен цвят и нежен орехов вкус.
Lolla Rossa се нарича още коралова салата, защото нейните листа по краищата се променят от зелени до наситени лилави и отдалеч са много подобни на морските корали. За разлика от lolla bionda тя има по-наситен и леко горчив вкус.
Най-често тези сортове маруля се сервират като гарнитура към пържено месо и ястия с черен дроб. Салатата е полезна за организма и помага на стомаха да усвоява по-лесно тежки храни.

Айсберг 
Салатата Айсберг е кочанната разновидност на марулята. За първи път е селектирана и започва да се отглежда в Калифорния.
За да могат да доставят прясната салата до другите щатове, производителите са я помествали в касети с голямо количество натрошен лед. Логично от там е получила и името си Айсберг.
На външен вид салатата наподобява бялото зеле. Има хрупкави, сочни листа и едва забележим сладникав привкус. Подходяща е да се сервира с пилешко месо, риба и морски дарове. Чудесно се съчетава и с кремообразни сосове.

Романо 
Салатата Романо или Ромен също принадлежи към рода на марулята. Тя е нещо средно между главестата и листната салата – главата е рохка, ефирна, а листата са дълги и месести.
От името става ясно, че за родина на салатата се смята Италия. Тя се е ядяла първоначално в древен Рим, а по-късно се е разпространила в цяла Европа и други страни.
Романо е една от основните съставки на класическата салата Цезар. Освен това се използва за приготвяне на сандвичи и хамбургери. Често се прибавя към супи и задушени зеленчуци.
Романо има сладникав, тръпчив орехов вкус, така че се съчетава добре със сосове с горчица и кисело мляко.

Радичио 

Радичиото е листен зеленчук, известен още като италианска цикория. Много е подобно на червеното зеле: листата му са почти същия цвят бордо, но с голям брой бели жилки.
Хората са използвали радичиото още от древността.

То има леко тръпчив и горчив вкус, който понамалява, когато е изпечено или приготвено на грил. В прясно състояние се добавя към ястия в малки количества.
Често се сервира със сосове на базата на майонеза, мед или плодови сокове, за да се балансира сладостта и горчивината.
Особено често се добавя към паста и ризото.

Манголд 
Салатата с красивото германско име манголд е подвид на обикновеното цвекло. На външен вид тя много напомня на спанака.
Съществуват две разновидности на зеленчука – стъблен манголд, който е с изразени червеникави жилки и т. нар. спаначено цвекло, което е с меки и сочни зелени листа без изявени жилки.
Манголдът съдържа голямо количество витамини К, А, Е, както и натрий и желязо. Интересно е, че преди години от него се е добивала захар, но захарното цвекло го замества.
Манголдът има вкус на сладък спанак. Листата му се добавят към салати, супи, задушават се с други зеленчуци. А стъблата често са мариновани и се предлагат като салати или предястия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Хмели сунели - как се приготвя

Продукти (всички трябва да са сушени): 2 суп. лъж. майоран, 2 суп. лъж. кориандър, 2 суп. лъж. чубрица, 2 суп. лъж. мента, 2 суп. лъж. магданоз, 2 суп. лъж. естрагон, 2 суп. лъж. копър, 1 ч. лъж

Няма снимка

Колко време да стерилизираме бурканите със зимнина

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци

Няма снимка

Знаете ли как да печелите от храната, която купувате?

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

Няма снимка

Продукти за кухнята, които можете да си приготвите сами вкъщи

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Основни мерни единици в кухнята

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

Още от Фермер
Няма снимка

Египет отново закупи черноморска пшеница

Цените на пшеницата тестват зоната си на подкрепа от 180 евро / т на Euronext  в контекста на възходящата ревизия на производството в Русия, Канада и Австралия

Няма снимка

Тънкостите на солта в кулинарията представят тази събота в Бургас

Различните лица и вкусове на солта ще покаже кулинарна работилница на 7-ми август от 18:00 часа в Морската градина в Бургас. Ателието е по проект "Твоята Храна" за намаляване на хранителните отпадъци

Няма снимка

До 31 август приемат заявления по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

От 24 август до 31 август ще се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор

Няма снимка

Започнаха плащанията по Националната програма по пчеларство

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2020 г. От старта на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 670

Няма снимка

Асоциация "Български пипер": С тези лимити за закупуване за преработка зеленчуците ще останат на полето

Считаме за нецелесъобразно обвързването на получаването на помощта за преработвателното предприятие със закупуване на зеленчуци от земеделски производители с лимити - посочените минимални обеми по

Няма снимка

В Добричко земеделците подхванаха жътвата на слънчогледа

„Вече има постъпили заявления за пропадане на площи с царевица в областната дирекция „Земеделие“ - Добрич. Заради сушата в Добруджа е започнала по-рано и жътвата на слънчогледа