АКТУАЛНО

08 август 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 6624
Няма снимка
1 2
 

Прореждане на гроздовете и зърната вече е на дневен ред. Прилага се при десертните сортове, защото подобрява качеството на гроздето.
Извършва се по правило след прецъфтяването, във фаза грахово зърно. Отстраняват се част от кордоните, предимно по-малките и изресилите.
Наред с това се извършва и прореждане на зърната. Отстраняват се неоплодените, дребните и недоразвитите зърна, както и върхът на грозда, където зърната са по-слабо оформени.

Прави се прореждане и на листата. Препоръчва се в години с влажни и дъждовни дни по време на узряване на гроздето, когато се създават предпоставки за загниването му. В тези случаи се отстраняват първите 5-6 листа в основата на леторастите в зоната на гроздовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Как домашното червено вино да стане качествено

Какви грешки не бива да допускаме Всички домашни майстори знаят, че добрите червени вина се получават от сортовете грозде с оцветена ципа и с безцветен или с оцветен сок на зърната

Няма снимка

Таваните и избите - идеални за съхранение на гроздето

Ето как можем да похапваме и през зимата, какво не знаем за виненото обаче Скъпи приятели, дойде времето да прибираме сочния гроздов плод от малкия масив или двора

Няма снимка

Защо гроздовата каша не кипи

Запомнете: Температурата на джибрите трябва да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Важно е това условие да се научи и запомни от стопаните любители

Няма снимка

Берем грозде и правим вино

Обирайте по сортове и само в технологична зрялост Септември е един от най-натоварените месеци за лозарските фамилии. Същото важи и за по-малкото лозе в двора, и за асмата

Няма снимка

Няма старо лозе, има неподмладено

Какво съветват специалисти и опитни лозари По повод въпрос на наш читател за вече остарялата му лоза на двора и какво би могло да се направи за нея, трябва да кажем няколко важни неща

Още от Фермер
Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Животновъдите получават есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., получиха кратко съобщение (SMS), съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево и ветровито

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Какво вреди сега на късното зеле

Какви мерки да взетете срещу основните болести Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол