Вкусни салати с черен дроб

02 септември 2020 Кулинария 0 13563
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Смело комбинирайте свински, телешки или пилешки черен дроб с яйца, гъби, зеленчуци или кашкавал. Всеки път резултатът е необичайно и вкусно ястие

1. С гъби и краставици 
Продукти: 150 г телешки или свински черен дроб, 1-2 кисели или пресни краставички, 150 г консервирани гъби, 100 г кашкавал, сол на вкус, 3 супени лъжици майонеза, 1 чаена лъжичка горчица

Приготвяне: Сварете черния дроб до готовност. Нарежете на малки парченца или на жулиени. По същия начин нарежете краставиците и гъбите. Настържете кашкавала на едро ренде.

Прехвърлете всички продукти в дълбока купа и ги объркайте. Добавете майонезата и горчицата. Разбъркайте пак и сервирайте.

2. С моркови 

Продукти: 500 г телешки черен дроб, 2-3 супени лъжици растително масло, 1 глава лук, 1 морков, сол и черен пипер на вкус, 2-3 лъжици майонеза

Приготвяне: Нарежете черния дроб на тънки филийки с дебелина не повече от половин сантиметър. Запържете в тиган с олио на средно силен котлон за около 5-7 минути от всяка страна. Сложете в чиния и изчакайте да се охлади. Нарежете на ивици. Лука нарежете на дребни кубчета, а моркова настържете на едро ренде.

Сложете всичко в купа, добавете сол, черен пипер и подправете с майонеза. За да олекотите майонезата, можете да я разредите с 2-3 лъжици кисело мляко (това важи за всички салати!). Разбъркайте и сервирайте.

3. С краставици и орехи 

Продукти: 500 г телешки черен дроб, 400 г картофи, 200 г кисели или мариновани краставици, 5-6 стръка магданоз или друга зелена подправка, 50 г орехи, сол и черен пипер на вкус, майонеза

Приготвяне: Сварете черния дроб и картофите. Охладете и нарежете на малки кубчета заедно с краставиците и зелените подправки. Накълцайте ядките на ситно.

Сложете всичко в купа за салата, подправете със сол и черен пипер добавете майонеза.

4. С „палачинки“ 

Продукти: 400 г телешки черен дроб, 2-3 кисели краставички, 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, 6-7 лъжици растително масло, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица брашно, 35 г орехи, 3 супени лъжици майонеза

Приготвяне: Нарежете черния дроб на филийки, краставиците - на малки кубчета, а лука - на полумесеци. Настържете моркова на едро ренде, а чесъна прекарайте през преса.

Загрейте в тиган 2 супени лъжици масло и запържете черния дроб на среден огън за 7-8 минути. Оставете в чиния да се охлади. В същото олио запържете моркова за 7-10 минути.

Разбийте яйцата със сол и брашно. В намазнен тиган изпържете яйчните „палачинки“, като пържите от всяка страна за около минута. Изчакайте да се охладят, навийте на руло и нарежете на тънки ивици.

В останалото олио запържете лука за 5-6 минути. На сух тиган просушете ядките за минута и ги накълцайте на ситно.

В салатена купа прехвърлете черния дроб с морковите, краставиците, лука, яйчните палачинки, чесъна и ядките. Добавете сол, черен пипер и подправете с майонеза.

5. С цвекло 

Продукти: 400-500 г цвекло, 300 г телешки или свински черен дроб, 1 глава лук, 50 г орехи, сол и черен пипер на вкус; 2-3 лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете цвеклото и черния дроб до готовност. Нарежете ги на жулиени или на кубчета. Лука нарежете на полумесеци, а ядките накълцайте или смелете.

Прехвърлете всичко в купа. Добавете сол, черен пипер и подправете с майонеза.

6. С чушки 

Продукти: 1 малка глава лук, 1 малка зелена салата или салатен микс, 1-2 чаени лъжички винен оцет, 300 г пилешки или телешки черен дроб, 1-2 чушки, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1-2 чаени лъжички дижонска горчица

Приготвяне: Нарежете лука на кръгчета или полумесеци. Салатата я накъсайте с ръце. Прехвърлете лука в купа и добавете оцета. След минута-две сипете вряла вода, изчакайте минута-две и изплакнете под течаща вода.

Сварете черния дроб до готовност или го задушете с малко мазнина. Нарежете го на средни или малко по-големи парчета.
Сложете чушките върху леко намазнена тавичка и печете 20-25 минути на 200°C. Охладете леко и нарежете на ивици.

Сервирайте в чинията черния дроб с лук, чушки и салата. Добавете сол, черен пипер и подправете с олио и горчица.

7. Редена 

Продукти: 3 яйца, 1-2 моркова, 350 г телешки или свински черен дроб, 2-3 кисели краставички, 1-2 глави лук, 1-2 супени лъжици растително масло, 3-4 лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, в продължение на 10 минути, а морковите и черния дроб - докато омекнат.

Белтъците и морковите настържете на едро ренде, а жълтъците - на ситно. Нарежете краставиците, лука и черния дроб на малки парченца.
Загрейте олио в тиган и задушете лука за 4-5 минути. Охладете го.
В дълбока салатена чиния сложете половината черен дроб, лука и краставицата. Покрийте с морковите и белтъците. Повторете с черен дроб, лук и краставици. След всеки пласт намажете с майонеза или просто направете решетка с нея. Отгоре поръсете с жълтъците.

8. Пилешки дробчета с цвекло и моркови 

Продукти: 3 яйца, 350-400 г пилешки дробчета, 2 моркова, 3 глави цвекло, 3 кисели краставички, 100 г маринован лук, 150-200 г майонеза

Приготвяне: Яйцата се сваряват твърдо, за 10 минути, а дробчетата, морковите и цвеклото - до омекване. Охладете и настържете на едро ренде. Нарежете краставиците и лука на малки парченца.

В купа за салата редете на пластове - дробчета, половината цвекло, лук, моркови, краставици, яйца и останалото цвекло. Всеки слой намажете с майонеза.

9. С кашкавал и мандарини 

Продукти: 2 яйца, 2 картофа, 1 морков, 1 краставица, 150 г пилешки дробчета, 2 мандарини, 1 малка чушка, 2-3 стръка зелен лук, 1 глава лук, 80 г кашкавал, 1-2 супени лъжици растително масло, 2 супени лъжици соев сос, сол и черен пипер на вкус, 2-3 супени лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, а картофите и морковите - докато омекнат. Нарежете ги на малки парченца, заедно с краставицата, дробчетата, мандарините, чушката, зеления лук и кромида. Кашкавала настържете на ситно или средно ренде.

В тиган загрейте масло на умерен огън. Запържете черния дроб с лука и соевия сос за около 10 минути. Охладете.

Поставете съставките, с изключение на кашкавала, в дълбока купа. Подправете със сол, черен пипер и майонеза. Поръсете отгоре с кашкавала.

10. С грах и яйца 

Продукти: 300-350 г телешки черен дроб, 3-4 яйца, 3-4 стръка зелен лук, 1 малка връзка магданоз, 200 г грах от консерва, сол и черен пипер на вкус, 3-4 супени лъжици майонеза

Приготвяне: Сварете черния дроб до омекване, яйцата – твърдо. Охладете.

Нарежете черния дроб на малки парченца, а яйцата на четвъртинки или по-ситни. Нарежете лука и магданоза.
Смесете черния дроб с граха и зеления лук. Подправете със сол, черен пипер и прибавете майонезата. Прехвърлете в чиния за сервиране и украсете с яйца и магданоз.
08-09-10

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре