Бордолезовият разтвор – как да го прилагате

15 август 2020 Зеленчукова градина / Полезни съвети 0 51327
Няма снимка
 

Бордолезовият разтвор е сред препаратите, които много често се използват в любителските градини.

Все още обаче той не винаги се приготвя правилно. Понякога листата и стъблата на зеленчуците изглеждат не като третирани с бордолезов разтвор, а като „варосани“ или напръскани със синя боя.
Най-вероятно в такива случаи растенията няма да се разболеят, но със сигурност те ще имат проблеми по време на развитието си, което може дори да спре и те да закържавеят. И вместо полза, ще има сериозна вреда.

Така че напомняме на градинарите, които не използват готова смес, много да внимават, когато приготвят бордолезов разтвор..

Дозата за 10 литра вода е: 100 грама син камък и 150 грама гасена вар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
Няма снимка

Какво вреди сега на късното зеле

Какви мерки да взетете срещу основните болести Късното зеле още се развива, така че грижите за него продължават. Напомняме на градинарите, че зелевата култура се напада от много опасни вредители

Няма снимка

Грижи при праза

Съкращаването на листата на праза е стара градинарска практика. Смята се, че така растенията образуват по-дебело стъбло. Съкращаването е слабо, режат се само най-горната част на листата

Няма снимка

Грижи за спанака

Късният спанак се засява от средата на август до средата на октомври. В зависимост от сорта той е готов за прибиране след 50-60 дни. Ако сеитбата е направена в началните срокове

Няма снимка

При пръскане на зеленчуците използвайте препарати с къс карантинен срок

Трябва да знаете, че действието на продуктите за растителна защита продължава известно време и след употребата им, през което постепенно активното им вещество се разпада. Това време е т. нар

Няма снимка

Семена от градината

Всеки градинар, който е отгледал голям и вкусен зеленчук в градината, иска да повтори резултата и през следващата година. Затова много често по-големите плодове се оставят на растението

Няма снимка

Късното зеле продължава да се развива

Ако есента е суха, трябва да се полива редовно В началото на есента много от основните зеленчуци вече приключват вегетацията си. Зелевите видове обаче продължават развитието си

Още от Фермер
Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Животновъдите получават есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания-2020 г., получиха кратко съобщение (SMS), съобщиха от Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

Утре ще бъде слънчево и ветровито

Утре ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още ще се понижат и максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол