Високата млечност на кравите изисква от фермера да произвежда качествени обемисти фуражи

02 август 2020 Животновъдство 0 8064
Няма снимка
1 2
 

Кои сортове и хибриди царевица са по-подходящи за царевичен силаж, коментар на д-р Франк Лооф, германски експерт по силажа

Кои сортове и хибриди царевица са по-подходящи за царевичен силаж? При културата съществуват два типа зърно – конски зъб и стъкловиден лом, които се отличават по смилаемост.
Повечето отглеждани в Германия сортове и хибриди царевица представляват смес от двата типа – конски зъб и стъкловиден лом. Въпреки това сортовете се отличават помежду си с показателите на смилаемост, на които трябва да се обръща внимание. Основните ориентири и препоръките при избора на сортове и хибриди царевица за приготвяне на силаж е интересна тема и за животновъди, и за растениевъди.
Несмляно зърно царевица във фекалната маса на кравите е позната ситуация. Време е въпросът с усвояването на нишестето да бъде изяснен, въпреки че моментът за излагане на факти за справяне с този въпрос определено е закъснял. Остава само да се надяваме, че моментът на смилаемост ще се регулира от само себе си.
С увеличаване дела на царевицата в дажбата, смилаемото нишесте придобива все по-голямо значение. Скоростта на разграждане на нишестето в царевичния силаж се отличава от един сезон в друг и от сорт до сорт. Периодът на силажирането също оказва влияние. Професионалистите по хранене на животните вземат под внимание тези фактори при определяне на обемите и качествата на смилаемите фуражи, а също съставят дажбите в съответствие с потребността на дойните стада.

Смилаемост на нишестето – какво означава това?

Под този термин се разбира преди всичко скоростта на разпадане на нишестето в търбуха на животните. Доколко важен е този показател?
Поставените в производството цели биват различни. Едни от тях са изхранване с дажба, отговаряща на потребностите на преживните животни и способстваща за намаляване на разходите за протеинова храна, за сметка на активизираното размножаване на популацията на бактериите в стомаха. Тези, които желаят да минимизират рисковете от ацидоза, се замислят над това и държат сметка на активното храносмилане в тънките черва. Но каква стратегия може да се приложи, когато дажбата се оскъпява, защото в търбуха се синтезира по-малко протеин, което изисква включване на хранителни добавки.

Какво влияе на смилаемостта?

Какви фактори оказват влияние на това къде и колко бързо ще се усвои нишестето от царевичния силаж? Открояват се четири фактора:

* текстура на нишестето;

* степен на смилане на зърната на царевицата;

* период на силажиране;

* съдържание на сухо вещество в царевичния силаж.

Текстура на нишестето

Оценката какъв сорт или хибрид царевица е пред вас – тип конски зъб или стъкловидна, може да се направи от всеки по външния вид на зърното. Нишестето, съдържащо се в стъкловидния тип царевица, се отличава със своята висока стъкловидност. Нишестето в царевицата тип конски зъб е по-поресто, неговите частички не прилепват така плътно една в друга, както при стъкловидното. Такова нишесте се нарича брашнесто.

От какво се обуславят тези различия? Разликата се обяснява със структурата на нишестето: частичките на царевичното нишесте са свързани с протеинови връзки. Отделни протеини (зеин) възпрепятстват смилаемостта на нишестето. Зърната на стъкловидната царевица в сравнение с тези от тип конски зъб съдържат повече зеин. Разликата в съдържанието на зеин расте със съзряване на зърната. Съдържанието на протеина зеин е определено от генетиката и практически не се поддава на влияние от страна на външни фактори, такива като природните условия например.
Сортовете царевица за силаж (отглеждани в Германия) рядко са чисто стъкловидни или конски зъб, повечето са междинни типове с преобладаваща генетика на единия или другия тип. Генетиката на ранозрелите сортове (ниски числа по ФАО) се отличава с по-висока студоустойчивост и ранен период на цъфтеж. В повечето случаи това е определено „наследствено“ при царевицата със стъкловиден лом. Гените на къснозреещите сортове с висок потенциал за добивност преди всичко и в по-голяма степен имат родство със зъбовидния тип царевица. Различията между зъбовидната и стъкловидната царевица могат да се уеднаквят донякъде чрез раздробяването на зърното в процеса на силажиране.

Степен на смилане (раздробяване) на зърната на царевицата

Влиянието на раздробяването на зърната на царевицата за смилаемостта е значително. Лесно можем да си представим, че преживните животни не са способни да усвоят целите, несмлени зърна. Причината се крие в защитата на обвивката – перикарпа. За да се преодолее този „щит“, е необходимо при раздробяването на зърното, то да се разруши минимум на четири части.
Френски учени са открили, че раздробяването на несилажирани зърна царевица силно влияе на дела на нишестето, преработвано в търбуха. По този начин благодарение на доброто раздробяване на зърното разликата в текстурата на нишестето на зъбовидната и стъкловидната царевица може съществено да се минимизира.
Все пак на практика всичко изглежда по друг начин: зърната на стъкловидната царевица в буквален смисъл са по-твърди и това определено е генетика и специфика на узряване. Логично е, че при едни и същи настройки на силажокомбайна, те ще се раздробяват по-лошо от зъбовидния тип царевичак, съдържащи брашнесто нишесте и разпадащи се под въздействие на царевичния раздробител (корн-крекера) на малки частици. Именно затова при прибиране следва постоянно да се контролира степента на раздробяване на зърната на царевицата. При влажна суровина (съдържание на сухо вещество под 30%) може да бъде достатъчно само нарушаване на обвивката. Колкото по-сухо е зърното, толкова по-голяма сила е необходима за раздробяването му минимум на четири части. За контрол в процеса на прибиране на царевицата е необходимо да се броят количеството на целите зърна или половинките в литър обем свежосилажирана маса: те не трябва да бъдат повече от две трети (2/3).

Период на силажиране и съдържание на сухо вещество

Продължителният период на силажиране влияе върху смилаемостта на нишестето. Битува мнение, че в процеса на силажиране се разтварят веществата, определящи смилаемостта на зеина – колкото по-продължителен е процесът на силажиране, толкова по-добра е смилаемостта на нишестето.

Лятно изхранване

При неблагоприятни атмосферни условия - в дъждовно време поради затруднения в косенето и в транспортирането на зелената маса, на животните се дават силаж и други тревни фуражи, за да не се намали продуктивността им. При храненето на кравите количеството на зелените и на сочните фуражи в дажбите обикновено е почти еднакво, а концентрираните се дават в зависимост от живата маса и от млечната продуктивност.
Препоръчителни количества: На крава с 500 кг маса и с 15 кг дневна млечност с 4% масленост дневната дажба може да се състои от
* 30 кг зелена люцерна;
* 14 кг царевичен силаж;
* 1 кг меласа;
* 2,5 кг ечемична или царевична ярма с кочаните;
* 100 грама дикалциев фосфат;
* 100 грама готварска сол.
Вместо царевичен силаж може да се даде 3-4 кг ечемична или пшенична слама, като се увеличи количеството на царевичната ярма до 3,5 кг и на зелената люцерна до 35-40 кг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Биофермите в ЕС са със стабилни плащания и оживено търсене

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

Няма снимка

От 5 до 31 октомври фермери доказват реализираното мляко и животни

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Няма снимка

Производството на прасета в ЕС се увеличава

Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на

Няма снимка

Подозрението се потвърждава: АЧС е в Германия!

След избухването на африканска чума по свинете (АЧС) в квартал в Бранденбург, строги ограничения важат за фермерите в засегнатия регион, обяви министърът на здравеопазването на провинция Бранденбург

Няма снимка

Внимавайте с пашата на крави, овце и кози!

Много отровни вещества в растенията преминават в млякото и променят вкусовите и хранителните му качества, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Качественото хранене и в достатъчни количества пряко влияе

Няма снимка

Сарачи – все още ги има!

Най-напред да си припомним, какво е това сарач и след това ще отидем при нашия домакин – сарачът от Сандански – Веселин Пашов. Сара̀ч – е занаятчия

Още от Фермер
Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца