Кой не обича сини сливи?

25 юли 2020 Кулинария 0 16533
Няма снимка
1 2 3 4
 

Три рецепти, които си заслужава да знаете

Вкусен сос 
Продукти: 2 кг сини сливи, 200 г пресен кориандър, 200 г прясна мента, 4-5 скилидки чесън, 0,5-1 ч. лъж. лют червен пипер, 1 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. захар
Приготвяне: Нарежете сливите наполовина и отстранете костилките. Поставете ги в в тенджера, добавете 1 чаша вода и варете, като разбърквате от време на време, докато омекнат. Смелете сливите с потопяем блендер. Добавете сол, захар, лютия червен пипер и върнете на котлона. Изчакайте да заври и варете още 20 минути.
Смачкайте чесъна, а зелените подправки нарежете на много ситно или пасирайте с блендера. Добавете ги към соса и варете петнайсетина минути, като разбърквате от време на време.
Горещия сос прехвърлете в буркани и затворете плътно.
Сосът е подходящ за гарнитура на всякакви меса.

Печено сладко 
Продукти: 2 кг сини сливи, 1 кг захар, 2-3 пръчки канела, сока на един лимон
Приготвяне: Изплакнете и подсушете сливите. Разрежете ги на половинки и отстранете костилките. Прехвърлете в огнеупорен съд и поръсете със захар. Полейте с лимоновия сок, добавете пръчките канела и оставете да престои няколко часа, докато плодовете започнат да отделят сока си.
Поставете съда във фурната и загрейте на 150 градуса. Печете около час и половина, като от време на време леко разбърквате.
Махнете пръчките канела и сипете сладкото в стерилизирани буркани.

Сливов пай 
Продукти: 120 г масло, 120 г захар, щипка сол, 2 яйца, 120 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 10-15 сини сливи
За поръсване: 1 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. канела.
Приготвяне: Разбийте омекналото масло със захарта и солта до побеляване. Добавете яйцата и отново разбийте добре.
Смесете брашното с бакпулвера и ги прибавете към яйчно-маслената смес. Разбъркайте добре.
Изсипете тестото във форма с диаметър 22 см и загладете. Отгоре подредете почистените половинки от сините сливи. Поръсете със захар и канела. Печете 45 минути на 180 градуса.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Няма снимка

Защо да добавяте сода към каймата за кюфтета

Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това

Няма снимка

С какво да заменим яйцата в рецептата

5 хитри трика от Гергана Филипова от Враца И на най-добрата домакиня може да се случи някой от продуктите да е свършил – брашно, яйца, сол, захар.За радост на любителите на кулинарията винаги можете

Няма снимка

Консервиран пъпеш

Ако не знаете, пъпешът също може да се консервира. Предлагаме ви рецепта как да съхраните плода и да му се наслаждавате дори през зимата. Продукти: 1 пъпеш, 4-5 супени лъжици захар

Още от Фермер
Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца