Семената се стимулират за по-бързо развитие

09 септември 2020 Растениевъдство 0 7119
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Балансираният хранителен състав помага на покълването и на дружното поникване на културите, независимо от агрометеорологичните условия

Ваня Велинска

Сезон 2020 е на финала. Независимо от финансовите резултати, които ще имат земеделските производители, и които ще станат ясни след като се приберат царевицата и слънчогледа, идва ред на поредната производствена година. Разбира се, предстои да се направи равносметката за изминаващата и може ли човешкият фактор да повлияе на изненадите, които ни поднася климатът. А най-краткият отговор е: и да, и не.

Много са факторите, които предопределят успешните производствени резултати, а в основата им са добрите практики, които е препоръчително да се спазват.

В районите, където имаше превалявания през август, фермерите побързаха да започнат обработките. А те, със сигурност са определящи за по-качественото и едновременно поникване на семената. Като с особено внимание, разбира се, трябва да се подхожда при рапицата, чиито семена са много дребни.

Без съмнение посевният материал е много важен фундамент, на които се стъпва, когато се целят високи добиви. Този сезон, а и в някои от предходните години, ясно се видя, че

изборът на сорт или хибрид
е добре да се прецезира

не само на ниво район, а дори и за конкретното месторастение.

Изборът, за добро или не чак толкова, е огромен – има и наша, и чужда селекция, що се отнася до сортовете пшеница.

Сами по себе си качествено семе и извършената сеитба не означават кои знае какво, ако няма последващи, а също и предшестващи добри практики. Безспорно една от тях е подготвовката на семената за сеитба.

В последните години като част от технологията се наложи семената да се третират предсеитбено с подходящи продукти, които целят да се подобри старта на растенията в началото на вегетацията им.
Не бива да се забравя, че за да се развиват добре растенията, те черпят основно от почвата хранителни елементи, но за тяхното усвояване, е необходимо да има развит корен. Да си припомним какво казва науката. И затова да се върнем първо на почвата, която е сложно природно тяло, съдържащо минерални елементи в различна форма. А тези формите на елементите могат да бъдат

усвоими или неусвоими за растенията

Елементите, които се намират в почвения разтвор под формата на йони, са лесноусвоими за растенията. В известна степен са усвоими и елементите, които са адсорбирани по повърхността на почвените частици, т. е. в така наречения почвен поглъщателен комплекс. Неусвоими са веществата, които са здраво фиксирани в почвените минерали или са в трудно разтворима форма, например карбонати, фосфати и др. Растенията поглъщат минерални вещества от почвения разтвор и чрез контактна обмяна от почвения поглъщателен комплекс.
За поглъщането на йони от кореновите клетки значение имат: движението на йоните към корените, явленията ризосфера и микориза, казва науката по въпроса.

Движението на елементите към корените се осъществява от масовия поток и дифузията. Масовият поток представлява движение на водата и разтворените в нея минерални елементи към повърхността на корените – основна причина за това придвижване е транспирацията. Движещата сила на дифузията в почвата е намаляващата концентрация на минералните елементи на границата почва/коренова система. Придвижването на йоните за сметка на дифузията е в рамките на няколко милиметра на ден. В нормални условия тя има реално значение само за постъпването на някои макроелементи.
Това е една от причините

за ефективността на комплексните 
хранителни стимулатори

с които се третират семената, акцентират специалистите по хранене на растенията. При разпределяне на нормалните предсеитбени торови норми, няма как до всяко семе да е разпределена торова гранула, а за дифузията е необходимо време и вече развит корен, какъвто непосредствено след сеитбата все още няма. Така например, при торова норма 15 кг/дка на един квадратен метър попадат около 15 г физическо количество или максимум 5-6 г от един хранителен елемент. Ето защо, когато има комплекс от хранителни макро- и микро-елементи около самото семе - те обезпечават първоначалната необходимост от храна за младия поник.

Ризосферата е почвеното пространство в непосредствена близост до индивидуалните корени, която се отличава от останалата почва по редица параметри. Там има стотици пъти повече бактерии, които заедно с корените дишат, отделяйки значително количество въглероден диоксид. Те продуцират много киселини, които мобилизират минералните вещества. Отделно те отделят витамини, хормони и др., които

оказват влияние
на растежа на корените

Точно ризосферата е мястото на действие на биостимулатора за семена Амино Експерт Старт, продукт на българската компания на Екофол. Освен, че доставя необходимите хранителни елементи за първоначалното развитие на зародишните коренчета, този стимулатор подобрява и функционирането на почвените микроорганизими. Как?
Млечната киселина участва в метаболизма и на ризосферните бактерии, което не се отнася за използваните в други подхранващи препарати синтетични органични киселини (ЕДТА и други комплексообразователи), разясняват специалистите.

При сеитбата, даже и при най-перфектното й изпълнение, придружено от супер благоприятна почвена влага и температура, животът в екосистемата „ризосфера“ се нарушава.

* Комбинацията от хранителни и стимулиращи съставки в Амино Експерт Старт подпомагат нейното ускорено възстановяване и гарантират по-доброто първоначално развитие на културата. Естествено е, че при неблагоприятни условия – проблеми с обработката на почвата, растителни отпадъци, суша и ниски температури, които за по-продължителен период блокират функциите на почвените микроорганизми, ефектът от Амино Експерт Старт е още по-силен.

* Прилепителите в продукта са с природен произход – пептиди и олигопептиди, които също се включват в метаболизма на микроорганизмите.

* Аминокиселини играят

важна роля за правилното
развитие на културните растения

В почвата живеят милиони микроорганизми, които са отговорни за здравето на растенията, кореновата система и растежа. Животът на един микроорганизъм е много кратък – едва 20 минути. За това кратко съществуване трябва да се извлече най-доброто от тях, а за основен източник на хранителни вещества се смятат именно аминокиселините. Те произвеждат въглерод, който се явява храна за микроорганизмите, а те от своя страна произвеждат вещества, необходими на растенията. Като цяло, аминокиселините увеличават активността на микробите в почвата.

* Фитохормонът ауксин стимулира деленето на клетките на корените и вегетативната маса.

* Органичната материя в Амино Експерт Старт осигурява допълнително кълняема енергия.

В резултат на всички тези съставки, приложението на продукта Амино Експерт Старт осигурява по-добро гарниране на посевите, което определя по-добрия начален старт при настъпване на неблагоприятните зимни условия. Оказва положителен ефект върху

формирането на кореновата система
и продуктивната братимост

Какви са преките ползи от наличието на макро- и микроелементи около самото семе, напомнят агроспециалистите:

* Повишена кълняема енергия на семената.

* По-добра полска кълняемост и дружно поникване на семената.

* Гарантирано по-добро вкореняване на младите растения, в резултат на което се повишава тяхната способност за есенно братене.

* Осигурен запас от хранителни вещества, които засилват защитните сили на растенията при неблагоприятни условия.

* Равномерно разпределение и подобрена покривност на пестицидите и хранителните елементи върху повърхността на семето.

Освен преките ползи от приложението на Амино Експерт Старт, има и косвени резултати

Дружното поникване на семената

оказва голямо влияние върху заплевеляването на посева, като го ограничава. Зърнено-житните култури изпреварват в развитието си плевелните растения и ги задушават. Дългогодишната практика по приложението на течни хранителни разтвори, които съдържат и лактати показва засилване на естествената съпротивителна сила на растенията срещу болести и неприятели и повишаване на устойчивостта към стресови фактори.
Балансираният хранителен състав помага на семената да покълнат и поникнат дружно, независимо от агрометеорологичните условия. Включването на макро- и микроелементи в първоначалното развитие е от особено значение за младите растения и осигурява добро развитие на кореновата система и при влошена агротехника. Обработените по този начин семена притежават първоначално необходимите хранителни вещества за създаване на добре комплектован и гарниран посев.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Сеитбата да се съобрази със състоянието на полето

Силно заплевелените да се третират със хербицид преди обработката, семената да се обеззаразят срещу болести и неприятели, съветват агроспециалистите Време е за есенна сеитба

Няма снимка

Предимства на съвместното внасяне на торове и семена

При азотните, които са решаващи за добива, поставянето им в непосредствена близост до кореновата система е много важно, тъй като се намаляват загубите от излитане или измиване Съвместното внасяне на

Няма снимка

Фермерите не бързат със сеитбата

Сеитбата на есенниците започва плахо. Все още се правят обработки на почвата, а засяването почти не е започнало. Не може да говорим за закъснение обаче, тъй като последните години показват

Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре