От какво се напукват зърната на гроздето

15 юли 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 36072
Няма снимка
1 2
 

Можем ли да предотвратим това, пита Веска Карагьозова от Каварна

В отделни години загубите от напукване на зърната на гроздето стават доста големи, едва ли не се равняват на тези от маните, а видима причина не виждам, пише ни Веска Карагьозова.
Знаете ли на какво се дължи това и как да се предотврати, пита читателката.
Отговор:

Известно е, че зърната се напукват от оидиума /брашнестата мана/. Там нещата са ясни, ако се пръска в точния момент и с точния препарат, можем да бъдем спокойни.

На второ място напукванията се появяват и след много дъждове. Това се избягва, когато лозите са под покрив.
Трето - добре е да знаем какво ни е показала практиката и науката досега.

От много наблюдения и опит е установено, че първо се напукват зърната на едрозърнестите сортове със светла окраска.
След това идват наред тези лозя, при който се е наблягало по-силно на азотното торене.

В по-ниска степен се напукват тъмно оцветените сортове, което се обяснява с обмяната на веществата на клетъчно ниво.
Има и сортове, които са склонни към напукване на зърната при бързо узряване.

Кои други фактори влияят

Сред тях основни са режимът на хранене и напояване. Елементите, които са най-важни за хранене на лозата, са азот, фосфор и калий.
Азотът усилва растежа, той е елементът, който задава на клетъчно ниво увеличаването на размерите. Ципата на зърното се разтегля, но от азота не се увеличава здравината й и тя се пука. Така при засилено азотно торене, се стига до този дефект. Зърната стават по-воднисти, понижава се захарността.

Това обаче може да се случи и при прекалено обилно поливане или много дъждове в периода на зреенето. В такива случаи при мускатните сортове се наблюдава намаляване на мускатовия вкус. Особенно силно явлението се проявява, когато преди поливка или дъжд е имало продължително засушаване.

Стопаните, които прекаляват с торенето, да знаят и още нещо: освен, че увеличава обема на зърното, увеличавайки водното му съдържание, азотният тор задържа повишаването на концентрацията на захари, увеличава и срока на зреене.

Фосфорът помага за делене на клетките, също увеличава и размера на зърното. Но, за разлика от азота, допринася за увеличаване на дебелината на обвивката (ципата), а от там се увеличава и здравината й. Този елемент дава и интензивността на окраската. Това обяснява и факта, че сортовете с оцветено зърно, с повече натрупан фосфор, са по- устойчиви на напукване на зърното.

Калият регулира постъпването на влага в тъканите и клетките. Благодарение на него лозовите храсти понасят по-леко дефицита на влага в почвата при по-продължителни засушавания. В периода на воден дефицит елементът задържа процеса на транспирация (изпаряване), освен това задържа увеличаването на обема на меката част на зърното, за разлика от азота.
За намаляване на риска е нужно

балансирано торене,

т.е. да се спазва съотношение на елементите за всяка фаза от развитието на лозата.
В началото на вегетацията тя се нуждае от повече азот.

По време на цъфтежа и нарастване на зърното е необходим фосфор.
При зазряването рязко падат нуждите от азот и се увеличават тези от калий и фосфор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Шареният гроздов молец не си е заминал

Гъсениците на този твърде опасен и икономически важен неприятел за страната ни се срещат чак до втората половина на август по лозите и асмите, така че бъдете внимателни

Няма снимка

Подгответе последните пръскания

При влажен август има риск от сиво гниене, какви препарати за какви условия ще са подходящи Доста неприятности имат тази година собствениците на лози и асми

Няма снимка

Заразите по лозите са налице

Тази година не липсват мана и брашнеста мана по юлските гроздове. Така че и любителите трябва да бъдат много внимателни и наблюдателни, ако искат да опазят своята реколта

Няма снимка

Сивото гниене вече силно засяга десертните сортове

Прореждайте зърната на гроздовете, отстранявайте навреме засегнатите чепки Лозарите знаят, че болестта Botrytis cinerea – Сиво гниене, е опасна и направо изпитват страх от нея

Няма снимка

Сиво гниене - спасението е трудно, почти невъзможно

Наш читател ни изпрати снимката, за да видим как е започнало да гние гроздето му. Картината е доста напреднала и трябва да се знае, че започне ли така да гние, спасението е много трудно

Няма снимка

Кой азотен тор кога и къде се използва

ъобразявайте се със свойствата на отделните видове и с почвата в района 1. Амониевата селитра е всъщност амониев нитрат и е от най-употребяваните торове

Още от Фермер
Няма снимка

Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия

Няма снимка

Правителството дава 19 млн. лева на земеделски производители

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с

Няма снимка

4 часа гладна диета за излюпените пъдпъдъчета

Още неизсъхнали, новоизлюпените здрави пъдпъдъчета са много жизнеспособни и бързи. Те буквално, след като са си поели първата глътка въздух, започват да хващат с клюнчетата си крачетата на събратята

Няма снимка

Лавандула и лавандин

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем

Няма снимка

Утре ни очаква горещо време, на места ще има валежи с гръмотевици

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта ще бъде предимно ясно. Временни увеличения на облачността ще има над северозападните райони

Няма снимка

Вкусни идеи с кайма

Уморихте се от скучните класически кюфтета, които правите през годините? Днес ви предлагаме необичайни рецепти с мляно месо. Вкусни, лесни и нетривиални идеи. 1