Изборът на хедер е не по-малко важен от избора на комбайн

04 август 2020 Агротехника 0 7992
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Слънчогледовият, както и царевичният адаптер, е оптимално решение за прибиране на пролетни култури

Бялата жътва свършва. Стърнищата се подготвят за следващите агротехнически мероприятия. Паралелно с това стопаните правят окончателни прегледи и ремонти на комбайните и устройствата за прибиране на слънчогледа и царевицата. Обичайните зърнени хедери ще бъдат заменени с апликатори за слънчоглед и царевица. В тези трудни месеци фермерите ще разчитат на хедерите от миналата година, но тези които имат възможност вероятно ще инвестират в нови. Това прави изборът на хедер не по-малко важен от избора на комбайн.
Слънчогледовите приставки са специално разработени за „нежна беритба“ на слънчоглед, гарантират перфектно прибиране на реколтата. Имат точно съобразен дизайн за срязване на стъблата на определената височина, в зависимост от желанието на фермера. Затова някои версии и модели имат страничните панели, тънки и облегнати, за се избегне разрушаване или повреждане и предотвратяване на загуби.
Новите слънчогледово-соргови хедери са оборудвани с много иновативни характеристики, позволяващи цялостно прибиране на реколтата без загуби и по-висока работна скорост. Те работят успешно и в екстремни условия. Новите хедери имат специална система за рязане, която гарантира висока скорост на рязането без вибрации, с което се постигат минимални или никакви загуби на продукция. Два противоположни закалени стоманени диска отрязват растението, без да го разклащат. Семената попадат в шнек с диаметър от 300 до 500 мм. Той е конструиран така, че позволява по-голяма скорост на движение на семената, но без загуби, така че да се постигне по-висока производителност. Шнекът има монтирана защита в действащия в него съединител. Големият шнек със съединител осигурява по-висока скорост на движение напред, избягвайки всички препятствия и без загуба на семе. Съединителят защитава работата на шнека.

При спазване на изискването за минимални загуби

Загубите се минимализират и от регулацията на различните разстояния между редовете. В съчетание с независимо регулируемата помощна ролка това осигурява процес на прибиране на реколтата почти без загуба.
За това спомага и максималният клирънс на апликатора, който между ножа и резачка е 75 см при зададена височина на стърнищата от приблизително 15 см. Така слънчогледът се жъне на 870 см от земята. Височината на бране може да бъде по-голяма за по-дълги стърнища. При прибирането на културата значение има и минималният клирънс на рязане до 30 см. При него е зададена на най-малката височина на стърнищата т.е. хедерът реже слънчогледовите глави и стебла на приблизително 20 см от земята.
Хедерите работят при междуредия от 70 до 90 см, с редове от 6 до 16, 12 и 8 ред. Могат да имат и сечка с ширина от 4 до 10 м. Слънчогледовите адаптери впечатляват с висока производителност на единица площ, с ниски загуби и простота за работа. Те имат различни възможности, заложени от конструкторите що се отнася до изрязването на стъблата - ниско, средно или високо. Има и концепция за бране без стъбла т.е. само реколтиране на главите на растенията. Височината може да се определя електронно от кабината на комбайна.
При адаптерите за слънчоглед има и разновидност: безредов хедер, който може да бъде прикрепен към различни видове комбайни благодарение на окачването му с регулируем наклон. Имат точно съобразен дизайн за срязване на стъблата на определената височина, в зависимост от желанието на фермера. Подаването на реколтата в машината е изчислено от инженерите и конструкторите на производителите на хедери, така че да бъде нежно и предпазливо, за максимални добиви.
Регулиращата се по височина и отклоняваща се помощна ролка съдейства да се отвеждат растенията внимателно към шнека, да го захранват равномерно, благодарение на големия си диаметър от 62 см. Дължината им е от 6 до 12 м. Работната ширина - от 6 до 12 м. Към това се прибавя и възможността за пряк контрол върху височината на ножовете.

Гответе царевичните адаптери за по-ранна жътва

Ако тази година жътвата на слънчогледа ще стартира поради климатични въздействия по-рано, някъде около 15 август, царевицата също ще се наложи, както твърдят мнозина производители, ангажирани с пролетни култури, да изпревари обичайните срокове за зелената жътва, около 10-15 септември. В действие влизат царевичните хедери. Те се представят добре при всякакви условия, като показват максимална производителност, със зададена перфектна и точна височина на стъблата на стърнищата, с минимални загуби на слама и кочани, каквито и да са условията на прибиране.
За да се получи висока производителност от жънещия комбайн, трябва да се осигури голям капацитет на захранване с царевица, което е от ключово значение. Новите адаптори за царевица са оборудвани с нужните технологии. Предлагат отлична способност за събиране както при нормална, така и полегнала от дъжд и вятър царевица.
Хедерът има голям диаметър (130 mm), поддържан отпред с възможност за регулиране на междуосието, при 5 ребра, напълно изработени от високоустойчив на износване материал, както и 4 сменяеми ножа, които са електрически или хидравлично регулируеми директно от водача. Обтягащите вериги на пикапите са саморегулиращи и самопочистващи се. Заключване и отваряне на рамката може да става директно от седалката на водача. Странични конични винтове и захващата верига със зъбци се използват за събиране на засегната от суша или от силни дъждове, царевица. Големият диаметър, ниско абсорбиращата мощност, приложени директно под ролките, осигуряват цялостно нарязване и висока скорост на събиране. Те са лесно изключващи се и независими от ъглите.
Имат и специален индикатор за наблюдение на отварянето на плочите за подбор на царевица, както и сензор за състоянието на почвата и за автоматично регулиране на височината на царевичната глава от земята. Често здравите, плътни пластмасови накрайници /бонета или качулки/ са оборудвани с перки с наклон, който позволява лесно влизане на продукта и в същото време затрудняват връщането му, намалявайки загубите. Независимо дали се работи във висококачествени сортове или много сухи царевични стъбла, адапторите за царевица осигуряват чист, ефективен процес на бране, като скоростта достига до 15 км/ч. Практиката е доказала, че оптималният работен ъгъл за предотвратяване на загуби е от 15° до 17°. Имат прави и конусни ролки за закрепване, здрав задвижващ механизъм и нова форма на бонето /качулката/ за равномерно и постъпателно подаване на материала, както и концепция за бране без стъбла.

Хедерите са два основни вида:

* фиксирани с твърда рама;

* сгъваеми за по-лесно транспортиране - до 3,5 м ширина.
Различните версии от различните марки са снабдени със система за сгъване и придвижване на пластмасовите бонета /„качулките“/ и привеждането на хедерите в транспортно положение Царевичните хедери са от 4- до 12-редови, като с твърда рама са от 8 до 12 реда, а сгъваемите - от 4 до 8. Ширината на редовете варира от 70 до 90 см. Хоризонталният нож улавя растения по цялата дължина на отвора за подбиране. Имат лесна и проста поддръжка - подаващата верига е лесна за смяна и напрежение.
Пластмасовите бонета /“качулките“/ гарантират равномерното и добре премерено подаване на царевичните стебла в режещите ролки. Стъблата се улавят от ролките и се изтеглят надолу. В същото време плочите отделят от стъблата царевичните кочани без повреди. Хоризонталните ножове, работещи с постоянна скорост, нарязват стръковете царевица, които са били свалени надолу. След това всмукателният шнек транспортира царевичните кочани до корпуса на хранилката.
Централните елементи са фиксиращите валяци, конусни ролки за подаване на стъблата, както и прави ролки за щракане. Спиралните всмукания подобряват приема на стъблата. Бързо и лесно регулиране на скоростта чрез промяна на комбинацията от предавки. Механично или хидравлично регулируемите пластини за фиксиране позволяват чистенето да бъде точно и без загуби. Всяко захранващо редукторно устройство е индивидуално защитено срещу претоварване и аварии от камъни и други чужди предмети.

ДОПЪЛНЕНИЕ
Не са редки случаите, когато производителите на комбайни предлагат и свои решения за комбинация на адаптери и събиращи машини. Концерни като Case IH, New Holland, JOHN DEERE, Claas и др. произвеждат хедери, напълно съвместими с техните зърнокомбайни. Но за зелената жътва освен свои разработки използват и хедери на компании като CAPELLO, CRESSONI, DOMINONI, FANTINI, GERINGHOFF.
И при единия, и при другия случай приставките са удачни, продуктивни. Затова фермерите, когато правят своя избор, трябва добре да преценят възможностите на наличния им машинен парк, прогнозите за големината на чакания добив и реализацията на бъдещата реколта. Към това се прибавя и готовността им за инвестиции в доста объркания аграрен пазар - и на селскостопанска продукция, и на земеделска техника.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Глобалният пазар за роботизирани машини ще се удвои за 5 години

Това показва скорошно проучване на нидерландската банка ABN AMRO Недостигът на работна ръка и устойчивото производство на храни са основните двигатели на растежа

Няма снимка

С избора на правилните машини ние пестим време - времето, което никой не притежава!

Николай Ценков се занимава със земеделие от 2003 г. и вече 17 години работи в този сектор, като отглежда основните култури - пшеница, слънчоглед и царевица

Няма снимка

Аржентинската техника търси почва у нас

Ивона Величкова Във все по-оредяващия график на събития, не само в селскостопанския сектор, а като цяло, интересът ни грабна една покана. Тя ни заведе в пловдивското село Белозем

Няма снимка

Машина на месец септември са Landini 7-160 с още по-достъпна цена

Италианските трактори Landini са добре познати на българския пазар със своята надеждност, лесна поддръжка и достъпна цена. Със специалното предложение от Оптиком за Машина на месец септември -

Няма снимка

Гъвкавите резервоари - ефективен съюзник в борбата със сушата

С този тип съоръжения много бързо се осигуряват значителни водни количества за населението както при аварийни ситуации на безводие, така и за напояване * Те са полезни и в борбата с горски пожари Д-р

Няма снимка

Case IH и New Holland комбайни пътуват по вода

Река Дунав е по-ефективен и екологичен метод за транспортиране на нови комбайни Case IH и New Holland от Белгия до дестинации в цяла Европа. Преди това всички комбайни бяха превозвани по шосе от хъба

Още от Фермер
Няма снимка

Октомври ще бъде по-топъл от обичайното, ще става и за море

Поне до края на седмицата времето ще се задържи топло, с почти летни температури. Морската вода е с приятна температура – 23-24 градуса и всичко това предполага едно удължаване на лятото

Няма снимка

Танева: Помощта за тютюнопроизводителите ще бъде изплатена възможно най-рано през 2021 г.

Екипът на министерството ще положи усилия преходната национална помощ за тютюнопроизводителите да бъде изплатена възможно най-рано през 2021 г., така че средствата да дойдат навреме

Няма снимка

33 860 заявления са подадени по подмерки COVID 1 и COVID 2

Общо 33 860 заявления за подпомагане бяха подадени по извънредните мерки COVID 1 и COVID 2, съобщават от ДФ "Земеделие". По подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани

Няма снимка

Предимства на съвместното внасяне на торове и семена

При азотните, които са решаващи за добива, поставянето им в непосредствена близост до кореновата система е много важно, тъй като се намаляват загубите от излитане или измиване Съвместното внасяне на

Няма снимка

60 фермери в САЩ прибират реколтата на свой колега, получил сърдечен удар

Близо 60 фермери събрали реколтата на свой колега, след като получил инфаркт, съобщава Washington post.  В началото на септември Лейн Ънхем карал комбайна си в поле с твърда пшеница в Северна Дакота

Няма снимка

Кои са признаците на отравянеслед паша на овце и кози

иска да знае Тодор Георгиев от Дряново Съществуват около 300 вида опасни и отровни растения, които съдържат вещества, способни дори в малки количества да навредят на организма на животното