Производството на прасета в ЕС се увеличава

13 септември 2020 Животновъдство 0 10944
Няма снимка
1 2
 

Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия

Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на агропазара – в това число и за свиневъдството. Кризата с коронавируса разтърси силно европейския пазар на свине, категорични са в анализа на бранша експерти от Европейската комисия.

Каква е перспективата

за развитие на пазара

на свинско месо?

Пандемията и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор в текущото развитие на пазара. В ЕС хранителната верига се оказа особено устойчива, информира Европейската комисия в средносрочната си перспектива за агропазарите. Земеделските производители и преработвателите продължават да доставят храна през тези трудни времена във всички страни-членки на Общността, казват от ЕК. Супермаркетите и хранителните магазини са отворени и добре заредени през целия период на карантина и ограничителни мерки срещу коронавируса.

С постепенното премахване на мерките и летните ваканции, търсенето, особено в сектора на общественото хранене, се връща към по-нормално ниво, смятат анализаторите. Но също така е факт, че все още има много несигурности в различни секторни производства на храна, свързани най-вече с икономическото възстановяване. А това се отразява на потребителското търсене както в ЕС, така и в света.
Прогнозираната степен на икономическа рецесия е толкова висока, че има риск от рязко увеличение на безработицата в ЕС. И това ще има отрицателно въздействие върху потреблението. Въпреки това въздействието на мерките за стимулиране, по-специално на тези, свързани с европейския бюджет за 2021-2027 г., и силата на възстановяването, особено на експортните пазари, следва да засилят търсенето и предлагането. Това има пряко влияние върху цените, а оттам и върху рентабилността на земеделския и хранителния сектор, категорични са евроекспертите.

Надеждата на свиневъдите

в ЕС е износът за Китай!

Прогнозите са, че производството на свинско месо в ЕС-27 ще се увеличи умерено през 2020 г., но ще остане под нивото на 2019 г. В същото време консумацията на свинско месо намалява много рязко, с почти 3 процента - до най-ниското си ниво през това хилядолетие. Това означава, че на глава от населението се консумират по-малко от 30 кг свинско месо. Нивото на задоволяване сред европейците от свинско месо е нараснало с почти 5 процентни пункта до огромните 136 процента.

В същото време обаче износът на свинско месо - особено за Китай - се покачва до новото рекордно ниво от 6,2 милиона тона. Това е още 563 000 тона или 10% повече от предишния рекорд за износ през 2019 г.

Какво се случва в Китай?

Там продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете (АЧС) . Затова и анализаторите очакват по-нататъшен спад в популацията на свине в Китай. За това допринасят и наводненията в делтата на р. Яндзъ и свързаното с тях разширяващо се разпространение на АЧС. Очакванията са спадът в производството на китайско свинско месо да е с 15 до 25 процента през 2020 г. Това засилва необходимостта от внос. А вносът на свинско месо в Китай вече се е увеличил със 170 процента спрямо 2019 г. И, разбира се, от ситуацията се възползват както от ЕС, така и други доставчици като САЩ, Бразилия и Канада. Дяловете на вноса на последните 3 страни (съответно 19%, 9% и 7%) за Китай нарастват за сметка на доставчиците от ЕС (55%).

Цените на прасетата са се повишили много силно през 2019 г. - над 2 евро. И тук основната причина е износът за Китай. Но по време на пандемията цените падат под средната за 5 години назад. Причината е намаляващото търсене от страна на сектора на хранителните услуги.
Добрата новина е, че през последните няколко седмици цените на свинското месо са стабилизирани след възстановяването на търсенето от страна на хранителните услуги, както и на глобалното търсене. В Германия например от няколко седмици те са 1,47 евро за кг.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Нелекуваното възпалено виме може да фалира фермата

Лечението струва на млекопроизводителите от ЕС над 1,5 млрд. евро годишно, твърди д-р Петер Цигер, Иновационна група "Млякото на Хесен" Нелекуваното възпалено виме води до развиване на мастит

Няма снимка

Цената на фуражните картофи в ЕС се срина до 2,75 евро/100 кг

Фермерските асоциации препоръчват на животновъдите да купуват, за да осигурят изхранването до пролетта Цената на картофите на фючърсните пазари от реколта 2020 тръгва надолу още в края на юли –

Няма снимка

Биофермите в ЕС са със стабилни плащания и оживено търсене

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

Няма снимка

От 5 до 31 октомври фермери доказват реализираното мляко и животни

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Няма снимка

Подозрението се потвърждава: АЧС е в Германия!

След избухването на африканска чума по свинете (АЧС) в квартал в Бранденбург, строги ограничения важат за фермерите в засегнатия регион, обяви министърът на здравеопазването на провинция Бранденбург

Още от Фермер
Няма снимка

Отгледайте си къпини, нищо че са по-капризи

Растенията предпочитат по-топла есен Къпината, макар че се среща в много планински естествени месторастения, е доста по-капризна от останалите ягодоплодни видове

Няма снимка

Още над 2.8 млн. лева са изплатени по de minimis за зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

С пет дни по-рано от заложения в Указанията срок Държавен Фонд „Земеделие“ изплати още 2 831 077 лв. на 1 887 кандидати по помощта de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините