Как се избира нов сорт

10 август 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 22158
Няма снимка
1 2
 

Сортът, който ще изберете за дворната асма или лозенцето, има голямо значение, защото ще се отглежда на едно и също място в продължение на десетилетия.

По тази причина трябва да го намерите такъв, какъвто ще е подходящ за района и неговия микроклимат.
Трябва да е издръжлив на ниски зимни температури, суша, вредители и някои от основните икономически болести, които могат да съсипят за нула време една годишна реколта, ако се допусне да се появи зараза.
Любителите, разбира се, предпочитат десертните сортове, но не се отказват и от винените.

Десертни сортове

Според срока на узряване са общо взето ранни, средноранни късни. Ще ви кажем кога узряват едни от основните десертни сортове, за да се ориентирате в избора си.

* Перл дьо Ксаба и Суперран Болгар са от малкото, чийто плод узрява още през юли – те са от много ранните и ранни сортове.

* Сред ранните са Мискет хамбургски и Дружба, които узряват в първата една трета на септември.

* Палиери, Болгар, Наслада, Кишмиш молдовски пък са готови за консумация във втората десетдневка на септември.
Късни сортове са Алфонс лавеле, Безсемен хибрид VI-4, които узряват в края на септември, както и Италия – в първата десетдневка на месец октомври.

Внимание! При избора на десертни сортове да знаете че:
най-ранните могат да се отглеждат до 650-700 метра надморска височина,
много ранните – до 600 метра, ранните – на 450-500 метра,
средноранните – до 350-400 метра, късните сортове – до 300 метра.

Винени сортове

При тях е важно какъв тип вино ще се прави. За производство на висококачествени червени вина са подходящи Каберне совиньон, Мерло, Гъмза, Широка мелнишка лоза, Мавруд, Рубин, Пино ноар, Сира.

За обикновени червени вина са подходящи Шевка, Зарчин, Памид, Сензо, Сторгозия.

За висококачествени бели вина – Шардоне, Тамянка, Мискет отонел, Траминер, Ризлинг италиански, Совиньон, Мискет врачански, Алиготе.

Обикновени бели вина стават от Ркацители, Юни блан, Димят, Мискет червен, Керацуда, Мискет кайлъшки.

За производство на дестилат най-подходящи са Димят и Юни блан. А за тези, които предпочитат силно изразен мискетов вкус в ракията – Мискет отонел, Мискет врачански, Мискет кайлъшки, Тамянка.

Съвет:
За свежа консумация и вино едновременно стават Памид, Сензо, Шефка – за червено вино, и Димят и Мискет червен – за бяло вино и десерт.


Снимки: 06-07-9 При добра агротехника и подходящ район Суперран Болгар узрява още между 25-30 юли
06-07-10 Сорт Италия узрява късно – в първата половина на октомври

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Как домашното червено вино да стане качествено

Какви грешки не бива да допускаме Всички домашни майстори знаят, че добрите червени вина се получават от сортовете грозде с оцветена ципа и с безцветен или с оцветен сок на зърната

Няма снимка

Таваните и избите - идеални за съхранение на гроздето

Ето как можем да похапваме и през зимата, какво не знаем за виненото обаче Скъпи приятели, дойде времето да прибираме сочния гроздов плод от малкия масив или двора

Няма снимка

Защо гроздовата каша не кипи

Запомнете: Температурата на джибрите трябва да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Важно е това условие да се научи и запомни от стопаните любители

Няма снимка

Берем грозде и правим вино

Обирайте по сортове и само в технологична зрялост Септември е един от най-натоварените месеци за лозарските фамилии. Същото важи и за по-малкото лозе в двора, и за асмата

Няма снимка

Няма старо лозе, има неподмладено

Какво съветват специалисти и опитни лозари По повод въпрос на наш читател за вече остарялата му лоза на двора и какво би могло да се направи за нея, трябва да кажем няколко важни неща

Още от Фермер
Няма снимка

По-малко пари за еко-схемите в новата ОСП предлага германският агроминистър

Почти на прага на пленарното гласуване на ОСП 2023-2027, предвидено за октомври, земеделският министър на Германия Юлия Кльокнер някои съществени предложения

Няма снимка

С избора на правилните машини, ние пестим време - времето, което никой не притежава!

Николай Ценков се занимава със земеделие от 2003 г. и вече 17 години работи в този сектор, като отглежда основните култури - пшеница, слънчоглед и царевица

Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Животновъдите получават есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., получиха кратко съобщение (SMS), съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево и ветровито

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса