Пригответе си стафиди вкъщи

11 август 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 31365
Няма снимка
 

Представяме ви един не толкова познат и нетрадиционен начин за производство на стафиди.

Набраното грозде се потапя за 4-5 секунди в 0,3% кипящ разтвор на сода бикарбонат, в който има 15 мл зехтин (мазнината е за лек блясък).

След изваждането бялото грозде се опушва със серен двуокис за златистожълт цвят и срещу загниване.

В България един от традиционните начини за сушене на гроздето е то да използва слънчевите дни и часове, които имаме в изобилие. То се разстила на площадка върху бяла хартия или на стелаж на двора. Прави се подходяща защита, за да бъде опазено от насекоми и птици.
След около седмица гроздето се обръща, а след още няколко дни процесът на сушенето приключва. Като цяло той ще ви отнеме общо около 12-15 дни.

Чепките се очукват и отупват леко с ръка, за да се отделят от зърната. Съвет: стафидите може да се продухат с вентилатор и тогава се слагат в дървена касетка или чувалче.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Как да ликвидирате лозовата щитовка

Въпрос: Преди известно време правихме гроздобер, имаме около 4 дка, при който открихме, че има сериозен проблем. Малко преди това се е проявила някаква болест или неприятел

Няма снимка

Защо огрубява виното?

Причината най-често е продължителният престой с джибрите след ферментацията По повод питането на Желка Маринова от Кортен, консултантът ни д-р инж.техн

Няма снимка

Проблем - буре от вкиснато вино

Въпрос: Как се измива (почиства) буре в което е съхранявано вкиснато вино, иска бърз отговор Росица Иванова от с. Мокреш, Монтанско Отговор: Съдове (бъчви и бурета)

Няма снимка

Как се почиства серпентината на казана?

Измива се с вода преди зареждането му и след дестилацията Въпрос: Как се почиства серпентината (хладника) от казана за изваряване на ракия? Пита ни Иван Станков от София Отговор: Конструкцията на

Няма снимка

Как е редно да откислим гроздова мъст и вино

Отговаря нашият консултант инж. Николай Бакалов Няколко наши редовни читатели питат как трябва да се справят, когато им се наложи да откислят гроздовата мъст или виното

Няма снимка

Как да направим вино от ябълки и круши

И къде най-често грешим - консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов отговаря на вашите въпроси Като се има предвид характеристиката на плодовете, за които говорим

Още от Фермер
Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости

Няма снимка

Кое цвете къде зимува

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

Няма снимка

Фуражни смески за птиците

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

Няма снимка

Левзея може да се отглежда и у нас

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Неделята носи дъждове с пустинен прах от Африка

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава