7 грешки при изграждане на градински пътеки

15 август 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 37152
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

По ваше желание продължаваме темата

Градинската пътека е съществен елемент от ландшафтния дизайн.
Тя може да бъде криволичеща и да се скрива загадъчно в зеленината или права сива ивица, която определя градината с ясна геометрия.
Но, за съжаление, някои градинари често спестяват от материали за пътеките и не следват технологията, която ще осигури удобство, трайност и красота.
След година-две пътеките се разрушават и трябва да се ремонтират отново и отново.
Специалистите предупреждават кои са основните грешки, които се допускат при създаването на пътеки и как те да се избегнат.

1. Използване на бетон и фитинги за плочки 

По-скоро това може да се нарече недомислие. Понякога наистина се изисква бетонна основа за тротоарни плочи. Но я използват само на места с повишено натоварване - например на паркинг или ако в градината има подвижни почви : торф, плаващи пясъци и други.
За обикновена градинска пътека, дори и за тази, по която ще се движат пълни колички с отпадъци, торове или набрана реколта, е достатъчна възглавница от чакъл и пясък, а понякога - само от пясък.
Страшно е да си представите колко ще струва пътека със стоманобетонна основа. Такива разходи могат да се обяснят само с психологическата нагласа „Искам да го правя за векове!“. Днес има по-прости и по-икономични начини да се направи "за векове".

2. Нарушение на технологията, липса на подходяща основа 

Каква ще бъде вашата градинска пътека, зависи от много фактори, включително от бюджета ви. Има няколко често срещани варианта: пясък + геотекстил + пясък + плочки ; геотекстил + натрошен камък + суха смес + плочки ; натрошен камък + стоманобетон + суха смес + плочки.
Във всеки случай трябва да премахнете най-горния слой почва и да подготвите окоп.
Понякога се изисква да подредите бордюри, които ще предпазят материала от разпиляване настрани.
Субстратът (пясък и чакъл) трябва да бъде добре уплътнен. Ако това не бъде направено, възглавницата с времето ще започне да провисва, плочките ще се издуят и пътеката ще стане вълнообразна. Недостатъчното трамбоване е може би основната грешка при паветата например.

3. Без защита от корени и растения 

Природата постоянно демонстрира своята сила. Виждали сте феномена само дърво, израснало на камък... И ако по пътя на растението има тротоарни плочи с пролуки между платната, това изобщо не е пречка.
Малките кълнове могат да растат под плочките и да ги повдигат нагоре. Такава градинска пътека става просто опасна. Защо се случва това? Източникът на неприятности е нашето убеждение, че корените никога няма да растат през чакълесто-пясъчно легло и следователно не е необходима допълнителна защита от тях.

4. Няма наклон 

За да може пътеката да изсъхне бързо след дъжд, влагата да не се натрупва и да не се образуват локви, е необходимо да се направи лек наклон при павирането.
Ако няма дренаж, пътеката бързо ще се разруши. При замръзване водата ще се превърне в лед, което ще се отрази негативно върху покритието.
Понякога се изкривяват отделни плочки. С времето изпъкналите ръбове на плочките се превръщат в опасно препятствие по пътя и уязвимо място на пътеката по време на следващите студове.

5. Използване на нискокачествени материали 

В желанието да спестят пари някои градинари никога няма да изхвърлят остатъчните строителни материали и няма да платят за нещо, което може да се купи по-евтино.
Понякога обаче се случва да плащаме два пъти. Градинските пътеки не са изключение. Ако можете да спестите от плочки, определено ще го направите. Но има материали, които се разрушават само след седмица-две.

Как да разбера, че градинските плочки са с високо качество?

* По звука. Когато плочка удари в плочка, трябва да се чува звънтящ (не тъп) звук

* По цвят. Ако плочката е евтина, но в същото време има богат цвят, най-вероятно в нея има прекалено много багрило, което се отразява на качеството.

* Отвътре навън. Ивици и жълти петна по гърба показват примесите на глина в състава, но такива не трябва да има.

* По равномерната текстура. Не трябва да има въздушни празнини и пукнатини .

* По дебелината. Дори доста висококачествените плочки имат една неприятна особеност - различна дебелина. Това усложнява процеса на настилането, тъй като някои плочки трябва да се поставят по-дълбоко.

6. Опасни решения 

Те включват такива "оригинални" решения като пластмасови капачки или абсолютно опасната опция - стъклени бутилки.

В някои случаи и за съжаление те не са рядкост, бетонът също се превръща в неподходящ материал. Изглежда, че нищо неможе да бъде по-надеждно... Но тежките почви си вършат работата и след няколко години някога перфектно равната пътека започва да се напуква.
Освен това не винаги е възможно да се получи наистина висококачествен бетон. В този случай разпадането не може да бъде избегнато.

7. Неправилни изчисления на размери и форми 

Разбира се, никой няма да ви задължава да правите пътеките в собствената си градина според техническите регламенти, но е необходимо да се ръководите от здравия разум!
На първо място, ширината им трябва да е не само достатъчна, за да минете безпрепятствено от точка А до точка Б. Помислете ако трябва да носите велосипед или количка...
В същото време трябва да изчислите ширината на пътеката по отношение на размера на паветата, за да избегнете многото отпадъци. Затова е важно да съобразите и дали пътеката прави завои, или има стъпала.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

Нарцисът е подходящ за начинаещите

В месеца на луковиците продължаваме с любпитните факти за нарцисите . Наричат ги мартенските лалета. А знаете ли, че съществуват над 13 хиляди хибрида

Няма снимка

Малките форми в градината

Обновяват и преобразяват Малките архитектурни форми в градината не заемат твърде много място, но ползите от тях са големи. И най-важното - те са в състояние бързо да трансформират външното

Няма снимка

Стари мебели стават саксии

Вместо да ги изхвърляте, пригодете ги да красят градината Скърцат, наранени са и на места са с дефекти - старите мебели са за смяна. Но имате сантимент към тях и ви е жал да ги изхвърлите

Няма снимка

Минирастения с макси ефект

Композиции от сукуленти за дома и градината Както мнозина вероятно знаят, растенията се наричат сукуленти, защото могат да съхраняват влага в месестите си листа и стъбла

Няма снимка

Сукуленти в градината

Няколко интересни идеи Сукулентите в градината са много популярни, Тези култури се използват активно в ландшафтния дизайн. Има огромно разнообразие от интересни решения и композиции

Още от Фермер
Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца