Тънкостите на солта в кулинарията представят тази събота в Бургас

06 август 2020 Новини 0 4050
Няма снимка
 

Различните лица и вкусове на солта ще покаже кулинарна работилница на 7-ми август от 18:00 часа в Морската градина в Бургас. Ателието е по проект "Твоята Храна" за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата и е част от Панаира на солта, който ще се проведе не по традиция на Атанасовското езеро, а в града. 

Панаирът ще "донесе" всички видове сол от езерото, а музика, артисти, вкусна храна и напитки ще поддържат добрата атмосфера.

От кулинарната работилница още ще можем да разберем неочаквани приложения на солта в кухнята, включително как да съхраняваме успешно храната си. Водещ на работилницата е Елина от Кулинарен клуб АМКО, чиято страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно. 

Ателието „Солта“ ще разкрие рецептите за солен карамел, фурми с ядки, шоколад и солни кристали, сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто и бърза туршия със сезонни зеленчуци. Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20. Изисква се регистрация.

На Панаира на солта ще има и занимания за деца със сол, дегустация на различни видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия „Пастаряни“ (на 7 август) и на филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Средиземноморие“ (на 8 август).

Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между Човека и Природата. Превърнато в началото на миналия век като промишлена зона за солодобив, днес Атанасовско езеро е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но висока екологична, социална и културна стойност. Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовско езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив в Атанасовско езеро е много сложен и бавен, и зависи изцяло от климата. Морската вода се трансформира в кристали сол за около 4 месеца и „бялата жътва“ или нейното събиране започва в началото на август.

Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социални, икономически аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това. Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез инфо материали, интерактивни занимания и игри. Проектът се изпълнява от Фондация "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости

Няма снимка

Неделята носи дъждове с пустинен прах от Африка

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава

Няма снимка

Утре слънцето се скрива, ще нахлува по-хладен въздух и ще завали

През следващото денонощие облачността ще е значителна. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат на изток

Няма снимка

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч, съобщават от пресцентъра на АПИ. В момента в трасето, обособено в три участъка

Няма снимка

В неделя в 4 сутринта местим стрелките с един час назад

Тази нощ в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад заради преминаването към зимно часово време. През март миналата година Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК от 2021

Няма снимка

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

По предложение на България и благодарение на нашите евродепутати Европарламентът гласува запазването на преходната национална помощ с нова референтна дата - 2018 г

Още от Фермер
Няма снимка

Кое цвете къде зимува

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

Няма снимка

Фуражни смески за птиците

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

Няма снимка

Левзея може да се отглежда и у нас

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Робот-трактор дефилира на премиера

Само за две години стартъпът AgXeed разработи готова за употреба машина Преди месец нидерландският стартъп AgXeed направи премиера на своя робот-трактор

Няма снимка

Дезинфекцията щепредпази зайците

Използвайте 5%-ов разтвор на лизол, загрят на 60 градуса. Ще защитите зайците, ако: 1) Почиствате зайчарника всеки ден. Премахнете остатъците от храна