Здравословни салати с поширано яйце

11 август 2020 Кулинария 0 19197
Няма снимка
1 2 3 4
 

Ако обичате яйца или просто искате да приготвите и опитате нещо ново и различно, направете си интересна и апетитна салата с поширани яйца. Как? Предлагаме готини рецепти!

Какво е „поширано“ яйце?
Това е традиционно френско ястие, което обикновено се сервира за закуска. Приготвянето много наподобява нашата рецепта за яйца по панагюрски, т.е. яйцата се варят без черупки във вряща вода. В резултат жълтъкът остава полупечен и кремообразен, а белтъкът придобива деликатна консистенция и покрива жълтъка.
Пошираните яйца могат да бъдат приготвени по няколко начина, а някои от тях са подходящи дори за начинаещи домакини:
1. В тенджера
Сипете вода в тенджерата и я поставете на котлона. Когато тя заври, намалете котлона и с помощта на лъжица започнете активно да я бъркате, така че да се получи фуния (по този начин яйцето ще остане компактно). Счупете внимателно яйцето и го пуснете във водата, но не в средата на „водовъртежа“, а малко по-близо до стената, като продължавате леко да разбърквате около яйцето. Варете 1,5 до 4 минути, в зависимост от желаната степен на готовност и твърдост на белтъка и жълтъка.
2. В пликче
Яйцето се счупва и сипва в пликче, което се завръзва отгоре и се пуска в завряла, но не кипяща вода за 3-4 минути.
За да не залепне яйцето за плика, предварително го намажете отвътре с малко масло.
3. В силиконова пашотница. 
Това е специален удобен контейнер за приготвяне на поширани яйца. Чашките предварително се намазват отвътре с масло, преди да се добавят счупените яйца, след което кутийките се затварят и се потапят в заврялата вода. По този начин се запазват формата и структурата на яйцата. Готвенето отнема три до четири минути.
4. Във фурната
Яйцата се счупват и сипват във форми за мъфини, намазани с масло. Поставят се за 10-15 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.
5. В мултикукър
Включва се в режим на готвене на пара, а силиконовите или други термоустойчиви форми с яйца се поставят върху скарата в купа с вода (препоръчително е да намажете стените и дъното с масло, за да не залепват белтъците). Приготвя се две минути под капака и няколко минути без него.
6. В микровълновата
Налейте вода в голяма чаша или купа, разбийте яйцата и покрийте съда с чинийка или капак. Включете микровълновата на най-висока степен за минута (ако ви се стори, че яйцата са останали сурови, включете таймера за още 15-30 секунди).
Съвет! За да станат яйцата нежни и пухкави, използвайте само пресни продукти и не кипвайте водата (тя трябва леко да бълбука и да остане гореща). За да предотвратите разливането на белтъците, можете да добавите във водата супена лъжица оцет или лимов сок.

С бекон
Приготвянето на такава салата, наречена лионска, въобще не е сложно. Тя е изключително вкусна и засищаща, така че си заслужава да опитате да си я приготвите.
Продукти: 250 г бекон (или шарена сланина), 150 г салата, маруля, рукола или готов салатен микс (по ваш избор), 3 яйца (за три порции салата), три филийки хляб или багета, смлян черен пипер, сух чесън и сол на вкус.
За дресинга: 50 мл зехтин, чаена лъжичка зърниста горчица, две супени лъжици винен оцет (може да използвате също ябълков или балсамов), сол (морска или трапезна).
Приготвяне: Първо направете крутоните. Нарежете хляба на малки кубчета, разбъркайте ги с малко разтопено масло, сол и гранулиран чесън. Запържете в сух тиган или просушете във фурната. След това нарежете бекона на тънки ивици, подправете го със сол и черен пипер и запържете за няколко минути до златисто кафяво. Извадете пържения бекон и го поставете върху домакинска хартия, за да премахнете излишната мазнина.
Пригответе пошираните яйца.
Направете дресинга, като смесите и разбиете добре съставките с вилица или миксер. Поставете върху чинии по един или два листа от салатата (най-удобно е да ги късате с ръце). Отгоре сложете пържения бекон и крутони. Завършете с по едно готово поширано яйце за всяка порция. Полейте с дресинга.


С леща и тиква
Продукти: 300 г тиква, 150 г леща, три яйца, 70-100 г рукола, някои кедрови ядки, супена лъжица течен мед, няколко супени лъжици зехтин, супена лъжица лимонов сок, две супени лъжици соев сос.
Приготвяне: Нарежете тиквата на малки кубчета, поръсете или намажете с олио и поставете във фурна, предварително загрята до 200 градуса, за около петнадесет минути. Просушете кедровите ядки в същата фурна или в сух тиган (като разбърквате), докато маслото се отдели.
Сварете лещата в подсолена вода, докато омекне. Пригответе пошираните яйца. За дресинга смесете соевия сос с лимонов сок, зехтин и мед. Разбъркайте добре.
Смесете руколата, печената тиква, кедровите ядки и сварената леща. Полейте всичко с дресинга (оставете малко), разбъркайте. Отгоре поставете готовите поширани яйца и полейте с останалия дресинг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Няма снимка

Защо да добавяте сода към каймата за кюфтета

Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това

Няма снимка

С какво да заменим яйцата в рецептата

5 хитри трика от Гергана Филипова от Враца И на най-добрата домакиня може да се случи някой от продуктите да е свършил – брашно, яйца, сол, захар.За радост на любителите на кулинарията винаги можете

Няма снимка

Консервиран пъпеш

Ако не знаете, пъпешът също може да се консервира. Предлагаме ви рецепта как да съхраните плода и да му се наслаждавате дори през зимата. Продукти: 1 пъпеш, 4-5 супени лъжици захар

Още от Фермер
Няма снимка

На 22 септември настъпва астрономическата есен в Северното полукълбо

При пролетното равноденствие във вторник, 22 септември, ще се изравнят светлата част на деня с нощта и ще настъпи астрономическата есен в Северното полукълбо на Земята, предаде ТАСС, цитирана от БТА

Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват