Пълнени зеленчуци

14 август 2020 Кулинария 0 42930
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

5 интересни рецепти за вашата трапеза

Който поне веднъж е опитал да приготви запечени пълнени зеленчуци, със сигурност се е влюбил в тях. Лятото е най-добрият сезон да си приготвите тези вкусни ястия - печени тиквички, патладжани, тиква... Останалото оставяме на въображението ви.
Ето няколко интелесни ни рецепти. Във всяка от тях има месо, а понякога и ориз. Това означава, че азеленчуците, пълнени и запечени във фурната, могат да се сервират като пълноценно основно ястие.

Тиквички с гъби и кайма 

Продукти: 4 печурки, 100 г кашкавал, 300 г кайма, 2 домата, 1 глава лук, 2 тиквички, сол и черен пипер на вкус, зехтин на вкус.
Приготвяне: Нарежете лука и гъбите. Загрейте олиото в тиган. Запържете лука на средно силен котлон и след това добавете гъбите. Гответе около 4 минути.
Нарежете тиквичките по дължина и с помощта на малка лъжичка издълбайте сърцевината. Отделената част от тиквичките нарежете на кубчета и прибавете към лука и гъбите. Добавете мляното месо към останалите продукти и запържете. Нарежете доматите на кубчета и ги прибавете в тигана. Подправете със сол и черен пипер и пържете, докато каймата стане "на трохи".
В тава, покрита с хартия за печене, подредете издълбаните тиквички. Внимателно напълнете всяка от тях със сместа от кайма и зеленчуци. Поръсете с настърган кашкавал. Печете за 30 минути на 180 градуса.

Печени домати  

Продукти: 8 домата, 250 г мляно месо, 2 скилидки чесън, 100 г ориз, 1 глава лук, растително масло на вкус, сол и черен пипер на вкус, подправки, които ви харесват.

Приготвяне: Изплакнете и сварете ориза до омекване. Нарежете лука на ситно, смачкайте чесъна с преса и запържете в тиган в растително масло до прозрачност. Добавете каймата към зеленчуците и запържете, докато месото промени цвета си, като разбърквате от време на време. Дръпнете тигана от огъня.

Отрежете горната част на доматите и запазете капачетата. Внимателно извадете сърцевината. Нарежете наситно издълбанното количество домат, изцедете течността и добавете заедно с ориза към останалите продукти в тигана. Подправете със сол, черен пипер и подправки по ваш вкус. Разбъркайте.

Напълнете доматите със приготвената смес и покрийте с капачетата. Подредете ги в тава, покрита с хартия. Поръсете с олио и печете на 200 градуса за 20 минути.

Чушки в доматено-сметанов сос 

Продукти: 400 г кайма, 200 г лук, 150 г сметана, 200 г моркови, 10 чушка, 150 г доматена паста, 200 г ориз, сол и черен пипер на вкус, растително масло на вкус

Приготвяне: Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Загрейте олиото в тиган. Първо запържете половината от лука, а след това добавете половината моркови.

Сварете ориза до полуготовност и заедно със запържените зеленчуци го добавете към каймата.

Изплакнете чушките и ги изкормете. Напълнете ги с приготвената смес от кайма и задушени зеленчуци.

Останалите моркови и лук сипете в дълбока тенджера. Смесете доматеното пюре и сметаната и ги добавете в тенджерата при зеленчуците. Разбъркайте.

Поставете пълнените чушки на един ред в тенджерата със соса. Добавете вода, така че да покрие чушките наполовина. Оставете ястието на котлона да къкри около 40 минути, под капак.
сн 10-3

Патладжанени ладии с кайма и кашкавал 

Продукти: 250 г мляно месо, 1 домат, 100 г кашкавал, 2 патладжана, 1 скилидка чесън, ? връзка копър, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Нарежете патладжаните по дължина и ги издълбайте. Нарежете пулпата на ситно и отделете за по-нататъшно готвене. Поръсете ладиите със сол и ги оставете за около 10 минути, за да се отдели черният горчив сок. Изплакнете и подсушете. Покрийте тавата за печене с хартия и подредете в нея патладжанените ладии.
Лука и чесъна нарежете на ситно и ги запържете в олио до полупрозрачност. Обелете доматите. Това става най-лесно като ги пуснете за няколко минути във вряща вода. Нарежете пулпата на ситно.
Добавете каймата в тигана и пържете няколко минути, като бъркате непрекъснато, докато месото промени цвета си. Добавете нарязаната сърцевина на патладжана и доматите. Разбъркайте и гответе, докато течността се изпари. Добавете сол, черен пипер и ситно нарязан копър.
Напълнете ладиите с така приготвената смес. Поставете ястието във фурната за 50 минути на 180 градуса. Настържете кашкавал, поръсете върху ладиите и печете още 10 минути.

Месо със зеленчуци, запечени в тиква  

Продукти: 1 тиква, 400 г телешко месо, 2 суп.лъж.адоматена паста, 1 морков, 50 мл растително масло, 1 лук, сол, черен пипер и кориандър на вкус

Приготвяне: Измийте тиквата и я отрежете отгоре. Извадете сърцевината. Нарежете лука на ситно, а морковите ги настържете. Нарежете телешкото месо на малки парченца. Задушете зеленчуците и месото в тиган с олио за около 7 минути. Добавете доматеното пюре и подправките. Разбъркайте.
Напълнете тиквата с приготвената смес, намажете с масло и покрийте с отрязаното капаче. Увийте във фолио и поставете във фурната да се пече 1 час на 180 градуса.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Няма снимка

Защо да добавяте сода към каймата за кюфтета

Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това

Няма снимка

С какво да заменим яйцата в рецептата

5 хитри трика от Гергана Филипова от Враца И на най-добрата домакиня може да се случи някой от продуктите да е свършил – брашно, яйца, сол, захар.За радост на любителите на кулинарията винаги можете

Няма снимка

Консервиран пъпеш

Ако не знаете, пъпешът също може да се консервира. Предлагаме ви рецепта как да съхраните плода и да му се наслаждавате дори през зимата. Продукти: 1 пъпеш, 4-5 супени лъжици захар

Още от Фермер
Няма снимка

Колие от царевични мъниста

Колиета с царевични мъниста са носени от индианците чероки. Тези колиета и до днес се правят от старите американци и могат да бъдат намерени в магазини за подаръци

Няма снимка

Идеи за авторски контейнери

Ако сами декорирате прости "серийни" контейнери, във вашата градина ще се появят уникални дизайнерски предмети. Пластмасовите саксии например са лесни за боядисване, или декорация по други начини

Няма снимка

С онлайн приложение продукти от Женския пазар стигат до всяка врата

С един клик могат да се купят плодове, зеленчуци и дори вино Пресни плодове и зеленчуци, млечни и месни изделия от български производители, фермерски и биопродукти и дори вина

Няма снимка

Температурите утре до 27 градуса

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 7 и 12

Няма снимка

Кафявото гниене - опасно за дюлите

Важно е да се опазят плодовете Късното кафяво гниене е болест, която напада почти всички овощни видове, като причинява големи повреди. Заразените плодове започват да загниват

Няма снимка

Климатологът Рачев: Лятото продължава и то до края на месеца

Събота и неделя ще има леко захлаждане. Но температурите ще започнат да се покачват още в понеделник. Оказва се, че лятото продължава и то до края на месеца