Странното съхнене на чепките си е вид некроза

20 юли 2020 В лозята 0 80955
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Смята се, че се появява в резултат на нарушен минерален баланс, но и воден, и хормонален

Петна, които започват да некрозират не винаги са симптом за мана. Когато части от чепки и зърна започнат да изсъхват странно, без обяснение, тогава става дума за щилеме.
Разликата с петната от мана е тази, че тук тъканите под петната или във вътрешността си запазват зеления си цвят.
При напредване на щилемето повредените чепки могат да станат и тъмно сиви до черни.

Гроздето спира да зазрява и засъхва

При влажно време петната се разрастват по-бързо и могат да обхванат цялата чепка.
Достигне ли се до тези повреди, гроздовете могат сами да се откъсват и да падат.
Въпросните повреди, дори и в началния етап, са широко отворена врата за заболяването сиво гниене.
Според специалистите съхненето на чепките е сложен физиологичен или биохимичен процес, повлияващ се и от почвени, климатични и агротехнически фактори, а причина е и водно и хормонално неравновесие, освен минералното.

Борбата
се води по един начин - чрез подхранване, защото се смята, че причината е най-вече в резултат на нарушеното съотношение между елементите калий, калций, магнезий.
Когато се появи, което обикновено започва да става още при цъфтежа, се налага пръскане с калциев хлорид – 0,5% или с магнезиев хлорид – 0,5%. При спиране на растежа на леторастите и при началото на узряването се пръска с магнезиев сулфат – също 0,5%. Много добре се опръскват листата и чепките и четвърти път – десет дни след третия.
Заболяването много често се среща при сорта Болгар, установено е в практиката, че той е чувствителен към него.

Запомнете и тези симптоми 
Малки вдлъбнати кафяви или черни петна, които се разрастват и обхващат пръстеновидно нападнатата част от чепката и дръжките на зърната. И те издават, че става дума за щилеме.
Петната са повърхностни и може да наподобяват сивото гниене. По-късно некрозират и частите от чепките и зърната, разположени по-ниско започват да изсъхват.
Тези признаци се появяват около цъфтежа на лозите, но може и по-късно. Изсъхване на чепките се появява и след прошарването и омекването на гроздето.
При силно нападение повредените чепки се оцветяват в тъмнокафяво до сивочерно. Гроздето не узрява и засъхва.
При висока въздушна влажност петната бързо се разрастват и могат да обхванат цялата чепка на грозда, което понякога причинява откъсването му. В такива случаи силно се развива и сивото гниене.

 
Кога се прави листното торене и за какво помага
Можете да наторите листно лозите. В селскостопанските аптеки има богат избор на т.нар. комплексни торове, които са отлични за подхранване на растенията.
Това подхранване чрез листата е допълващо, а не основно, затова не отпада необходимостта да торите почвено, когато са подходящите срокове за това, разбира се.
Кога се хранят лозите чрез листата
Не се предеприема в топло и слънчево време, защото има опасност да се получат пригори. Прави се,когато е влажно, хладно и облачно. Най-дообре е за растенията е да ги пръскате по хладно - сутрин или привечер.
Добре е да сте прочели прогнозата за времето и да сте се убедили, че поне не се предвещават валежи, защото е нужно разтворът да се поеме.
Видовете листни торове
С преобладаващ калиев тор в купената съставка е добре да напръскате растенията за узряване на гроздето. А той помага и лечебно срещу нападение от сиво гниене.
Калцият, когато е в по-висок процент, ще помогне на лозите и асмите срещу напукване на зърната и щилеме.

Сменете препаратите, използвайте регистрирани за мана, оидиум и сиво гниене едновременно
Нашата вярна читателка от село Подем, Плевенско – Златка Крумова, на 87 години, ни се оплака по телефона, че „лозята отиват на кино” и попита кои по-нови препарати да използва, защото по-старите вече не вършели работа.
По нейните лози на листата се появявали петна, които прегарят и след това тъканта некротира и стават дупки, което е проява на мана.
Напоследък са наистина много оплакванията на лозарите и от мана, и от брашнеста мана, показват снимките, които ни изпращат и които виждаме масово и в социалните мрежи.
Неустойчиво топло време с кратки превалявания, и наличието на вятър, в много райони допринася за нови заразявания и поддържа благоприятни условия за развитието на редица гъбни болести както по овощните, така и по лозята.
Това изисква при първа възможност, след спиране на валежите по райони, третиране с фунгициди.
За опазване на лозите от мана, оидиум и сиво гниене в такива случаи се препоръчва употребата на препарати, които са, регистрирани за едновременна борба срещу трите болести – мана, оидиум /брашнеста мана/ и сиво гниене. Ако сте използвали други досега, заменете ги с:
Кабрио Топ – 20 г на 10 литра вода, Шавит Ф72 ВДГ – 20 г на 10 литра вода, Kуадрис 25 СК – 7,5 мл на 10 литра вода.
 
На доста места в тези дни се забелязва това – старт на брашнеста мана

...както и на обикновена мана

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

След обирането веднага почистете гроздовете

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

Няма снимка

Не се бойте да прекършите дълги и буйни леторасли

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

Няма снимка

1,5 млн. лева бяха изплатени за събиране на реколтата на зелено

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

Няма снимка

Изплатени са над 200 хил. лв. за застраховане на реколтата от грозде

Държавен фонд „Земеделие” изплати 204 630 лв. по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщават от ведомството

Няма снимка

Кои сортове грозде узряват първи

Прибирайте при сухо време, съхранявайте при ниска температура Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал

Няма снимка

Отвеждане на главината

Този начин много хитро може да се ползва, ако искате да подмладите вече много остарялата главина на лозата. Могат да се получат една или две нови лози. Как се прави

Още от Фермер
Няма снимка

Танева: ЕК ни смята за страна с чума по овцете заради фермата на Ани

Няма акт, който да доказва твърденията на БСП за липса на чума по дребните преживни животни в България и за незаконосъобразни действия. Това заяви земеделският министър Десислава Танева по време на

Няма снимка

Кристалина Георгиева: Оценката за България от страна на МВФ е възможно най-добрата

"Оценката за България от страна на МВФ е възможно най-добрата. България няма нужда от нашата финансова подкрепа, тя е стабилна". Това заяви директорката на Международния валутен фонд Кристалина

Няма снимка

Бивши затворници в руската република Тува ще получат собствени ферми

В република Тува местните органи решават да се борят с рецидивистите с по-оригинален метод като спомагат за осъществяването на проекта „Нов живот“. Той позволява на бивши затворници да изчистят

Няма снимка

Генадий Григоров: Модерната агротехника е ключова за успешното стопанство

Генадий Григоров от Хитрино е посветил 23 години от живота си на работата със земята и зърнопроизводството се е превърнало в успешен агробизнес, който той, заедно със семейството си

Няма снимка

Земеделците споделят: Кои са предимствата на комбайна Rostselmash RSM 161?

Кои са предимствата на комбайна Rostselmash RSM 161 - с този въпрос се обърнахме към зърнопроизводители, които работят с комбайна в своите стопанства. Ето какво споделиха те: Красимир Петров, с

Няма снимка

8 „Застъпници за природата“ отличи конкурс след силен граждански интерес

Общо 19 предложения от граждани за нови защитени територии и вековни дървета, получиха организаторите на конкурса „Застъпници за природата“, който приключи на 18 септември