Подгответе се за гроздобера!

14 август 2020 В лозята 0 28386
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

 Какви важни съвети дава нашият консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов
Август е много важен месец за винаря и той трябва да се подготви за гроздобера. Най-важната част от подготовката е измиването и почистването на винарските съдове и техника, защото хигиената във винарските изби е по-важна дори и от качеството на гроздето.
Така е, защото наличието на плесени и оцетнокисели бактерии може да причини на новото вино вкисване и непоправими повреди във вкуса и аромата. Основно правило при производството на вино е поддържането на безупречна хигиена.


Винарските съдове

Дали са дървени или пластмасови, те трябва да се дезинфекцират, за да се унищожат оцетнокиселите бактерии и други вредни микроорганизми, намиращи се в тях.
Съдовете се измиват със сода за бъчви /т.н. калцинирана сода или натриев карбонат/. Прави се 7,5 до 10% разтвор на сода в много гореща вода – 1 кг сода се разтваря в 10 до 15 литра вряща вода. След това с твърда четка с дълга дръжка се измива внимателно вътрешността.
Калцинираната сода не е така опасна както содата каустик, но е необходимо да сложим предпазни гумени ръкавици, а на очите - предпазни очила. След като се обработят със сода внимателно, съдовете се оставят за около час, за да може содата да унищажи всички бактерии, плесени и други вредни микроорганизми.
По същия начин се измива и винарската техника – гроздомелачка-ронкачка и винарската преса, помпа и други, с които ще работите.
Отворените дървени съдове – каци, се измиват по същия начин, но към бъчвите трябва да бъдем по-внимателни. Бъчвите се напълват ? с горещ разтвор на сода, запушват се добре със силиконова, гумена или в най лошия случай с дървена тапа, която е обвита с мек плат. След това съдът започва енергично да се разклаща напред и назад, за да може содата да облее цялата вътрешна повърхност. Тази операция се повтаря няколко пъти в продължение на един час.
След това бъчвата и другите винарски съдове и техника се измиват продължително и обилно с вода. За бъчвите е добре първото изплакване да е с топла вода, а второто и третото - със студена. Това трябва да продължи, докато водата от изплакването няма лугав вкус на сода.


Помещенията

Там, където ще се прави и съхранява виното – в дома или в специално дворно помещение, трябва да се почисти, да се измие подът с вода и с почистващ дезинфекциращ препарат и след това със студена вода.
Стените и таванът е редно да се варосат, след което да се проветри за да изсъхне и да се премахнат всички нежелани миризми.
И по отношение на помещенията хигиената е най-важното изискване за производство на здраво вино, което да е защитено от болести.
Какво още да не се пропуска?
Да се провери качеството на бъчвите, които ще се използват и които се намират в съседство - ако някоя бъчва мирише на оцет, тя или трябва да се изхвърли, или да се изнесе от помещението.

СЪВЕТ: Ако бъчвата не е много голяма, да се напълни с вряла вода. През гърловината й да се постави бързовар и водата да се загрее до завиране – при температура над 90 градуса. След това да се остави докато водата изстине и се изхвърли.
При тази термична обработка дървеният съд се загрява много силно, благодарение на което оцетно-киселите бактерии са напълно унищожени.

Атрибутите

Необходимо е да се купят серни ленти за опушване на бъчвите и другите винарски съдове. Внимава се по дъното на бъчвата да не накапе сяра, защото придава привкус на виното.
Ако помещението е малко, може да се напуши със серни ленти, като се затворят плътно вратите и прозорците и се остави така най-малко 12 часа
Необходимо е да се купят и сухи селекционирани дрожди за трудна ферментация, защото с дивите дрожди ферментацията често не протича докрай и виното остава сладко.
Тези сухи дрожди могат да продължат ферментацията дори когато температурата на кашата е паднала до 14-15 градуса. Количеството на дрождите е 20 до 30 грама за 100 кг или литра гроздова каша или сок.

СЪВЕТ: Добре е дрождите предварително да се активират и хидратират в хладка вода със захар в продължение на 2 до 3 часа. В този вид те се поставят в кашата в активно състояние и ферментацията започва много бързо.

Да се купи и серниста киселина, която се продава в опаковки по 0,5 до 5л и може да се използува и за дезинфекция, като се разреди с вода 2 до 3 пъти повече. С това неприятните миризми лесно се елиминират. Ако се използува разредена серниста киселина за сулфитиране на гроздовата каша, количеството й трябва да се повиши в зависимост от степента на разреждане.
За дезинфекция може да се използува и силна ракия със 70-75 об.% алкохол. Често чистият спирт има дори по-слаби дезинфекционни качества от нея.
Проверете дали имате захаромер с термометър, за да определяте захарното съдържание и температурата по време на ферментацията.
Добре е в помещението да имате и стаен термометър. Ако температурата започне да пада при рязко застудяване навън, тогава трябва да вземете мерки за изолация на ферментиращите съдове, както и да контролирате температурата за съхранение на виното.
сн. 02-4 и 02-5

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

След обирането веднага почистете гроздовете

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

Няма снимка

Не се бойте да прекършите дълги и буйни леторасли

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

Няма снимка

1,5 млн. лева бяха изплатени за събиране на реколтата на зелено

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

Няма снимка

Изплатени са над 200 хил. лв. за застраховане на реколтата от грозде

Държавен фонд „Земеделие” изплати 204 630 лв. по мярка „Застраховане на реколтата“ от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г., съобщават от ведомството

Няма снимка

Кои сортове грозде узряват първи

Прибирайте при сухо време, съхранявайте при ниска температура Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал

Няма снимка

Отвеждане на главината

Този начин много хитро може да се ползва, ако искате да подмладите вече много остарялата главина на лозата. Могат да се получат една или две нови лози. Как се прави

Още от Фермер
Няма снимка

Запознаване на кучето с бебето

Осигурете на домашния си любимец пространството - психическо и физическо, да се приспособи Всъщност никой не ви казва какво да очаквате, когато донесете новороденото вкъщи при кучето

Няма снимка

Виж как река от вино потече в Испания (Видео)

Хиляди литри червено вино се изляха в завод "Витивинос" в испанската провинция Албасете. Инцидентът е станал в градче с 4000 жители. Една от цистерните с вместимост 50 000 литра се повредила и от нея

Няма снимка

Сега е времето магазините или корпусите да се свалят

или изолират от плодника, като оставите отвори за преминаване на пчелите По този начин се дава възможност на семейството да се организира и да се подготви за зимуване в плодника

Няма снимка

Вкусни и лесни торти

не се налага да ги печем Днес ще ви предложим няколко рецепти на лесни десерти за специални случаи, когато искаше да поднесете сладкиш, а не разполагате с фурна

Няма снимка

Водим последна битка в есенното лозе с цели концерти

Има лекове срещу осите, пчелите не са ни ви виновни, а птиците си имат навици Това ни каза неотдавна наш верен читател – агроном и пчелар от Русе, който иска да помогне на всички колеги

Няма снимка

Орехите се берат при разпукване

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно