2 предложения за настилка на градински пътеки

10 август 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 15453
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Съобразете се с релефа и дизайна на парцела

Комфортът в двора е важен. Там ние не само работим, но и почиваме. А градинските пътеки могат да украсят и да улеснят достъпа до всяка зона.
Но на първо място е въпросът на чистотата и безопасността (който никога не е падал или не се е подхлъзвал по мокра земя, не знае за какво става дума).
Има много материали за градински пътеки. Представяме ви някои от тях. А производителите измислят нови - по-трайни, по-евтини и по-практични. Ако все още нямате пътеки във вашата градина, време е да помислите за това. Включете въображението си!

Подготвителната работа

Изобщо не е необходимо да сте ландшафтен дизайнер или строител, за да изградите красиви, трайни и безопасни пътеки.
Малко информация, усилия и въображение... и „пътеката на мечтите“ е готова. Единственото нещо, преди да започнете работа, е да маркирате пътеките, планирайки тяхното местоположение, така че да е удобно да стигнете до всяка точка на вашия парцел.
Пътеките могат да бъдат прави или криволичещи. Дизайнерите знаят, че криволичещата пътека може визуално да разшири малката площ. Но повечето градинари предпочитат да не философстват и да "карат" направо.
Обърнете специално внимание на подготовката на почвата. След като маркирате пътеките (а това е най-лесно да направите с шнур и колчета), извадете лопатата.
По принцип трябва да изкопаете малък окоп, височината на който зависи от височината на пясъчната възглавница. Да, в повечето случаи е необходим пясък, който трябва не само да се изсипва, но да се изравнява и уплътнява. За по-голяма надеждност дъното на изкопа трябва да бъде покрито с натрошен камък или чакъл.
Когато избирате материал, вземете предвид релефа и дизайна на парцела. Е, ако в градината ви няма място за дизайнерски „трикове“, изхождайте преди всичко от експлоатационните свойства на материала.

Естествен камък

Цветен и благороден материал, който ще се впише добре във всеки пейзажен стил. Какви камъни могат да се използват за изграждане на градинска пътека? Най-различни. Скъпите скали включват базалт, гранит, порфир и мрамор.

По-достъпни са пясъчника и варовика. Всички те се различават по цвят (сиво, тъмно червено, зеленикаво сиво, черно), повърхност и обработка.

Можете да използвате необработен камък, събран в планински райони. Или да вземете нарязан камък, който сам по себе си е почти плочка. Каменните плочи са много по-лесни за полагане, но са и по-скъпи.

Използват се и други породи, като диабаз, габро, всички видове камъчета, туф, шисти и доломит.

* Предимствата са издръжливост/буквално ще служи с векове/, екологичност и красота.

* Недостатъците: голямо тегло (физически е трудно да се направи такъв път); висока цена, дори ако вземете прост варовик; обледеняване. Уви, ледена кора се образува върху повечето скали в студения сезон и затова е опасно да се върви по такава пътека.

Какво трябва да знаете?!

* Порестите камъни , като варовик и туф, абсорбират влагата и затова е препоръчително да се третират с водоотблъскващ разтвор на всеки 3 години.

* Когато полагате естествен камък, не забравяйте, че поне едната страна трябва да е плоска

* Изкопът трябва да е достатъчно дълбок, така че камъкът да приляга добре и пътеката да е гладка. В този случай е препоръчително да запълните половината от височината на изкопа с чакъл. Вече върху уплътнения чакъл, изсипете пясък и тогава полагайте камъните. И не забравяйте да си набавите гумен чук за полагане на камъка. Ако камъкът е твърд, можете да използвате и чук.

Дърво в най-различни форми

Материалът също е цветен, но за съжаление не толкова издръжлив като камъка. Ако не искате да променяте градинската пътека на всеки 3-4 сезона, помислете веднага за третиране с антисептични и водоотблъскващи препарати.

Дървените градински пътеки са много различни: от дъски (като пешеходна пътека - най-простият и познат вариант); специални дървени плочки; дървени разфасовки /на снимката/. Между другото, това е много интересна идея. Изглежда невероятно, особено когато използвате различни размери на разфасовки и ги подредите добре.
Какви видове дървесина са най-подходящи за градинска пътека?
На първо място дъб, разбира се. Вярно, няма да е евтино. Има например стари къщи, които все още стоят на дъбови стълбове. Лиственицата също не гние дълго време. Е, ако нямате избор, вземете дърво, което можете да намерите.

* Предимствата на дървото: екологичност; красота; бързо изсушаване. Дървото е много топъл материал, затова бързо се размразява през пролетта и се превръща в любимо място за слънчеви бани на котките...

* Недостатък: кратък експлоатационен живот (ако не е дъб, лиственица и подобни видове).

Важно е да знаете!

Преди да положите материала, можете да го обработите с ленено масло, доведено до кипене. След изсушаване това трябва да се повтори отново.
Някои съветват да поставите пластмасова обвивка върху пясъчната възглавница . Дървесината няма да влезе в контакт със земята и в резултат на това ще изгние по-малко. От друга страна, има голяма вероятност там да се натрупа влага. За да се избегне това, земята под бъдещата писта трябва да бъде оформена под формата на арка. Тогава със сигурност водата няма да се натрупа.
Празнините могат да бъдат запълнени с мулч камъчета, пясък или чакъл - по ваш вкус. Ако ги покриете с пясък, с времето тревата ще пробие и ще бъде много красиво.
Когато правите пътеки, оставяйте малка празнина между дъските - водата ще попива там.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

Нарцисът е подходящ за начинаещите

В месеца на луковиците продължаваме с любпитните факти за нарцисите . Наричат ги мартенските лалета. А знаете ли, че съществуват над 13 хиляди хибрида

Няма снимка

Малките форми в градината

Обновяват и преобразяват Малките архитектурни форми в градината не заемат твърде много място, но ползите от тях са големи. И най-важното - те са в състояние бързо да трансформират външното

Няма снимка

Стари мебели стават саксии

Вместо да ги изхвърляте, пригодете ги да красят градината Скърцат, наранени са и на места са с дефекти - старите мебели са за смяна. Но имате сантимент към тях и ви е жал да ги изхвърлите

Няма снимка

Минирастения с макси ефект

Композиции от сукуленти за дома и градината Както мнозина вероятно знаят, растенията се наричат сукуленти, защото могат да съхраняват влага в месестите си листа и стъбла

Няма снимка

Сукуленти в градината

Няколко интересни идеи Сукулентите в градината са много популярни, Тези култури се използват активно в ландшафтния дизайн. Има огромно разнообразие от интересни решения и композиции

Още от Фермер
Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца