Кои заболявания при свинете сриват рентабилността

07 август 2020 Животновъдство 0 8055
Няма снимка
1 2
 

Това са болести, свързани с адаптационни проблеми при животните * Могат ли да се избегнат, разяснява д-р Валентин Иванов, квмн

Понятието стрес чувствителност отразява неспособността на даден организъм да реагира с необходимата интензивност на действието на определен стресор. Това се извършва чрез общия адаптационен синдром. Във всеки организъм има заложена още с раждането определена обща адаптационна енергия, която се изразходва през индивидуалния живот. Някои индивиди реагират по-бурно, имат по-чувствителна нервна система и изразходват своята адаптационна енергия по-бързо.

От домашните животни най-чувствителни към провокативните фактори са свинете, следвани от птиците.

Най-често при свинете се наблюдава стрес синдром (т.нар. PSE - рale soft exudative pork)) - бледо, меко и воднисто месо или злокачествена хипертермия (заболяване, свързано с висока телесна температура, причинена от различни стресори: транспорт, висока околна температура, проява на агресия за определяне на лидерство в групата и др.). Наследствено най-податливи са породите Ландрас, Пиетрен, Полска и Китайска свиня, които са селекционирани за бърз и мускулен растеж.

За избягване на стресовата предразположеност породата Пиетрен в родината си Белгия задължително се кръстосва с друга порода.
Наследствените миопатии (поражения на мускулните влакна, последвани от прогресираща атрофия на мускулите) се наблюдават най-често при свине, завършили угояването, и се проявяват в три форми:

* скрита миопатия;

* остра транспортна миопатия;

* остра некроза на мускулите на гърба.

Резултатът е неприемлив за фермера – нискокачествено свинско месо

След клане се установява бледо, меко и воднисто месо с кисела миризма и рибна консистенция и бързо следсмъртно вкочанясване. Такова месо е негодно за колбасарската промишленост, което също води до финансови загуби за фермерите свиневъди.
Друго типично адаптационно заболяване е внезапната сърдечна смъртност при високопродуктивните, чувствителни на стрес свине.

Заболяването е в резултат от въздействието на комплексни стресови фактори:

* транспорт;

* кастрация;

* ранно затваряне за угояване;

* неправилно и непълноценно хранене, както и някои предразполагащи фактори като:

* анатомо-физиологични особености в сърдечносъдовата система на свинете;

* бързото натрупване на тегло;

* недостиг на витамините В1 и Е и на минерални вещества: селен, цинк, магнезий, бор и др.

Другият бич в свиневъдството е канибализмът

Той е често срещан при свинете и е типична адаптационна болест, дължаща се също на стресови въздействия. В резултат на тях се наблюдава изяждане на малките от своите майки. А в подрастващите и в групите за угояване прасетата гризат неистово опашките, ушите и по-рядко - вулвата, на другите животни.

Основните стресови фактори за появата на канибализма са:

* непълноценно хранене;

* силни концентратни дажби;

* недостиг на сурови влакнини;

* недостиг на протеини, фураж или вода;

* нередовно хранене и свързано с това безпокойство.

Други фактори, провокиращи канибализма

1) Най-честата причина е пренаселеност в тесни, замърсени помещения (или боксове), в които се отглеждат големи групи животни;

2) Липса на постеля и движение;

3) Недостатъчен фронт за хранене;

4) Лоша вентилация, сух въздух и високата влажност на въздуха;

5) Високото съдържание на амоняк;

6) Опаразитяване;

7) Кожни заболявания;

8) И дори скуката.

Неслучайно според европейските изисквания в помещенията на свинете – особено при подрастващите, трябва да има играчки и предмети за отвличане на вниманието.

В много случаи дори червенката спада към адаптационните заболявания. Болестта може да избухне чрез внасяне на заразата отвън (екзогенна инфекция). Но много по-често се получава като ендогенна инфекция, тъй като съществува носителство на патогените в сливиците и лимфните възли на червата на абсолютно здрави животни.

Червенката се провокира от множество стресови фактори:

* затворено отглеждане на свинете;

* високи температури;

* простуда;

* еднообразно и нередовно хранене;

* занижена оборна хигиена;

* пренаселеност;

* прекомерно угояване;

* лишаване от вода за пиене;

* продължителен и изморителен транспорт през лятото;

* поливане с вода в горещините и др.

Стресовите въздействия са причина също за анемията и колибацилозата при прасетата. Описани са случаи при свободнодвижещи се свине, на които е трябвало да се направи операция (кастрация или друга хирургична интервенция) и за целта са били гонени из двора. Често при тях се стига до летален изход след перфектно извършена оперативна намеса.

Как може да се намали и ограничи въздействието на стресовите фактори, като предразполагащо условие: Винаги трябва да се преоценява едностранната селекция само за висока месна продуктивност без оглед на здравето. И задължително да се елиминират чувствителните на стрес свине.

Породи като Дюрок и Йоркшир например се смятат за едни от най-неподатливите на стресори свине и осигуряват по-качествено месо с отлагане на по-малко тлъстини. Тези породи, както и техните кръстоски, са подходящи за отглеждане. Защото биха намалили загубите от смъртност и влошена месна продуктивност - производство на месо с лошо качество. А това означава ограничен пазар и ниски изкупни цени за фермера.

Как да ограничите стресовите фактори

Препоръките са няколко:

* животните да се отглеждат в просторни, сухи, чисти, добре проветриви помещения;

* да се хранят балансирано и в достатъчни количества за съответната група и физиологично състояние;

* да имат на разположение на воля чиста питейна вода;

* профилактичните дейности да се провеждат без излишен шум, викане и осъществяване на дискомфорт и тормоз върху животните;

* цялото поголовие редовно да се обезпаразитява;

* при продължително транспортиране през лятото в условията на високи температури да се правят периодични почивки с предлагане на вода за пиене на животните;

* транспортът се осъществява само в специализирани транспортни средства;

* да се осигуряват предмети за отвличане на вниманието с цел да се избегнат борбите между тях за лидерство и място в йерархията, както и на скуката.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Биофермите в ЕС са със стабилни плащания и оживено търсене

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

Няма снимка

От 5 до 31 октомври фермери доказват реализираното мляко и животни

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Няма снимка

Производството на прасета в ЕС се увеличава

Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на

Няма снимка

Подозрението се потвърждава: АЧС е в Германия!

След избухването на африканска чума по свинете (АЧС) в квартал в Бранденбург, строги ограничения важат за фермерите в засегнатия регион, обяви министърът на здравеопазването на провинция Бранденбург

Няма снимка

Внимавайте с пашата на крави, овце и кози!

Много отровни вещества в растенията преминават в млякото и променят вкусовите и хранителните му качества, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Качественото хранене и в достатъчни количества пряко влияе

Няма снимка

Сарачи – все още ги има!

Най-напред да си припомним, какво е това сарач и след това ще отидем при нашия домакин – сарачът от Сандански – Веселин Пашов. Сара̀ч – е занаятчия

Още от Фермер
Няма снимка

С избора на правилните машини, ние пестим време - времето, което никой не притежава!

Николай Ценков се занимава със земеделие от 2003 г. и вече 17 години работи в този сектор, като отглежда основните култури - пшеница, слънчоглед и царевица

Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Животновъдите получават есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., получиха кратко съобщение (SMS), съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево и ветровито

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса