Младо семейство върти природна ферма край Бургас

29 юли 2020 Агробизнес 0 21339
Няма снимка
1 2 3 4
 

В пресечната точка между земеделие и горско стопанство са намерили успеха лесничеите Силвия и Димитър

Радина Иванова

С широки усмивки ни посрещат пред отворените порти на ферма "Biotiful" край бургаското село Росен Димитър и Силвия Узунови. Младото семейство е създало зеленчукова ферма с детски увеселителен парк, която радва малки и големи.
Историята им тръгва от студентските години, когато следват в Лесотехническия университет. Познанията към природните науки ги обогатяват в много направления, включително и да се обърнат към метода пермакултура (permanent agriculture) - пресечна точка между земеделие и горско стопанство.
Ние сме горски специалисти, разказва Димитър. Занимаваме се предимно с природата, което ни накара да се поинтересуваме и от пермакултурата. Силвия още допълва, че и при тази система се създава нещо ново, както се изгражда една гора. Затова им е било лесно и приятно да разберат как да започнат да правят системата.

Горският опит помага на агрономския

На Димитър му помага опитът от държавната горска система, за да започне по-късно и с откриването на собствена фирма за озеленяване в Бургас. Не след дълго двамата решават да направят първата стъпка към пермакултурата.
Започват експериментално в двора на поликлиника в близкото село Атия и като виждат, че методът работи, решават да си купят земя и да открият ферма "Biotiful". Най-трудният момент за тях бил с покупката на мястото, защото две години издирвали всичките му седем наследника.
През 2018 г. фермата е факт и на 7 дка по пътя за село Росен може да се види кътче от рая - с езерце, дървета, храсти, морава, цветя, плодове и зеленчуци, животни и птици.
Колкото повече представители на естествения свят има, толкова по-устойчива е самата градина и толкова по-малка е човешката намеса, обяснява Силвия.

Разнообразието от култури е основен принцип на идеята за пермакултура

Тогава земята те дарява с блага от ранна пролет до късна есен, а хранителната стойност от единица площ е много повече от тази с монокултура.
Създателите обясняват, че не използват никакви препарати за растителна защита, дори биологични. Според тях и сертифицираните препарати могат и да бъдат опасни и с неясен ефект върху естествените процеси. Когато едно растение се разболее, проблемът остава локален, казват те.
Това важи и за засадените наоколо ароматни билки и цветя - турта, невен и много други, които, според младите професионалисти, объркват вредителите с аромата си.

Това е семпъл и чист начин на отглеждане

Затова те казват, че е един вид и мързелив. Не се става сутрин в пет да се приготвя пръскачката, с която да се обиколи цялата площ. Икономичен е - не търсят работници.
Теренът на зеленчуковата градина е изцяло ландшафтно оптимизиран - лехите са направени по границите на терена, падайки се леко в полукръг се събират повече лехи, а се пести и водата.
Друг важен принцип на пермакултурната градина е да я започнеш на здрава почва, т.е. на жива. Изораването е противопоказна дейност, обяснява Димитър, защото когато изкараш на повърхността долния пласт от 30-40 см, всички онези микроорганизми, които са свикнали на тъмно, хладно и влажно, вече изложени на слънцето и вятъра, започват да умират. А горният слой, който е изтощен, се вкарва отдолу при кореновите системи на растенията.

Всичко тук имитира природата

Например в гората почвата се образува много бавно, капят листа, клонки, съчки, които се компостират и образуват хумусния пласт, а това е храната за растенията.
Вместо да орат, собствениците на градината продълбават почвата, което е нещо като разрязване с нож - така навлизат кислород и вода.
Всяка пролет добавят компост в лехите, мулчират със слама и стърготини. На следващата година мулчът е изгнил, станал е естествена храна за растенията. И така кръговратът е постоянен.
Важно е и да си засадил растенията с приятели, с които обичат да растат заедно. Прибавил ли си билки, много от тях пък са способни да пъдят вредителите.

Щом си привлякъл и птици край езерото, в което има жаби и водни кончета, които са хищници, съответно си свел много вредители до оптимален минимум, обясняват специалистите.

Резултатите впечатляват гостите на фермата, красотата ги пленява. Тук се ходи бос. В поддържаната зеленчукова градина има и обучителни табели за възрастните, катерушки за децата, беседка, бар и къщичка от изцяло естествени материали.

Попитахме за инвестицията. Реализирахме фермата благодарение на спечелените средства от озеленяването и с помощта на приятели, отговаря ни Димитър.

"Biotiful" е търговска фирма, не се води земеделски производител, не е кандидатствала по европрограми и не иска да има нищо общо със субсидии. Но мечтата й е да се сертифицира за биологично производство, за да се убедят клиентите в чистотата на стопанството.
Днес фермата се издържа сама, помагат също груповите посещения и събития, за които се грижат още трима служители - две жени отговарят за детски обучения и събития.

Продукцията се пласира по най-късата верига на доставка - на място и по поръчка на желаещи. Основните клиенти са от Бургас, както и софиянци, дошли на почивка.
А като потребители на това, кето не произвеждат, Силвия и Димитър си пазаруват директно от други фермери от региона, които лично познават. От тях си набавят месо, сирене, яйца, мед.
Пермакултурата е система, която не обединява само природата и земеделието, обясняват на изпроводяк двамата. Може да се прилага в бизнеса, обучението, защото основният принцип е многофункционалността, както и ресурсът да се използва максимално за най-добър резултат.
Фермата се развива и радва днес малки и възрастни. Тук често идват деца от детски градини, цели класове от училища в района празнуват тук завършването на годината. И най-малките садят в лехички и научават ценни градинарски съвети, освен че играят на воля. Силвия и Димитър са също родители на син и дъщеря на 10 и 14 години. Искат да ги научат на грижа за природата, земята и за бъдещето. Да оставят и те на следващите поколения тези знания и тази философия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

ДФЗ: Всички заявления по подмярка COVID 1, подадени преди 3 септември, са легитимни

Не е необходимо да се подават наново заявленията. Изменението, което бе направено на 3 септември, дава възможност на близо 200 земеделски стопани с констативни протоколи за пропаднали площи също да

Няма снимка

Партньорство между земеделие и туризъм у нас доказва: 1+1=3

Бизнес план се пише заедно с фермера, напомня редовно на срещите с земеделските стопани Росица Джамбазова, директор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев - Г-жо Джамбазова

Няма снимка

Тютюнопроизводители ще получават Преходна национална помощ и през 2021, и 2022 г.

Все още не е сигурно дали ще има Преходна национална помощ за тях в следващия програмен период Тютюнопроизводителите ще получават средства по Преходната национална помощ и през следващите две години

Няма снимка

Интегрираното производство е зелено решение за стабилен фермерски доход

Приемствеността на поколенията в стопанствата ще запази българското в тях през следващите години, смята Илия Проданов, зам. - председател на НАЗ - Г-н Проданов

Още от Фермер
Няма снимка

С избора на правилните машини, ние пестим време - времето, което никой не притежава!

Николай Ценков се занимава със земеделие от 2003 г. и вече 17 години работи в този сектор, като отглежда основните култури - пшеница, слънчоглед и царевица

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Животновъдите получават есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., получиха кратко съобщение (SMS), съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево и ветровито

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Какво вреди сега на късното зеле

Какви мерки да взетете срещу основните болести Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол