Младите патисони са много по-вкусни

02 август 2020 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0 22851
Няма снимка
 

През последните години патисоните започнаха да се отглеждат и от родните градинари, тъй като дават обилна реколта, а и са много вкусни. Те приличат на тиквичките, но са много по-малки, имат звездовидна форма, срещат се в различни окраски – светлозелени, зелени, жълти, дори черни.

От патисоните могат да се приготвят различни ястия. Те са подходящи и за пържене, и за готвене. Освен това зеленчукът отлично се консервира, а също така и замразява.

Внимание!
Тъй като градинарите все още нямат достатъчно опит с тази култура, често грешат. Допускат патисоните да узреят, а тогава вече те не са толкова вкусни.

Затова берете патисоните по-рано, когато достигнат големина:

*  За консервиране са подходящи плодовете с диаметър 4-5 см.

* За пържене и готвене - с диаметър 7-8 см.

* Над тези размери плодовете стават за готвене и пълнене. Кожицата им обаче не е нежна и трябва да се бели.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Семена от домати

Градинарите, които искат да си съберат семена от домати, трябва да го направят само от сортове и от добре узрели домати, които са в ботаническа зрелост

Няма снимка

Как се съхранява зрелият фасул

Зрелият фасул трябва да се съхранява в чисти съдове, най-често в хартиени или текстилни торбички. Преди бобът да се постави в тях обаче, градинарите трябва да са сигурни

Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и

Няма снимка

Маруля и салата за пролетта

Между 10 и 20 септември е най-подходящото време за разсаждането на главестата салата и маруля, които се прибират през пролетта. Ако решите да си отглеждате от листните видове, ето и акцентите

Няма снимка

Какво вреди сега на късното зеле

Какви мерки да взетете срещу основните болести Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители

Няма снимка

Грижи при праза

Съкращаването на листата на праза е стара градинарска практика. Смята се, че така растенията образуват по-дебело стъбло. Съкращаването е слабо, режат се само най-горната част на листата

Още от Фермер
Няма снимка

Запознаване на кучето с бебето

Осигурете на домашния си любимец пространството - психическо и физическо, да се приспособи Всъщност никой не ви казва какво да очаквате, когато донесете новороденото вкъщи при кучето

Няма снимка

Виж как река от вино потече в Испания (Видео)

Хиляди литри червено вино се изляха в завод "Витивинос" в испанската провинция Албасете. Инцидентът е станал в градче с 4000 жители. Една от цистерните с вместимост 50 000 литра се повредила и от нея

Няма снимка

Сега е времето магазините или корпусите да се свалят

или изолират от плодника, като оставите отвори за преминаване на пчелите По този начин се дава възможност на семейството да се организира и да се подготви за зимуване в плодника

Няма снимка

Вкусни и лесни торти

не се налага да ги печем Днес ще ви предложим няколко рецепти на лесни десерти за специални случаи, когато искаше да поднесете сладкиш, а не разполагате с фурна

Няма снимка

Водим последна битка в есенното лозе с цели концерти

Има лекове срещу осите, пчелите не са ни ви виновни, а птиците си имат навици Това ни каза неотдавна наш верен читател – агроном и пчелар от Русе, който иска да помогне на всички колеги

Няма снимка

Орехите се берат при разпукване

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно