Най-честите въпроси за хортензиите

25 юли 2020 Цветя 0 48753
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари

В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания, то те неминуемо включват:

* Къде да се засади растението и какви грижи изисква?
Зависи най-вече от вида. Повечето хортензии се чувстват най-добре на шарена до частична сянка, но има и такива, които изискват пълно слънчево греене.

* Как се размножава?
Чрез резници, като отново е важно да се обърне внимание на вида. Oт него зависи дали по-лесно се вкореняват зрели или зелени резници.
.Защо листата жълтеят или защо цветът губи или сменя барите си?
Листата жълтеят от основно поради недостиг на хранителни елементи или преовлажняване, а също и заради неподходяща почвена киселинност. Цветовете губят багрите си, когато започнат да прецъфтяват, но впреки това запазват свеж вид. Смяната на оцветяването се дължи на промяна в рН на почвата, за което ви разказахме в преден брой.

* Кога и как е най-добре да се прилага резитба?
Резитбата на хортензиите не винаги е свързана с по-обилен следващ цъфтеж. И пак, важен е видът, къде са разположени съцветията, колко силен е храстът и т.н. Ако не знаете как, кога и къде, по-добре е да не режете.

Macrophylla цъфти на миналогодишни клонки 

Hydrangea macrophylla, особено по-старите сортове, цъфти предимно на миналогодишни клонки. С други думи, ако се извършва резитба, то тя трябва да бъде само със санитарна цел. Да се почистват само повредени клонки и прецъфтели съцветия. Ако зимата е сурова и повреди някои клонки, очаквайте слаб цъфтеж.
По-новите сортове са селектирани така, че да цъфтят и на млади, и на миналогодишни клонки. Техният цъфтежен период е значително по-удължен и пищен.
Ако не знаете каква е вашата хортензия, наблюдавайте я няколко поредни години, за да разберете къде точно разполага цветовете си.

5 съвета за правилна резитба

Не режете макрофилата, освен ако нямате причина за това. Например, ако храстът е станал прекалено голям или е придобил странна, несъразмерна форма.
Ако резитба се налага, извършете я в средата на сезона. Ако се направи късно, няма да има време да се развият нови стъбла, а съответно и цветове за следващата година. В зависимост от характеристиката на сорта и ако е от по-новите, цветове все пак ще има, но те ще са наполовина.
Спокойно можете да режете цветове и да ги поставяте във ваза с вода. Все пак оставете и няколко съцветия на храста.
Не отстранявайте прецъфтели цветове докато не станат сухи и кафяви. Тогава ги отрежете точно до първия лист.
Не забравяйте, че по-старите сортове цъфтят само на миналогодишни клонки.

Hydrangea paniculata е за малки градини 

Тази разновисност на хидрангеите е една от най-лесните за отглеждане и съответно е най-подходяща за неопитни градинари. Студоустойчивостта е повече от задоволителна. Толерантна е на засушаване, а баграта на цветовете не се влияе от почвената киселинност.
Специалистите съветват ножиците да се държат далеч от храста. Ако все пак се налага резитба, тя да се извършва през пролетта или есента.
Рaniculata цъфти на млади клонки и резитба през лятото само би компрометирала цъфтежа.

Дъболистната е очарователна 

Hydrangea quercifolia е различна спрямо останалите красавици с формата на листата си, но и през есента, коато те се обарят в медено червени нюанси. Различна е и формата на съцветията. Те са конични, но това не ги прави по-малко красиви. А освен всичко друго, променят цвета си с напредване на сезона най-често към червено и розово.
Грижите са меко казано прости. Достатъчно е да засадите растението на шарена сянка и повече да не правите нищо.
Резитба да се извършва само при необходимост и то в средата на вегетационния период. Цветовете са разположени само на миналогодишни клонки, следователно, късна резитба би компрометирала цъфтежа през следващата година.

Serrata расте сравнително бавно 

Поредната чаровница (Hydrangea Serrata) от семейството е позната още като едроцветна хортензия. Приспособяването и прихващането на млади растения на ново място отнема време. Храстите се развиват сравнително бавно, но пък се отглеждат лесно.
За да цъфтят обилно има нуждат от известно слънчево греене, но не в следобедните часове от деня. Тази хортензия издържа на минусови температури.
Цветовете й са едни от най-невероятните, особено в началото на цъфтежа. Те са разположени на зрели, миналогодишни клонки. Затова резитби не са препоръчителни, освен ако не се налагат.

Дивата прави истински спектакъл 

Цветовете на Hydrangea arborescens са меко казано огромни и впечатляващи. Пчелите ги обожават, както и друи полезни опрашители. Отварянето на пъпките започва почти едновременно, но цъфтежът е доста продължителен.
Тази красавица може да понесе доста повече слънце от роднините си, но все пак не бива да я подлагате на изпитание. Храстите растат бързо и стават доста големи, което ги прави неподходящи за малки градини.
Що се отнася до резитбите Н. аrborescens прави още едно изключение от правилото. Тя понася силни резитби за разлика от повечто хортензии изброени дотук, а и като цяло в семейството. Най-подходящият период за съкращаване на стъблата е през пролетта.

Размножаване с 99% успеваемост 

Най-лесният начин за размножаване на хортензии е чрез резници.
За макрофилата например трябва да се вземат зелени, но добре развити стъбла без оформени пъпки с дължина около 15 см. долният отрез се прави под възел, листата се отстраняват с изключение на най-горните две. Те се прерязват наполовина, за да се намали изпаряващата им повърхност.
Подготвеният резник може да се обработи с вкоренител, но не е задължително. Поставя се в мокра почва и се покрива с прозрачен похлупак. Държи се на сянка и се следи за влажността. След 2 до 4 седмици започва коренообразуване.
Останалите хидрангеи се вкореняват по сходен начин и в зависимост от това дали се вземат зрели или зелени резници.
Началото на есента е най-подходящият период за вкореняване.
Снимка 04-05-9

По материали от Gardenista.com
Снимки: Pinterest, Pixabay и Flickr

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

За минзухари се подгответе сега

Ако в ранната пролет имате път към Смолянско ( пък и не само там), не пропускайте да спрете край някоя открита поляна, дори още да има преспи със сняг

Няма снимка

4 малко известни неща за зюмбюла

За колко цвята зюмбюл се сещате? 3? 5? 10? Е, повече са! Но не това е важното. Зюбмбюлът е един от най-ароматните пролетни първенци с цъфтеж между този на кокичето и лалето

Няма снимка

Седем факта за кокичето

Как да впечатлим децата още със засаждането И най-малките градинарчета знаят, че кокичето е предвестник на пролетта, нали? Е, тази информация е полезна и интересна, но не е достатъчна

Няма снимка

Септември - месецът на луковиците

Задачки на цветаря С наближаването на есента работата в градината се увеличава. Наред със подготовката на консервите за зимата трябва да се погрижим за красотата и здравословното състояние на цветята

Няма снимка

Ходжовото лале е едро растение с много цветове

Императрицата на луковиците И така, отново идва сезонът на луковиците! Отново ще препускаме през хилядите страници в сайтовете за предварителни поръчки

Няма снимка

Далия или гергина?

Какво знаем за нея и какво не Родът на далията произхожда от Мезоамерика. Някои диви видове се откриват във високите части на Мексико, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Ел Салвадор, Коста Рика и др

Още от Фермер
Няма снимка

На 22 септември настъпва астрономическата есен в Северното полукълбо

При пролетното равноденствие във вторник, 22 септември, ще се изравнят светлата част на деня с нощта и ще настъпи астрономическата есен в Северното полукълбо на Земята, предаде ТАСС, цитирана от БТА

Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12