Четири предложения с ябълки

06 септември 2020 Кулинария 0 44586
Няма снимка
1 2 3 4
 

1. Хрупкави сладки с пълнеж 

Една лесна рецепта за сладки с карамелено-ябълков пълнеж. Чудесен десерт за следобедното кафе или чай.
Продуктите се намират във всеки хладилник. За пълнежа ще са ви необходими 4 ябълки (поне), захар и канела, а за тестото - масло, кисело мляко, пудра захар, ванилова захар, царевично нишесте, брашно и яйце.

Първата стъпка е да приготвите пълнежа. В малка тенджерка смесете настърганите ябълки и захарта. На слаб огън задушавайте, като разбърквате от време на време, докато излишната течност се изпари - за около 25 минути. Добавете канелата, разбъркайте, охладете.

От останалите продукти замесете тестото. Брашното се прибавя постепенно, така че да няма бучки.

Готовото тесто разделете на малки топчета от по около 40 грама (ще ви се получат 35-40 парчета). Всяко топче премесете пак и разточете с точилка. Намажете отгоре с пълнежа и завийте на тръбичка. Подредете в тава, покрита с хартия за печене.

Печете не повече от 30 минути на 180 градуса.

2. Ароматно сладко за зимата 

Сладкото става полупрозрачно, кехлибарено на цвят и много ароматно, с плътни ябълкови резени.

За да си го приготвите ще се нуждаете от 1 кг ябълки, 600-800 г захар, ? ч. лъж. канела и ванилия по желание и на вкус.

Приготвяне: Измийте и почистете ябълките. От сорта и киселинността им ще зависи количеството захар, което ще ви е необходимо. Също така трябва да имате предвид, че ако ябълките са много сочни, ще трябва да увеличите броя на преваряванията.

За сладко-кисели ябълки ще са ви нужни около 800 г захар.
Нарежете ябълките на филийки. Не е нужно да белите кората, но трябва да са нарязани на тънки филийки. Прехвърлете ги в тенджера и ги засипете със захар. Покрийте с капак и оставете за една нощ. На сутринта поставете на котлона и изчакайте да заври. Варете 5 минути, след като кипне. Отстранете от огъня, разбъркайте и отново покрийте с капак. Оставете до вечерта.

Вечерта повторете изваряването и оставете за през нощта. На сутринта поставете тенджерата на котлона за последен път. След като заври, добавете канелата и оставете 5 минути на тих огън. При желание можете да замените канелата с ванилия.

Съвет: Можете да добавите в сладкото и орехи. Изсушете ги на сух тиган и накълцайте на ситно. Прибавете ги в сладкото при последното варене.

Готовото сладко се разсипва в буркани и се затваря плътно. Оставяме да изстине напълно и прибираме бурканите с килера или в мазето.

3. Пай с лимонов аромат 
За удобство можете предварително да си подготвите продуктите – настържете кората от половин лимон (само жълтата част, тъй като бялата е горчива) и изцедете лимоновия сок, разтопете маслото.
Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Продукти: 2 яйца, 80 г брашно, 50 г захар, 100 мл прясно мляко, 20 г масло, 1 чаена лъжичка бакпулвер, ? лимон, 800 г ябълки, щипка сол, ванилия.

Приготвяне: Разбийте яйцата и солта с миксер за една минута на висока скорост. Добавете захарта и ванилията. Продължете да разбивате още четири минути до получаването на пухкав крем.

Ако ябълките са кисели, можете леко да увеличите количеството захар.

Сипете прясното мляко, разтопеното и охладено масло и настърганата лимонена кора. Разбъркайте с миксер за 10 секунди на ниска скорост.

Добавете пресятото брашно и разбъркайте с миксер до гладкост. Тестото ще се получи течно. Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Обелете ябълките и ги нарежете на тънки филийки. След нарязването трябва да ги поръсите с лимонов сок, за да не потъмняват.

Смесете нарязаните ябълки и тестото. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица, така че всяко парче ябълка да е покрито с тесто.
Изсипете тестото във форма, покрита с хартия за печене или намазана с капка растително масло и поръсена с брашно.

Печете във фурна, предварително загрята до 175 °С, в продължение на един час. Проверявайте готовността с дървено шишче.

Оставете готовия сладкиш във формата, докато изстине напълно. По желание можете да го поръсите с пудра захар, преди да го разрежете.

4. Диетичен щрудел

Предлагам да започнете сутринта с аромата на канела и ябълки и да си приготвите диетичен щрудел. Ще попитате, защо е диетичен?Защото ще заменим разточеното тесто с кори от лаваш /арменски хляб/. По този начин десертът е не само вкусен, но и почти диетичен. Едно или две парчета определено няма да развалят фигурата ви. Плънката може да бъде много разнообразна. Днес ви предлагаме тя да бъде ябълки, канела и ядки.

Продукти: 1 пакет тънък лаваш (можете да използвате и по-дебели кори за баница), ябълки, 60 г орехи, ? чаена лъжичка кнела, 1 яйце, ? ч. лъж. захар, мед на вкус

Приготвяне: Подгответе всички продукти.

Нарежете ябълките на малки кубчета. Прехвърлете в купа и поставете в микровълновата, докато омекнат. В зависимост от сорта на ябълките и мощността на микровълновата, процесът може да отнеме от 4 до 8 минути. Разбъркайте веднъж или два пъти. Добавете канела и мед на вкус. По желание можете да прибавите нарязани орехи или стафиди. Разбъркайте всичко добре.

В отделна купа разбийте яйцето и захарта. С получената смес намажете кората от лаваша, като използвате четка. Разпределете пълнежа равномерно. В единия край оставете малко кора без пълнеж. Навийте кората на руло и прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене или в силиконова форма. Намажете отгоре с останалата яйчна смес.

Печете на 190 градуса за около 15 минути.

Добър апетит!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Още от Фермер
Няма снимка

Отгледайте си къпини, нищо че са по-капризи

Растенията предпочитат по-топла есен Къпината, макар че се среща в много планински естествени месторастения, е доста по-капризна от останалите ягодоплодни видове

Няма снимка

Още над 2.8 млн. лева са изплатени по de minimis за зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

С пет дни по-рано от заложения в Указанията срок Държавен Фонд „Земеделие“ изплати още 2 831 077 лв. на 1 887 кандидати по помощта de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж