Пригответе си стафиди вкъщи

11 август 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 30267
Няма снимка
 

Представяме ви един не толкова познат и нетрадиционен начин за производство на стафиди.

Набраното грозде се потапя за 4-5 секунди в 0,3% кипящ разтвор на сода бикарбонат, в който има 15 мл зехтин (мазнината е за лек блясък).

След изваждането бялото грозде се опушва със серен двуокис за златистожълт цвят и срещу загниване.

В България един от традиционните начини за сушене на гроздето е то да използва слънчевите дни и часове, които имаме в изобилие. То се разстила на площадка върху бяла хартия или на стелаж на двора. Прави се подходяща защита, за да бъде опазено от насекоми и птици.
След около седмица гроздето се обръща, а след още няколко дни процесът на сушенето приключва. Като цяло той ще ви отнеме общо около 12-15 дни.

Чепките се очукват и отупват леко с ръка, за да се отделят от зърната. Съвет: стафидите може да се продухат с вентилатор и тогава се слагат в дървена касетка или чувалче.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Как домашното червено вино да стане качествено

Какви грешки не бива да допускаме Всички домашни майстори знаят, че добрите червени вина се получават от сортовете грозде с оцветена ципа и с безцветен или с оцветен сок на зърната

Няма снимка

Таваните и избите - идеални за съхранение на гроздето

Ето как можем да похапваме и през зимата, какво не знаем за виненото обаче Скъпи приятели, дойде времето да прибираме сочния гроздов плод от малкия масив или двора

Няма снимка

Защо гроздовата каша не кипи

Запомнете: Температурата на джибрите трябва да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Важно е това условие да се научи и запомни от стопаните любители

Още от Фермер
Няма снимка

Октомври ще бъде по-топъл от обичайното, ще става и за море

Поне до края на седмицата времето ще се задържи топло, с почти летни температури. Морската вода е с приятна температура – 23-24 градуса и всичко това предполага едно удължаване на лятото

Няма снимка

Танева: Помощта за тютюнопроизводителите ще бъде изплатена възможно най-рано през 2021 г.

Екипът на министерството ще положи усилия преходната национална помощ за тютюнопроизводителите да бъде изплатена възможно най-рано през 2021 г., така че средствата да дойдат навреме

Няма снимка

33 860 заявления са подадени по подмерки COVID 1 и COVID 2

Общо 33 860 заявления за подпомагане бяха подадени по извънредните мерки COVID 1 и COVID 2, съобщават от ДФ "Земеделие". По подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани

Няма снимка

Предимства на съвместното внасяне на торове и семена

При азотните, които са решаващи за добива, поставянето им в непосредствена близост до кореновата система е много важно, тъй като се намаляват загубите от излитане или измиване Съвместното внасяне на

Няма снимка

60 фермери в САЩ прибират реколтата на свой колега, получил сърдечен удар

Близо 60 фермери събрали реколтата на свой колега, след като получил инфаркт, съобщава Washington post.  В началото на септември Лейн Ънхем карал комбайна си в поле с твърда пшеница в Северна Дакота

Няма снимка

Кои са признаците на отравянеслед паша на овце и кози

иска да знае Тодор Георгиев от Дряново Съществуват около 300 вида опасни и отровни растения, които съдържат вещества, способни дори в малки количества да навредят на организма на животното