Лавандула и лавандин

04 август 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 23625
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Много е изписано за това прекрасно и ароматно растение, но и винаги има какво още да се каже за него. Ако трябва да започнем от А и Б за лавандулата, то трябва да кажем, че произхожда от страни със средиземноморски климат, както и че именно поради тази причина има сортове, които не са подходящи за нашите условия.

Ароматката намира приложение в много направления - от лекарствената промишленост, козметиката и парфюмите до отблъскването на комарите и молците в дома.
Използват се предимно съцветията, цветовете и семената. Берат се основно във фаза масов цъфтеж. Тогава всички ценни съставки са в оптимални качество и количество. Лавандуловото етерично масло съдържа линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.
Лавандулата притежава антисептични свойства, помага при лечение на кожни проблеми, изгаряния, ревматизъм и много, много други.

Основна характеристика на вида е сухоустойчивостта. Тя се дължи на дълбоко разположената коренова система и разпределението на кореновите власинки в почвения хоризонт. Висока почвена и атмосферна влажност са предпоставка за проблеми с патогени и лошо качество на реколтата.

Следващият важен фактор е директната слънчева светлина. Лавандулата не понася засенчване, а слънчевите лъчи (малко или много) отговарят за здравето на растенията и качеството на полезните съставки в тях.

На последно място е структурата на почвата, но не и нейните химични характеристики. Дори каменисти терени са подходящи, стига рН-то да е неутрално или алкално.
Лавандулата реагира отлично на органично торене, но с подхранването и особено с азота трябва да се внимава, защото оптимизира растежа, но влошава качеството.


Широколистна и теснолистна 

Съществуват около 30 вида лавандула в природата. Те са разделени в 3 групи.

Най-масово отглежданата лавандула е теснолистната. Тя обединява видовете L.vera, L.officinalis, L.angustifolia, L.vulgaris. Тe се характеризират с отлична студоустойчивост по време на покоя и сухоустойчивост. Проблем представляват резките температурни промени в началото на вегетацията, когато е възможно измръзване при минус 7-8 градуса. С успех може да се отглеждат повсеместно у нас.
Широколистната лавандула (видовете L.spica и L.latifolia) се отглежда по-рядко. Етеричното масло, което се добива от от тези видове е значително повече, но качеството му е по-ниско.

Лавандинът е естествен хибрид 

Получил се е при кръстосване между широколистната L.spica и теснолистната L.vera.

Той е доста по-едрогабаритен и мощен. Съцветията му са разположени на по-дълги дръжки, по-груби са и обикновено се разклоняват.

Лавандинът (L.hybrida) не е така студоустойчив и има нужда от по-богати почви. Препоръчително е да се отглежда в ниските места до 700 м надморска височина.

Етеричното масло, което се добива от него, е значително повече като количество, но качеството му е по-ниско.

Неправилните резитби са пагубни 
Цъфтежът на лавандулата вече поприключи, но трябва да отбележим, грешките в резитбите.
Когато цветовете се берат, не бива да се наранява младият прираст. Една погрешна резитба компрометира евентуален повторен цъфтеж през същата година, както и масовия през следващата.
Ако тази грешка се повтаря системно, само след няколко години иначе дълголетното растение умира от изтощение. Та, пазете младите листенца, колкото и незначителни да ви се струват на първо време.

Размножават се поне по 4 начина 
Засяването на семена е бавен и трудоемък процес, при който получените растения не винаги притежават еднакви качества. Този метод се практикува предимно в селекцията.
Вегетативните начини на размножаване основно са:

* чрез отчесване - прави се при по-стари растения или такива, които ще се изкореняват;

* вкореняване на зрели резници - дава малко на брой, но силни и сравнително големи растения;

* вкореняване на зелени резници - обикновено се извършва рано напролет преди сокодвижението да започне. Отнема около месец до образуването на корени.

* чрез отводи е рядко практикуван, но работещ метод.


Пестициди и торове обикновено не трябват

Културата рядко страда от болести и неприятели, а и враговете ѝ се броят на пръсти в сравнение повечето други етерично маслени или украсни растения.

Обикновено не се налага третиране с пестициди, както и системно подхранване с торове. От това става ясно, че лавандулата е доста подходяща за биопроизводство.

Въпреки принципно малкото проблеми обаче все по-често хоби градинарите, а и не само те, алармират за заболели и дори загинали растения. Трябва да стане ясно на всички, че отговорността за здравето на растенията започва още със семенцето и неговото производство. Патогени има навсякъде, но активизирането им се влияе най-вече от условията на средата и грижите.

Заразен посадъчен материал, заразена почва и поливна вода, както и неподходящи условия на отлеждане са основните причини за заболяване.

Преовлажняването, неподходящата почвена структура, силното подхранване с азот или органични торове са предпоставка за заболяване при много растения, не само при лавандулата. Избягвайте тези грешки.

Фитофтора – бич №1
Заболяването е опасно не само за лавандулата, но и за много, много други култури. Именно фитофтората (Phytophtora infestans) е отговорна за масовия глад през 1845 г. в Ирландия.

Патогенът, наред с други обитаващи почвата (фузариум, питиум, ризоктония, ботритис) има изразен характер. Отговорни са за т.нар. сечене на разсада.

Симптомите могат да се проявят по време на производството на разса в условия на висока влажност, както и по-късно през сезона, съвсем изневиделица, при възрастни растения.

Превенция и здрав посадъчен материал

Внезапно увяхване и отмиране на части от растенията през лятото, покафеняване под кората в основата, почерняване и некроза на корените са най-сигурният знак на заболяване.

При сериозни проблеми могат да бъдат предприети редица мерки от соларизация до третиране с фунгициди.
На същото място не бива да се засажда лавандула в близките години, както и други растения, които са поддатливи на патогените изброени по-горе.

Листни петна и жълти стъбла

Септорията е отговорна за образуването на петна със сферична форма и характерен черно-кафяв пръстен по листата на лавандулата. Фомозата пък причинява пожълтяване, засъхване и покафеняване на отделни стъбла.

Двете заболявания спазват определена цикличност и сезонност. Не са толкова опасни и рядко се налага третиране с химични препарати. Почистването на повредените участъци и естествената смяна на листата в повечето случаи са напълно достатъчни.

Има 3 основни неприятеля 
Лавандулата рядко се напада от неприятели. Всъщност тя има свойството да пропъжда редица насекоми от насажденията.
Възможните пълзящи и летящи врагове са пенещи цикади, горски скакалец и нематодите. Повредите и от тях са характерни, но рядко пагубни. Може би най-коварни са скритите в почвата галови нематоди, които унищожават кореновите власинки.
Силни нападения и от трите неприятеля могат да изтощат растенията и да компрометират цъфтежа. В такива случаи се прибягва до препарати за химическа защита.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Градината в селски стил

Естествена и лесна за обгрижване Градината в селски стил изглежда е специално измислена за тези, които се стремят да сведат до минимум грижите и неприятностите с поддържането на двора

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Подредете градинка от саксии - къде и как

В градината ви вероятно има много цветя, но ще стане много по-ефектно, ако освен цветните лехи подредите и градина с контейнери . Тя е оригинална и е елемент от ландшафтния дизайн

Няма снимка

Минивършачка за царевица

Тази идея е от Индонезия, затова и дървената тръба е от бамбук. Но дори и да се замени с друг вид дървен материал, тази минивършачка би могла да е от полза за всеки хоби фермер

Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Още от Фермер
Няма снимка

Запознаване на кучето с бебето

Осигурете на домашния си любимец пространството - психическо и физическо, да се приспособи Всъщност никой не ви казва какво да очаквате, когато донесете новороденото вкъщи при кучето

Няма снимка

Виж как река от вино потече в Испания (Видео)

Хиляди литри червено вино се изляха в завод "Витивинос" в испанската провинция Албасете. Инцидентът е станал в градче с 4000 жители. Една от цистерните с вместимост 50 000 литра се повредила и от нея

Няма снимка

Сега е времето магазините или корпусите да се свалят

или изолират от плодника, като оставите отвори за преминаване на пчелите По този начин се дава възможност на семейството да се организира и да се подготви за зимуване в плодника

Няма снимка

Вкусни и лесни торти

не се налага да ги печем Днес ще ви предложим няколко рецепти на лесни десерти за специални случаи, когато искаше да поднесете сладкиш, а не разполагате с фурна

Няма снимка

Водим последна битка в есенното лозе с цели концерти

Има лекове срещу осите, пчелите не са ни ви виновни, а птиците си имат навици Това ни каза неотдавна наш верен читател – агроном и пчелар от Русе, който иска да помогне на всички колеги

Няма снимка

Орехите се берат при разпукване

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно