Очертава се по-слаба слънчогледова реколта

12 август 2020 Растениевъдство 1 13887
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Равносметката от жътвите в подгорелите посеви е, че се отчитат много ниски добиви. На някои полета - ще се прибират по-високи

Ваня Велинска

 Жътвата на слънчогледа вече започна в някои райони на страната. А причината, за съжаление, не е, че питите са узрели и им е дошло време за прибиране, а защото растенията са подгорели и напълно изсъхнали.
Към по-ранни жътви се наложи да пристъпят земеделски производители от регионите на Ямбол, Сливен, Бургас, Стара Загора и т. н., почти цяла Югоизточна България.
Хамбарите са празни, ситуацията е много зле, фермерите са отчаяни, коментира положението в Ямболско Петър Христов. Земеделците не изкараха почти нищо от пшеницата, а сега слънчогледът ще я последва. При маслодайната култура дори се очертава да е по-зле, защото при пшеницата беше доста шарено и имаше посеви, които дадоха добри резултати.
Първите жътви в района са на полетата, където пораженията от сушата са най-големи. Растенията са напълно подгорели, с набързо преминала и много по-рано приключила вегетация, която не позволи те да се развият добре, да не говорим оптимално. А резултатите на кантара са плачевни – около 100 кг/дка.
Когато започна сеитбата на слънчогледа, условията бяха много добри, имаше влага, която подпомогна покълването на семената, разяснява агрономът. Като цяло първоначалните фази от развитието на културата преминаха сравнително безпроблемно. След това обаче започна сушата. Повече от месец и половина при нас

не е валял дъжд със стопанско значение

Имаше дни с температури около 40 градуса, които допълнително утежниха и без това тежката ситуация в посевите. Това предопредели по-нататъшното развитие на растенията, а именно по-бързо преминаване през фенофазите и приключване на вегетацията.
Колкото и добра да е селекцията, колкото и слънчогледът да е сравнително устойчив на засушаване, всичко си има предел. Няма културно растение, което в условията на продължителна суша да се развива нормално и да даде добиви, които по принцип се очакват от него. Затова и резултатите ще са доста ниски.
За съжаление, повечето стопанства ще приберат наполовина по-ниски добиви от слънчоглед, ако сравняваме с миналогодишната реколта, допълва още Петър Христов. И ако тогава резултатите бяха около 200-250 кг/дка, тази ще са много по-ниски.
Разбира се, това е съвсем група оценка на ситуацията. Със сигурност ще има месторастения, около река Тунджа например, където ще има по-високи добиви. Но като цяло

добрите добиви ще са локални и по-скоро изключение

а не правило, показва общата картина в района.
С една идея по-добра може да определим ситуацията със слънчогледа във Врачански регион. И тук фермерите обаче не се надяват на много добри производствени резултати. В момента културата е във фаза прецъфтяване и наливане на семената.
В районите около Враца полетата със слънчоглед са много различни, коментира Младен Цолов. Състоянието на културата се определя както от климатичните условия – температура и валежи, така и от почвите, които са доста различни. Развитието на растенията премина през различни периоди - имаше валежи, високи и ниски температури, засушаване, които ще окажат влияние на крайните резултати.
Парадоксално е, но във Врачанско от районите с по-лоши почви, каквито са сивите горски около Враца, Борован и т. н. очакванията са за по-високи добиви, тъй като към момента там растенията са в по-добро състояние. Обратно – на чернозема слънчогледът е останал по-нисък, не е толкова добре развит. Такава е била ситуацията и при пшеницата, коментират производителите.

От плодородните земи са се получили по-ниски добиви

отколкото от по-лошите.
Със сигурност добивите ще са по-ниски от тези през миналата година, казва още Младен Цолов. Безспорно дъждовете помогнаха за развитието на растенията, но имаше и сериозна суша, както продължава и в момента. Преваляванията, които имахме на отделните полета, бяха различни, често недостатъчни, за да обезпечат нуждите на слънчогледа, да не говорим за някакви почвена влагозапасеност, която да гарантира оптимално развитие. Твърде рано е да кажем какви ще са добивите, тъй като растенията продължават да се развиват усилено, а и сега пълнят семките. Все пак обаче сушата ще окаже влияние, със сигурност ще лимитира добива.
Малко по на изток, в района на Плевен, слънчогледовите полета, които вече масово прецъфтяват, са в добро състояние. Най-вероятно регионът на Централна Северна България ще се окаже с едни от най-добрите слънчогледи в страната.
Съвсем общо мога да кажа, че слънчогледът в Плевенско е в добро състояние, казва Радка Иванова. Разбира се, на този етап е твърде рано за сериозни твърдения, тъй като семеките в питите все още се наливат, но от това, което се вижда към момента, се надяваме на добра реколта. Масово

слънчогледите има още да се развиват

но до десетина дни в най-ранните посеви ще започне жътвата.
И в този регион картината на слънчогледовите ниви е доста различна. Сеитбата е направена без сериозни проблеми, имало е влага, която е позволила покълването на семената и първоначалното развитие на растенията. В началните етапи на растеж също е имало подходящи условия. Сериозното засушаване настъпва през май, което продължава почти до края на юни. През юли е имало дъждове, които са се отразили благоприятно върху растенията. Разбира се, най-вероятно периодите на засушаване вече са оказали известни негативи върху оптималното развитие на растенията, но земеделските производители се надяват да няма сериозни последствия върху крайните резултати.
Колкото до очакваните добиви. Съвсем грубо, предположенията са за 250-350 кг/дка, а на места и 400 кг/дка.
Още по на изток, към Добруджа, положението е критично. Земеделците от региона от месеци алармират, че полетата масово изсъхват. Първо бяха есенниците, от които фермерите получиха едни от най-ниските добиви в страната, а сега е ред и на пролетниците.

Засушаването в Североизточна България продължава вече месеци

като повече от преваляванията там бяха или без стопанско значение или постфактум, когато културите вече не се нуждаеха от влага, дори тя по-скоро нанесе вреда, отколкото полза. Тук проблемът със засушаването съпътства пролетниците почти през цялото им развитие. Така че най-вероятно добивите ще са под очакванията, а най-вече и доста под желанията на фермерите. А сушата, която още продължава и в комбинация с високите температури напоследък, вече е предпоставка за притеснения за предстоящата есенна сеитба.
Връщаме се към полетата в Софийско, където все още се наблюдават прекрасни гледки с цъфнали слънчогледи. Тук на пръв поглед ситуацията изглежда оптимистична – растенията са зелени, без подгарания на листата, вижда се, че им предстои да се развиват още.
В района през пролетта имаше доста сериозни валежи, но също и много студено време, което резонно стресира младите поници. Последваха отново дъждове, както и много високи температури, които са неблагоприятни за младите растения, особено в периода на опрашване и оплождане.
В отделните насаждения маслодайната култура е в различни фази – цъфтеж, край на цъфтеж, оформяне на семената, разяснява Веселин Николов, земеделски производител от района на Елин Пелин. При нас, знаете, културите се развиват по-късно в сравнение с повечето райони на страната. Затова е много трудно на този етап да се дава оценка за състоянието на посевите със слънчоглед. Към момента

развитието на растенията е сравнително добро

но все още нищо не се знае, всичко може да се случи до жътва. При нас имаше доста локални дъждове, така че на някои полета влагата не беше достатъчна, което е обезпокоително, но надявам се да не е фатално.
На слънчогледа предстоят много важни фенологични фази – оформяне на семките в питата и най-вече изпълването им. Едни подходящи в момента условия ще осигурят оптимално развитие на растенията, съответно и по-високи добиви. Практиката обаче показва, че, за съжаление, земеделските производители от Софийско не могат да получат много високи добиви, предвид по-лошите почвено-климатичните условия в района като цяло. И въпреки това фермерите, които полагат добри грижи, получават доста високи резултати. А какви ще са от слънчогледа? Предстои да разберем в края на август – началото на септември, когато се очаква да започне жътвата на маслодайната култура.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Няма снимка

С Ondo най-добрите ферми стават недостижими

Обожавате ли аромата на пресни ягоди и малини? Усещате ли узрелите боровинки и къпини да се топят в устата ви? Гарнирате ли сладоледа и сладкишите с уникални свежи сладка

Няма снимка

Семената се стимулират за по-бързо развитие

Балансираният хранителен състав помага на покълването и на дружното поникване на културите, независимо от агрометеорологичните условия Ваня Велинска Сезон 2020 е на финала

Няма снимка

Автоматизират мониторинга на насекоми в реално време

FlightSensor използва технология от оптични сензори за класификация и преброяване FarmSense обяви дебюта на своята интелигентна система за мониторинг на вредителите

Още от Фермер
Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Животновъдите получават есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., получиха кратко съобщение (SMS), съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево и ветровито

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Какво вреди сега на късното зеле

Какви мерки да взетете срещу основните болести Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители