Научете кучето да не яде от земята

07 септември 2020 Домашни любимци 0 24048
Няма снимка
1 2 3 4
 

Това може да спаси живота му

Представете си, че сте изпуснали пилешка кост на земята по време на вечерята. Или може би сте разсипали някакви лекарства. Последното нещо, което искате, е вашето куче да тича към потенциалните лакомства и да ги поглъща.

Варените кости са опасни, защото могат да причинят задавяне, а хапчетата могат да бъдат токсични.

Уверете се, че любимецът ви разбира, че не всичко на земята е за ядене. Това може да се окаже животоспасяващо.
Но как? Няколко прости команди идват на помощ.

Вземи го!

Целта на обучението, вашето куче да игнорира изпуснати предмети, е разработването на автоматично поведение. С други думи, вместо да го вземе от земята, домашният ви любимец трябва да го остави без да бъде специално помолен за това.
Невинаги първи ще виждате опасностите, така че може да не кажете репликата си навреме. В идеалния случай вашето куче трябва да се обърне към вас за разрешение, преди да яде нещо от земята. Това е висока летва, особено за някои животни, но определени стъпки за обучение могат да помогнат да го научите на такъв тип самоконтрол.
Упражнението по свободен избор е добър начин да научите вашето куче на командата „вземи“, която по същество означава, че може да го изяде. Това е особено важно за животните, които направо грабват лакомствата от ръката ви. Също така ви позволява да кажете на кучето си кога нещо става за ядене. Упражненията за свободен избор му помагат да направи разграничението.

1. Поставете лакомство в юмрука си. Нека вашето куче се опитва по всякакъв възможен начин да го извади от ръката ви, включително с лапа, близане и душене.

2. Веднага щом кучето ви спре да се опитва да получи лакомството, маркирайте момента с щракване, маркираща дума като „да“ или похвала. След това веднага отворете юмрука си, кажете „вземи“ и предложете на животното си лакомството. Въпросът е да се покаже, че не обръщането на внимание на лакомството е именно това, което го печели.

3. След няколко опита кучето ви трябва да започне да се дърпа назад от юмрука или да игнорира лакомството. Тогава изчакайте секунда или две, преди да кажете „вземи“ и да предложите лакомството.

4. Поставете лакомството на отворената си длан. Ако вашето куче се опита да го вземе, затворете юмрука около него и изчакайте да го игнорира. След което кажете „вземи“ и предложете лакомството.

Остави го!

След като кучето игнорира храната в отворената ви длан, докато не бъде дадена командата „вземи“, знаете, че разбира да оставя нещата, ако не бъде указано друго. Поне за предмети в ръка. Сега е време да пристъпим към нещата на пода.

1. Поставете лакомство на пода, покривайки го с ръка. Нека кучето ви се опита да го вземе. Веднага след като спре да се опитва, отбележете момента и възнаградете. Не използвайте лакомството на пода, а извадете друго от джоба или от другата ръка. В идеалния случай, дайте лакомство, което е по-ценено от онова на пода. Това помага да се подчертае, че оставянето на определени неща води до шанса за още по-добри.

2. Когато вашето куче лесно оставя покритото лакомство на мира, започнете да махате ръката си. Но бъдете готови отново да покриете лакомството, ако е необходимо. Целта е животното да игнорира непокритото лакомство, но искате да му попречите да получи храната на всяка цена. Когато кучето ви погледне настрани, отдръпне се или по някакъв начин проявява незаинтересованост към непокритата храна, маркирайте и възнаградете.

3. Вържете кучето си на каишка и направете същото упражнение изправени. Използвайте крака, а не ръката си, за да покриете храната. Каишката е за предотвратяване на кучето ви да я получи.

4. Ако вашето куче автоматично оставя храната, когато я пуснете на пода, вие сте го научили на страхотен контрол на импулсите. Сега сте готови да добавите командата „остави“. Тъй като кучето разбира концепцията, не би трябвало да използвате командата, но това е фантастично и за други ситуации. Преди да изпуснете храната, кажете на кучето си да я „остави“. Когато то игнорира храната, маркирайте и възнаградете с другата си ръка. След много повторения, любимецът ви трябва да разбере значението на командата.

Тренирайте в реални ситуации

В реалния свят навсякъде има опасности, като например сандвич на тротоара или боклук в парка. Сега е време да тренирате и да разхождате кучето си покрай неща, които трябва да бъдат игнорирани.

1. Когато кучето ви излезе от стаята, поставете най-обикновени лакомства в редица по протежение на пода. Разделете ги на няколко метра едно от друго. След това доведете домашния си любимец, вързан на каишка, с поглед към лакомствата, кажете „остави“ и минете покрай редицата. На всяко лакомство маркирайте и наградете кучето си с почерпка с висока стойност, след което преминете към следващото. Не се опитвайте да правите целия ред наведнъж. Ако животното се опита да изяде почерпката от пода, бързо я покрийте с крака си, като използвате каишката, за да попречите на кучето да достигне лакомството преди вас.

2. Когато кучето пренебрегва всяка почерпка поотделно, опитайте да минете покрай целия ред, след като дадете командата „остави“. Наградете успешното преминаване с нещо много специално. Покажете на кучето си, че пренебрегването на нещата означава шанс за нещо още по-невероятно.

3. Повторете горните упражнения навън на тротоара или в двора. На колкото повече места тренирате, толкова по-добре кучето ви ще отговаря, независимо къде се намирате.

4. Заменете храната на земята с други предмети, които вашето куче обича, като играчки за дъвчене или тенис топки. Това ще му помогне да обобщи командата от храна до всичко, което не искате да взима.
Когато домашният ви любимец е съвсем наясно с командата, независимо от обекта, време е да опитате да го „оставите“ с разсейване като котка или колоездач в реалния свят. Бъдете готови със супер примамливо възнаграждение и дръжте кучето си на каишка, за да предотвратите излитането му след разсейването. Не забравяйте да не използвайте командата, ако знаете, че кучето ви няма да отговори. Не искате то да ви игнорира. Вместо това се върнете към тренировките и работете с това особено разсейване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

С гигантските кучета идва гигантска отговорност

По-големите животни обикновено изискват повече време, прекарано в обучение и поддържане От Анатолийската овчарка до Тибетския мастиф и всички гигантски породи помежду им

Няма снимка

Защо кучетата копаят?

Някои породи, като териерите, са имали инстинкти за копаене, доразвити от хората за ловни цели Копаенето е голям източник на радост за толкова много кучета

Няма снимка

Какво сънуват кучетата?

Наистина ли ловуват зайци или просто потрепват в съня си? Въпреки че нямаме всички отговори, учените предприемат действия, за да разберат кучешките сънища

Няма снимка

Защо носът на кучето е сух?

Ако е хронично и вашият ветеринарен лекар не вижда признаци на алергии или заболявания, може да се наложи да използвате лосион или балсам Студеният, мокър нос означава здраво кученце

Няма снимка

Ако кучето ви изпие алкохол

Точно както при хората, проблемът не се отнася до вида, а по-скоро до количествата Често имате гости у дома и кучето ви се върти из стаята, молейки за лакомства

Няма снимка

За първи път имате котка. Ами сега?

Преди да я внесете вкъщи обърнете внимание на някои основни неща Най-накрая сте решили да добавите котка към семейството си. Честито! Тя може да стане отличен съквартирант - страхотен слушател

Още от Фермер
Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости

Няма снимка

Кое цвете къде зимува

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

Няма снимка

Фуражни смески за птиците

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

Няма снимка

Левзея може да се отглежда и у нас

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Неделята носи дъждове с пустинен прах от Африка

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава