Как се поддържа пермакултурна ферма

01 август 2020 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0 14391
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Показват го Силвия и Димитър в бургаското село Росен

Човечеството все повече се обръща съм здравословния начин на живот и търси, и прилага разнообразни методи за биологично отглеждане на храната си у дома. Такъв метод е и пермакултурата (преведено от английски означава постоянно земеделие), който, макар и не често, се спазва у нас.

По-подробно за него обясняват младата двойка Силвия и Димитър, основатели на пермакултурна ферма край с. Росен, общ. Бургас. (повече за историята им може да прочетете и във в. „Български фермер“).

Опорните точки са няколко, а основната е да създаваш поликултура, не монокултура, както са и повечето дворове в българските села.
Но има и редица други принципи, с които градинари и стопани могат да се запознаят.

Методът пермакултура копира гората – той е пресечната точка между земеделието и горското стопанство. Целта е да се пресъздаде естественият свят, защото колкото повече са неговите представители, толкова по-устойчива е самата градина, толкова по-малко е намесата на човека.

Ето още няколко основни принципа на пермакултурата, които споделя младото семейство и които можем да използваме в собствения си двор:

Привличат птици и животни  

Навсякъде в природата има птици и животни, които Силвия и Димитър привличат чрез водни площи – езерце, както и с цветя, дъвета, храсти. Стремежът е да се направят 7 етажа от растения – от ниските треви, през ягоди, къпини, смокини, лешници, ябълки и други плодни дървета и храсти. С билката лафант например привличат пчели, която садят между всички зеленчукови култури, а в допълнение чаят от лафант е освежаващ, вкусен и полезен.


Без мотика и права лопата, само с мулч 

Никъде в гората няма да видим гола почва – затова в градината се използва мулч, бил той от слама или дървесни стърготини.
Не малко са положителните функции на сламата – наторява, когато почва да гние, поддържа живота в почвата; поддържа влага в почвата, повишава почвената температура, възпрепятства водното изпарение и оттам развитието на заболявания.
Пермакултурата имитира природата, а как се образува почвата в гората – капят листа, клонки, съчки, напомня Димитър. Тя компостира изключително бавно, а ние днес сме развили методи за бърз компост. Всъщност тази мъртва горска постилка, която е най-отгоре, е хумусният пласт. Хумусът или органичната материя – това е храната за растенията.
За да я запазят, те не орат. Единственото, което правят с инструменти, е да продълбочават почвата, за да може водата и кислорода по-лесно да влязат надолу. Всяка пролет добавят компост в лехите. Компостът от органичен отпадък е по-доброто решение от използването на оборски тор, казват Силвия и Димитър. От оборския тор растенията могат да усвоят по-малко хранителни вещества, докато в компоста всички те са в усвоима форма за растенията. Освен това оборският тор, който е топъл, привлича попови прасета, а борбата с тях не е лека.


Растения вместо препарати 

Силвия и Димитър не използват никакви препарати за растителна защита, а вместо това засаждат ароматни билки и цветя като невен, турта, които объркват вредителите с аромата си.
Почвата се нуждае от азот, заради което стопаните прибягват до амониевата селитра. Но има начин как да си я набавим, без да се използват синтетични торове. Това става като първоначално, една година преди да се сеят различни култури в лехите, се посяват растения от сем. Бобови.
"Сега периодично на всяка леха засаждаме веднъж годишно бобова култура“, споделя Димитър. По този начин подхранваш растенията с азот, който трудно набавят и за което се използва амониева селитра, тя е само азот. Природата е измислила всичко, сем. Бобови имат способността да улавят азота от въздуха и да го вкарват в почвата. Другото е гръмотевичните бури.", обяснява той.


Садене според гилдии 

Такава например е позната стара "Три сестри" - царевица, боб, тиквичка или тиква. С големите си листа тиквата мучлира земята, държи й сянка и влага. Бобът се оплита по царевицата.

Билков кът 

В страни от зеленчуковата си градина младото семейство е изградило и билкова под формата на алпинеум. Когато камъните се нагряват, отдават топлина и по този начин усилват аромата и етеричните масла на билките, обяснява Димитър. Не случайно билките в естествена среда често ги откриваме по скалите - отново принцип на копирането на природата.
Най-високо са разположени билките, които растат най-високо в планината и които се нуждаят от повече слънце. Най-ниско са сенколюбивите и влаголюбивите билки.

Грижата сега - за догодина 
Все по-трудно става да се намерят семена от местни сортове, които не са хибриди, каквито са повечето в магазинната мрежа. Затова те се стремят да събират семена от местното население, да ги сеят и да ги съхраняват за поколения напред.
Семената винаги се събират от най-хубавия плод. Той трябва да е най-големият, най-сладкият и първият. Избраният плод се къса, когато е наистина узрял. Това е правилото, ако искаш догодина да имаш хубав домат, съветва Димитър.
Наесен се пускат и кокошките в градината. Те изяждат яйцата на буболечките и така не дават да презимуват. Освен това и наторяват, изяждат каквото е останало, така на другата година имаме по-плодородна почва.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Празът се полива до изваждането му

Празът е сред зеленчуците, който се нуждаят от най-много вода през развитието си - от засаждането до изваждането през есента. Поливките започва веднага след разсаждането му на постоянно място и

Няма снимка

Маруля и салата за пролетта

Между 10 и 20 септември е най-подходящото време за разсаждането на главестата салата и маруля, които се прибират през пролетта. Ако решите да си отглеждате от листните видове, ето и акцентите

Няма снимка

Какво вреди сега на късното зеле

Какви мерки да взетете срещу основните болести Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители

Няма снимка

Грижи при праза

Съкращаването на листата на праза е стара градинарска практика. Смята се, че така растенията образуват по-дебело стъбло. Съкращаването е слабо, режат се само най-горната част на листата

Няма снимка

Грижи за спанака

Късният спанак се засява от средата на август до средата на октомври. В зависимост от сорта той е готов за прибиране след 50-60 дни. Ако сеитбата е направена в началните срокове

Няма снимка

При пръскане на зеленчуците използвайте препарати с къс карантинен срок

Трябва да знаете, че действието на продуктите за растителна защита продължава известно време и след употребата им, през което постепенно активното им вещество се разпада. Това време е т. нар

Още от Фермер
Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Защитете конете от стършели и мухи

Пригответе отвара от карамфил + няколко капки одеколон и намажете тялото му Много често стопаните, които имат коне, допускат основна грешка, като подрязват прекалено опашката на животното

Няма снимка

Утре - слънчево, постепенно ще се затопля

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. След полунощ над източните райони ще се образува по-значителна ниска облачност, която около обяд ще намалее

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Цената на фуражните картофи в ЕС се срина до 2,75 евро/100 кг

Фермерските асоциации препоръчват на животновъдите да купуват, за да осигурят изхранването до пролетта Цената на картофите на фючърсните пазари от реколта 2020 тръгва надолу още в края на юли –