Пазете кучето в жегата

31 юли 2020 Домашни любимци 0 14913
Няма снимка
1 2 3
 

Избягвайте да го излагате на горещ асфалт или пясък за продължителен период - може да изгори лапите му

Лятото е времето да се забавляваме на открито с нашите кучета - по-дълги разходки в парка, амбициозни походи, дни на плажа или семейни пътувания. Но горещото време също може да ни накара да се чувстваме некомфортно и това крие особени рискове за кучетата - от повишено излагане на кърлежи и други насекоми, до слънчеви изгаряния и дори топлинен удар. Няколко прости съвета ще ви помогнат да поддържате домашния си любимец по-щастлив и по-здрав през летните дни.

Осигурете на кучето си сенчесто място, където да се крие в горещите дни или го дръжте вътре, където има климатик. Кучешките къщички не са добро убежище през лятото, защото могат да задържат топлината.
Напълнете детски басейн с прясна вода, за да може любимецът ви да се охлади. Също така не забравяйте постоянен достъп до питейна вода за животното.

Никога не го оставяйте в затворено превозно средство в горещ ден. Температурата вътре в автомобила може да достигне 100 градуса само за 20 минути.

Избягвайте да упражнявате кучето си усилено в изключително топли дни. Правете разходки рано сутрин или вечер, когато слънцето е по-малко интензивно.

Имайте предвид породата на вашия любимец. Кучетата, които са брахицефални (имат къса и широка муцуна), като булдог, боксер, японски хин и пекинез, преживяват особено тежко жегата, защото не дишат толкова ефективно, колкото кучетата с по-дълги носове. Дръжте вашето брахицефално куче вътре на климатик.

Уверете се, че ваксинациите на любимеца ви са актуални, особено при положение, че стои на открито по-дълго и влиза в контакт с други животни повече през летните месеци.
Дръжте го за поне 24 часа далеч от тревни площи, които са били химически обработени или наторени. Също така внимавайте за отровни растения и цветя.
Погрижете се кучето да е добре разчесано и чисто. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар за ефективна превенция срещу бълхи, кърлежи и комари.

Пътуване с любимеца

Със самолет: Имайте предвид, че много авиокомпании не превозват животни през летните месеци поради опасности, причинени от горещото време. Някои позволяват на кучетата да летят рано сутрин или вечер. Консултирайте се с авиокомпаниите за конкретни правила. Поставете пакети с лед, увити в кърпа или ледено одеяло в коша/клетката на кучето. Двулитрови бутилки безалкохолни напитки, пълни с вода и след това замразени, вършат добра работа. Осигурете си контейнер с прясна вода.
С кола: Дръжте кучето си разхладено в колата, като поставите пакети с лед, увити в кърпа в коша/клетката му. Може да използвате и охлаждаща подложка. Поставете сенник на прозорците на колата си. Носете със себе си прясна вода, купа и брезент или палатка, за да можете да направите сенчесто място, когато спрете. Дръжте бутилка със спрей, напълнена с вода, за да пръскате кучето си за охлаждане.
С каравана: Никога не оставяйте караваната напълно затворена, дори ако генераторът и климатикът работят. Въпреки че има много място за разходка наоколо, когато се движите, кучето ви трябва да закопчано с предпазен колан или да е в клетка. Така то ще бъде защитено, ако трябва да спрете внезапно. Вижте местоположението на най-близкия ветеринарен кабинет, ако планирате да останете на едно място за някакъв период от време. Също така трябва да планирате предварително и да проверите дали къмпингите са разрешени за домашни любимци.

Дехидратация и топлинен удар

Кучетата могат да се дехидратират, когато повече течности, отколкото е необходимо, напуснат тялото. Те губят течности чрез тежко дишане, уриниране и дори от изпаряване през лапите си. Ако видите някой от следните симптоми, кучето се нуждае от рехидратация веднага: задух, сухи венци и нос, гъста слюнка, летаргия, хлътнали очи, загуба на еластичност в кожата.
Само да дадете на кучето си купа с вода може да не е достатъчно. Ако симптомите не отминават, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за препоръки. Възможно е да се наложи да отидете по спешеност в клиниката за прилагане на венозни течности.
Топлинният удар може да бъде сериозният и често фатален резултат от продължителното излагане на кучето на прекомерна топлина. Топлинен удар обикновено се случва, когато високата температура на околната среда надвишава способността на кучето да разсейва топлината. Степента на увреждане се определя от това колко висока температура е достигната и колко дълго е изложено животното. Какви са признаците на топлинен удар и действията, които трябва да предприемете?
При ранния стадий се наблюдава тежко задъхване, бързо дишане, прекомерно лигавене, яркочервени венци и език, трудност при поддържане на баланса. Напредналият стадий се отличава с бели или сини венци, летаргия, нежелание за движение, неконтролируемо уриниране или дефекация, трудно, шумно дишане, шок.
Ако кучето ви започне да проявява признаци на топлинен удар, трябва незабавно да опитате да го охладите. Охлаждащите методи включват местенето му на сянка, пръскане със студена или хладка вода и правене на вятър. Силно засегнатите кучета изискват течности, лекарства, поддръжка и кислород.
Проверявайте температурата на вашето куче редовно и след като се стабилизира, можете да спрете процеса на охлаждане. Ако не можете да охладите кучето и забелязвате признаци на напреднал топлинен удар, заведете го незабавно на ветеринарен лекар.
Най-доброто лечение за топлинен удар е превенцията. Ограничете времето, в което вашето куче е навън в горещо време. Изберете по-хладни периоди от деня за тренировки и упражнения. Осигурете много прохладна, прясна вода, сянка и чести периоди на почивка, когато е горещо.
Нищо не е по-добро от кучешката компания на почивка, стига да можете да гарантирате, че ваканцията с най-добрия ви приятел ще бъде приятна и за двама ви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

Защо кучето се взира във вас?

Има различни причини, сред които е желание да общува и да ни разбере, но понякога е чиста манипулация Усещали ли сте някога как очите на кучето ви следват, сякаш наблюдават всяко ваше движение

Няма снимка

И котките страдат от затлъстяване

Трябва ли да се тревожите за теглото на своя мъркащ приятел? Допълнителното тегло може да намали качеството на живот на вашата котка. Ще ви дадем малко насоки как да оцените състоянието ѝ

Няма снимка

На каква възраст е кучето

Дълго налаганата теория „1 кучешка година = 7 човешки“ не се подкрепя от науката От 50-те години на миналия век популярното изчисление каква е възрастта на кучето „в човешки години“ е

Няма снимка

Научете кучето да не яде от земята

Това може да спаси живота му Представете си, че сте изпуснали пилешка кост на земята по време на вечерята. Или може би сте разсипали някакви лекарства

Няма снимка

Поддържайте чисти зъбите на кучето

Пародонтозата може да причини сериозни здравословни проблеми Когато става дума за поддържане здравето на кучето, много собственици пренебрегват значението на хигиената на устната кухина

Няма снимка

Направете рутинна програма за кученцето

Графикът улеснява всички, включително и хората, да знаят какво е приемливо поведение и какво се очаква Има толкова много нови преживявания и неща, за които трябва да мислите

Още от Фермер
Няма снимка

На 22 септември настъпва астрономическата есен в Северното полукълбо

При пролетното равноденствие във вторник, 22 септември, ще се изравнят светлата част на деня с нощта и ще настъпи астрономическата есен в Северното полукълбо на Земята, предаде ТАСС, цитирана от БТА

Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12