Най-честите въпроси за хортензиите

25 юли 2020 Цветя 0 48879
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари

В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания, то те неминуемо включват:

* Къде да се засади растението и какви грижи изисква?
Зависи най-вече от вида. Повечето хортензии се чувстват най-добре на шарена до частична сянка, но има и такива, които изискват пълно слънчево греене.

* Как се размножава?
Чрез резници, като отново е важно да се обърне внимание на вида. Oт него зависи дали по-лесно се вкореняват зрели или зелени резници.
.Защо листата жълтеят или защо цветът губи или сменя барите си?
Листата жълтеят от основно поради недостиг на хранителни елементи или преовлажняване, а също и заради неподходяща почвена киселинност. Цветовете губят багрите си, когато започнат да прецъфтяват, но впреки това запазват свеж вид. Смяната на оцветяването се дължи на промяна в рН на почвата, за което ви разказахме в преден брой.

* Кога и как е най-добре да се прилага резитба?
Резитбата на хортензиите не винаги е свързана с по-обилен следващ цъфтеж. И пак, важен е видът, къде са разположени съцветията, колко силен е храстът и т.н. Ако не знаете как, кога и къде, по-добре е да не режете.

Macrophylla цъфти на миналогодишни клонки 

Hydrangea macrophylla, особено по-старите сортове, цъфти предимно на миналогодишни клонки. С други думи, ако се извършва резитба, то тя трябва да бъде само със санитарна цел. Да се почистват само повредени клонки и прецъфтели съцветия. Ако зимата е сурова и повреди някои клонки, очаквайте слаб цъфтеж.
По-новите сортове са селектирани така, че да цъфтят и на млади, и на миналогодишни клонки. Техният цъфтежен период е значително по-удължен и пищен.
Ако не знаете каква е вашата хортензия, наблюдавайте я няколко поредни години, за да разберете къде точно разполага цветовете си.

5 съвета за правилна резитба

Не режете макрофилата, освен ако нямате причина за това. Например, ако храстът е станал прекалено голям или е придобил странна, несъразмерна форма.
Ако резитба се налага, извършете я в средата на сезона. Ако се направи късно, няма да има време да се развият нови стъбла, а съответно и цветове за следващата година. В зависимост от характеристиката на сорта и ако е от по-новите, цветове все пак ще има, но те ще са наполовина.
Спокойно можете да режете цветове и да ги поставяте във ваза с вода. Все пак оставете и няколко съцветия на храста.
Не отстранявайте прецъфтели цветове докато не станат сухи и кафяви. Тогава ги отрежете точно до първия лист.
Не забравяйте, че по-старите сортове цъфтят само на миналогодишни клонки.

Hydrangea paniculata е за малки градини 

Тази разновисност на хидрангеите е една от най-лесните за отглеждане и съответно е най-подходяща за неопитни градинари. Студоустойчивостта е повече от задоволителна. Толерантна е на засушаване, а баграта на цветовете не се влияе от почвената киселинност.
Специалистите съветват ножиците да се държат далеч от храста. Ако все пак се налага резитба, тя да се извършва през пролетта или есента.
Рaniculata цъфти на млади клонки и резитба през лятото само би компрометирала цъфтежа.

Дъболистната е очарователна 

Hydrangea quercifolia е различна спрямо останалите красавици с формата на листата си, но и през есента, коато те се обарят в медено червени нюанси. Различна е и формата на съцветията. Те са конични, но това не ги прави по-малко красиви. А освен всичко друго, променят цвета си с напредване на сезона най-често към червено и розово.
Грижите са меко казано прости. Достатъчно е да засадите растението на шарена сянка и повече да не правите нищо.
Резитба да се извършва само при необходимост и то в средата на вегетационния период. Цветовете са разположени само на миналогодишни клонки, следователно, късна резитба би компрометирала цъфтежа през следващата година.

Serrata расте сравнително бавно 

Поредната чаровница (Hydrangea Serrata) от семейството е позната още като едроцветна хортензия. Приспособяването и прихващането на млади растения на ново място отнема време. Храстите се развиват сравнително бавно, но пък се отглеждат лесно.
За да цъфтят обилно има нуждат от известно слънчево греене, но не в следобедните часове от деня. Тази хортензия издържа на минусови температури.
Цветовете й са едни от най-невероятните, особено в началото на цъфтежа. Те са разположени на зрели, миналогодишни клонки. Затова резитби не са препоръчителни, освен ако не се налагат.

Дивата прави истински спектакъл 

Цветовете на Hydrangea arborescens са меко казано огромни и впечатляващи. Пчелите ги обожават, както и друи полезни опрашители. Отварянето на пъпките започва почти едновременно, но цъфтежът е доста продължителен.
Тази красавица може да понесе доста повече слънце от роднините си, но все пак не бива да я подлагате на изпитание. Храстите растат бързо и стават доста големи, което ги прави неподходящи за малки градини.
Що се отнася до резитбите Н. аrborescens прави още едно изключение от правилото. Тя понася силни резитби за разлика от повечто хортензии изброени дотук, а и като цяло в семейството. Най-подходящият период за съкращаване на стъблата е през пролетта.

Размножаване с 99% успеваемост 

Най-лесният начин за размножаване на хортензии е чрез резници.
За макрофилата например трябва да се вземат зелени, но добре развити стъбла без оформени пъпки с дължина около 15 см. долният отрез се прави под възел, листата се отстраняват с изключение на най-горните две. Те се прерязват наполовина, за да се намали изпаряващата им повърхност.
Подготвеният резник може да се обработи с вкоренител, но не е задължително. Поставя се в мокра почва и се покрива с прозрачен похлупак. Държи се на сянка и се следи за влажността. След 2 до 4 седмици започва коренообразуване.
Останалите хидрангеи се вкореняват по сходен начин и в зависимост от това дали се вземат зрели или зелени резници.
Началото на есента е най-подходящият период за вкореняване.
Снимка 04-05-9

По материали от Gardenista.com
Снимки: Pinterest, Pixabay и Flickr

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария

Няма снимка

За минзухари се подгответе сега

Ако в ранната пролет имате път към Смолянско ( пък и не само там), не пропускайте да спрете край някоя открита поляна, дори още да има преспи със сняг

Няма снимка

4 малко известни неща за зюмбюла

За колко цвята зюмбюл се сещате? 3? 5? 10? Е, повече са! Но не това е важното. Зюбмбюлът е един от най-ароматните пролетни първенци с цъфтеж между този на кокичето и лалето

Няма снимка

Седем факта за кокичето

Как да впечатлим децата още със засаждането И най-малките градинарчета знаят, че кокичето е предвестник на пролетта, нали? Е, тази информация е полезна и интересна, но не е достатъчна

Няма снимка

Септември - месецът на луковиците

Задачки на цветаря С наближаването на есента работата в градината се увеличава. Наред със подготовката на консервите за зимата трябва да се погрижим за красотата и здравословното състояние на цветята

Още от Фермер
Няма снимка

Заради жегата т.г. в плодородната земя край Пловдив не могат да отгледат домати на открито

Прогнозите са, че след 2030 г. зеленчуци ще се засаждат само в оранжерии Тази година е лоша за доматите, казват производители и дребни стопани от Пловдивско, както и агрономи

Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

Кога пъдпъдъците стават "канибали"?

Птиците трябва да разполагат винаги с прясна и чиста вода на воля. Дори и кратковременното жадуване може да предизвика срив на носливостта. Освен това жаждата изостря агресивността на птиците

Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване