От какво се напукват зърната на гроздето

15 юли 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 48312
Няма снимка
1 2
 

Можем ли да предотвратим това, пита Веска Карагьозова от Каварна

В отделни години загубите от напукване на зърната на гроздето стават доста големи, едва ли не се равняват на тези от маните, а видима причина не виждам, пише ни Веска Карагьозова.
Знаете ли на какво се дължи това и как да се предотврати, пита читателката.
Отговор:

Известно е, че зърната се напукват от оидиума /брашнестата мана/. Там нещата са ясни, ако се пръска в точния момент и с точния препарат, можем да бъдем спокойни.

На второ място напукванията се появяват и след много дъждове. Това се избягва, когато лозите са под покрив.
Трето - добре е да знаем какво ни е показала практиката и науката досега.

От много наблюдения и опит е установено, че първо се напукват зърната на едрозърнестите сортове със светла окраска.
След това идват наред тези лозя, при който се е наблягало по-силно на азотното торене.

В по-ниска степен се напукват тъмно оцветените сортове, което се обяснява с обмяната на веществата на клетъчно ниво.
Има и сортове, които са склонни към напукване на зърната при бързо узряване.

Кои други фактори влияят

Сред тях основни са режимът на хранене и напояване. Елементите, които са най-важни за хранене на лозата, са азот, фосфор и калий.
Азотът усилва растежа, той е елементът, който задава на клетъчно ниво увеличаването на размерите. Ципата на зърното се разтегля, но от азота не се увеличава здравината й и тя се пука. Така при засилено азотно торене, се стига до този дефект. Зърната стават по-воднисти, понижава се захарността.

Това обаче може да се случи и при прекалено обилно поливане или много дъждове в периода на зреенето. В такива случаи при мускатните сортове се наблюдава намаляване на мускатовия вкус. Особенно силно явлението се проявява, когато преди поливка или дъжд е имало продължително засушаване.

Стопаните, които прекаляват с торенето, да знаят и още нещо: освен, че увеличава обема на зърното, увеличавайки водното му съдържание, азотният тор задържа повишаването на концентрацията на захари, увеличава и срока на зреене.

Фосфорът помага за делене на клетките, също увеличава и размера на зърното. Но, за разлика от азота, допринася за увеличаване на дебелината на обвивката (ципата), а от там се увеличава и здравината й. Този елемент дава и интензивността на окраската. Това обяснява и факта, че сортовете с оцветено зърно, с повече натрупан фосфор, са по- устойчиви на напукване на зърното.

Калият регулира постъпването на влага в тъканите и клетките. Благодарение на него лозовите храсти понасят по-леко дефицита на влага в почвата при по-продължителни засушавания. В периода на воден дефицит елементът задържа процеса на транспирация (изпаряване), освен това задържа увеличаването на обема на меката част на зърното, за разлика от азота.
За намаляване на риска е нужно

балансирано торене,

т.е. да се спазва съотношение на елементите за всяка фаза от развитието на лозата.
В началото на вегетацията тя се нуждае от повече азот.

По време на цъфтежа и нарастване на зърното е необходим фосфор.
При зазряването рязко падат нуждите от азот и се увеличават тези от калий и фосфор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Най-чести грешки при домашното вино

Къде имат пропуски любителите През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането

Още от Фермер
Няма снимка

Предано куче чака дни наред стопанина си пред болницата

Предано куче е чакало дни наред пред болница в Северна Турция, в която стопанинът му бил приет за лечение, предаде Асошиейтед прес. Кучето Бонджук, чието име означава мънисто

Няма снимка

Десет спокойни породи кучета

Те са в състояние да реагират на дразнители, често без да ръмжат, да се хвърлят или да показват признаци на стрес Често повтаряме, че трябва да изберете куче

Няма снимка

Избрете вариант за хранене на патици

Първият е с гранулиран фураж – или сухо хранене Патиците се хранят с пълноценен комбиниран фураж (смеска) под формата на брашно или гранули. Водоплаващите птици предпочитат гранулираните фуражи пред

Няма снимка

Какво включва дажбената смеска на кравата?

Спазвайте съотношението на съставките, защото е важно Храненето на кравата може да се организира, като се дава по: * 5 кг люцерново сено; * 20 кг царевичен силаж ; * и 8,2 (закръглено 8

Няма снимка

Пъстри каскади и през зимата - I

Наляга ли ви от време на време носталгия по украсените, пищно нацъфтяли водопади от цветя по балконите и в градините? Времето, прекарано на открито сред растения, цветове, аромати и музика

Няма снимка

Стопанството е най-доброто опитно поле

В това вярват унгарски учени, които си сътрудничат с над 100 биоферми в страната. Всички те споделят опитите си и резултатите от тях в общодостъпна мрежа Науката е тази