Пръскайте срещу горчивите ядки

29 август 2020 Овошки 0 17154
Няма снимка
1 2
 

Болестта може да се прояви чак при съхранението

Често по време на съхранението на ябълките се забелязват т. нар. горчиви ядки по плодовете. Това е неинфекциозна болест, която може да се прояви както по време на узряването им, така и по-късно – дори след няколко месеца.

Симптоми

По повредените плодове, най-често в долната им част, се наблюдават множество тъмни хлътнали петна. По-късно петната стават по-силно оцветени, като при червените сортове те придобиват тъмночервен цвят, а при жълтите и зелените – стават светлозелени до зелени.
Много често засегнатите плодове нямат външни симптоми, не се различават от здравите, което заблуждава градинарите. При разрязване на плода обаче се виждат кафяви ядки, които са разпръснати из плодовото месо.
Мерките, които трябва да се предприемат, е дръвчетата да се третират преди беритбата. Това обикновено се прави през август. За целта се използват продукти, които са със завишено съдържание на калций. Приложението е според вида на продукта и препоръката на производителя.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кръгломиниращият молец е най-опасен за ябълката

Напомняме на градинарите, които имат проблем с вредителя Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който напада и вреди по ябълковите дръвчета във всички райони на страната

Няма снимка

Искате годжи бери - какво да знаете

Тази есен сте решили да си засадите годжи бери в градината? Чудесна идея, тъй като плодовете му са много полезни. Още повече, че растението не е никак претенциозно и се отглежда сравнително лесно

Няма снимка

Най-важните грижи при дръвчетата

Предстои засаждане на нови фиданки * През септември започва прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат, когато настъпи беритбената им зрелост

Няма снимка

В овощната градина през септември

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на лятото и началото на есента, през периодите с неустойчиво време и чести превалявания, при късно зреещите овошки се повишава рискът за развитие на

Няма снимка

Ягодовият акар е опасен и сега

Ягодовият акар се намножава основно през юли, август и септември. Неприятелят развива 7 поколения годишно. В ягодовите лехи се разпространява чрез пълзене от растение на растение

Няма снимка

Опазването на плодовете трябва да продължи

Срещу кои вредители с какви продукти да се третира Предвид изключително лошите климатични условия тази година в градините има сериозен инфекциозен фон, който е заплаха за овощните дръвчета

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария