Лятно присаждане на дръвчета на спяща пъпка

05 август 2020 Овошки 0 21276
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Не е много трудно, но трябва практика

Няма съмнение, че за присаждането на овощни дръвчета се изискват доста знания, както и умения. За да се научите обаче, трябва да не се страхувате и да опитвате. Може първите няколко пъти да не са успешни, но в един момент ще се получи.
Най-лесно ще се научите, ако има някой опитен овощар, който да ви покаже как точно се прави. Ако нямате подходящ ментор, четете и прилагайте нашите съвети.
Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Извършва се през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни, така и на вегетативни подложки.
Вегетативните подложки се използват по-рядко от любителите. Това е метод за разсадниците, където подложката се взема от специални маточни растения.
Семенните подложки са за дръвчета, които са отгледани от семена или костилки. Те се характеризират с по-мощен корен, по-силен растеж на вегетативната част, но започват да дават плодове по-късно.

Прави се по време на активния растеж

За да има по-голяма сигурност за прихващане, трябва да се спазват няколко условия. Подложката трябва да е добре развита, а калемите да са узрели, но свежи и да не са вдървесинени. При различните овощни видове в практиката са установени най-подходящите периоди на присаждане:

* При ябълки – от края на юли до второто десетдневие на август.

* При круши – юли и август.

* При праскови – юли и началото на август.

* При череши - юли и първото десетдневие на август за сортове с по-тънки леторасли и до средата на август, когато сортовете са с по-силно растящи клонки.

По принцип се препоръчва да се направи едно присаждане, а ако не е успешно, да се повтори, като се спазят ориентировъчните срокове.

Калемите трябва да са напълно развити

По време на присаждането дръвчетата са в активно развитие, но калемите трябва да са преустановили развитието си. Ето защо в практиката се използва терминът присаждане на спяща пъпка, но всъщност е и присаждане на зелен калем.
След присаждането присадените пъпки, както и останалите по-късно преминават първо в дълбок, а след това – в принудителен покой, т. е. последователни фази от нормалното развитие на дръвчетата.
През пролетта също може да се направи присаждане, тогава се нарича присаждане на будна пъпка, тъй като тези пъпки прорастват и продължават развитието си през останалия период.

Околира се внимателно

През лятото овощните дръвчета вече са образували нов прираст, т. е. клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

4 основни стъпки:

* На подложката предварително се прави Т-образен отвор.

* Калемите трябва да се вземат непосредствено преди присаждането, за да са максимално свежи. След това се премахват листните петури с част от листната дръжка, а накрая се изрязва щитчето с пъпката.

* След това щитчето се реже и се привързва плътно.

* Добре е да се направи засенчване, за да защити присаденото място от силните слънчеви лъчи.

2 основни правила:

* Препоръчително е присаждането да се прави в по-хладни и облачни дни.

* Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски.
Ако присаждането е успешно, това проличава след около две седмици, когато пъпката се развива. Щом това се случи, превръзката трябва да се разхлаби. Освен това се премахват филизите, които са покарали от подложката.

При ореха е на прозорче

Присаждането при ореха се прави малко по-различно от другите дръвчета. Нарича се присаждане на прозорче.
За да се извърши операцията, необходим е нож с две успоредни остриета, разстоянието между които е 3 см.

* Първо се отделя кората на подложката, като се наподобява правоъгълно прозорче.

* С обикновено овощарско ножче прозорчето леко се разширява във всички страни с около 1,5 мм. Така се получава разстояние между подготвеното прозорче и кората на пъпката за присаждане.

* След това отново с двойното ножче се отделя избраната пъпка, заедно с правоъгълно щитче от кората на калема. За да се отделите изцяло щитчето от калема, отново се използва овощарско ножче за присаждане. Внимава се под щитчето да няма дървесина и да не се повреди пъпката на него.

* Отделеното щитче с пъпката се поставя в обособеното правоъгълно прозорче на подложката и се привързва плътно и стегнато с подходяща превръзка.
След около две седмици е необходимо превръзката леко да се разхлаби, за да не се вреже в подложката. Ако присаждането е успешно, кората и пъпката са свежи, а след известно време листната дръжка пада при леко докосване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кръгломиниращият молец е най-опасен за ябълката

Напомняме на градинарите, които имат проблем с вредителя Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който напада и вреди по ябълковите дръвчета във всички райони на страната

Няма снимка

Искате годжи бери - какво да знаете

Тази есен сте решили да си засадите годжи бери в градината? Чудесна идея, тъй като плодовете му са много полезни. Още повече, че растението не е никак претенциозно и се отглежда сравнително лесно

Няма снимка

Най-важните грижи при дръвчетата

Предстои засаждане на нови фиданки * През септември започва прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат, когато настъпи беритбената им зрелост

Няма снимка

В овощната градина през септември

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на лятото и началото на есента, през периодите с неустойчиво време и чести превалявания, при късно зреещите овошки се повишава рискът за развитие на

Няма снимка

Пръскайте срещу горчивите ядки

Болестта може да се прояви чак при съхранението Често по време на съхранението на ябълките се забелязват т. нар. горчиви ядки по плодовете. Това е неинфекциозна болест

Няма снимка

Ягодовият акар е опасен и сега

Ягодовият акар се намножава основно през юли, август и септември. Неприятелят развива 7 поколения годишно. В ягодовите лехи се разпространява чрез пълзене от растение на растение

Още от Фермер
Няма снимка

Запознаване на кучето с бебето

Осигурете на домашния си любимец пространството - психическо и физическо, да се приспособи Всъщност никой не ви казва какво да очаквате, когато донесете новороденото вкъщи при кучето

Няма снимка

Виж как река от вино потече в Испания (Видео)

Хиляди литри червено вино се изляха в завод "Витивинос" в испанската провинция Албасете. Инцидентът е станал в градче с 4000 жители. Една от цистерните с вместимост 50 000 литра се повредила и от нея

Няма снимка

Сега е времето магазините или корпусите да се свалят

или изолират от плодника, като оставите отвори за преминаване на пчелите По този начин се дава възможност на семейството да се организира и да се подготви за зимуване в плодника

Няма снимка

Вкусни и лесни торти

не се налага да ги печем Днес ще ви предложим няколко рецепти на лесни десерти за специални случаи, когато искаше да поднесете сладкиш, а не разполагате с фурна

Няма снимка

Водим последна битка в есенното лозе с цели концерти

Има лекове срещу осите, пчелите не са ни ви виновни, а птиците си имат навици Това ни каза неотдавна наш верен читател – агроном и пчелар от Русе, който иска да помогне на всички колеги

Няма снимка

Орехите се берат при разпукване

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно