Дали правилно използвате хладилника?

05 септември 2020 Кулинария 0 41490
Няма снимка
 

Ива Тончева

Хладилниците на 56% от нидерландските домакинства са прекалено топли, което означава, че храната може да се развали по-бързо. Мнозина нидерландци неправилно съхраняват хранителните продукти: както в хладилника, така и извън него.

Заключенията са е от специално проучване, направено в навечерието на Седмицата без отпадъци, която в Нидерландия тази година е от 1 до 7 септември.

Висока температура в хладилинка = опасност от бактерии

Идеалната температура за настройка на хладилника е 4 ° C. По-специално месото може да издържи най-дълго при тази температура, без да започне да се разваля. Ако температурата е по-висока, тогава започват бързо да растат бактерии и гъбички. Проучването обаче показва, че 56 % от нидерландците са настроили хладилника си на твърде висока температура. При 19% от анкетираните - 7 ° C или дори повече: температура, при която бактерия като листерията например се размножава два пъти по-бързо, отколкото при 4 ° C.

Къде: в хладилника или не?

Някои пресни продукти трябва да се съхраняват в хладилник, докато други продукти имат по-дълъг срок на годност извън хладилника. Много нидерланди обаче не са наясно с това.

Седем от десет потребители съхраняват ябълки извън хладилника, докато те могат да издържат в хладилник до три седмици по-дълго. Доматите се съхраняват по-добре извън хладилника, но половината от нидерландците не знаят.

И едно любопитно наблюдение от проучването: мъжете значително по-често мислят, че продуктите трябва да се държат в хладилник. Мъжете слагат храна в хладилника с 14% по-често от жените.

Къде в хладилника?

Три четвърти от холандците съзнателно слагат продукти на определено място в хладилника. Повечето го правят правилно: плодове и зеленчуци в чекмеджето, мляко и кисело мляко на вратата и месо в дъното на хладилника. Изглежда само сиренето няма постоянно място: често го слагат горе (44%), долу (38%) или в чекмеджето (15%).

Замразяване

Замразяването може значително да удължи срока на годност на хранителните продукти. Девет от десет потребители понякога замразяват храна, най-вече месо. Поразително е, че повече от една трета от нидерландците не знаят колко дълго могат да държат замразени месото и рибата.

Смята се, например, че свинското и телешкото месо могат да се съхраняват във фризера за около 4 месеца. Въпреки това препоръката е свинското да се държи до 3 месеца, докато говеждото месо може да се съхранява във фризера до 9 месеца, но при -18 ° C.

Колко често чистите хладилника?

В 49% от нидерландските домакинства хладилникът се почиства поне веднъж месечно. Почти 17% дори почистват хладилника веднъж или повече пъти седмично.

По принцип, препоръките хладилникът да се почиства старателно веднъж на всеки два до три месеца. Около 14% успяват да го правят един път на шест месеца, а други 5% - само веднъж годишно или дори по-рядко!

Съвети

Проучването завършва с няколко съвета:

 Настройте хладилника на 4 ° C, за да избегнете ненужни разхищения на храна.

Почиствайте хладилника си на всеки два до три месеца.

Има и други, повечето от които са налични и на български на сайта на европейската инициатива „Твоята храна“: hrana.bioselena.com в специален наръчник.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Още от Фермер
Няма снимка

Отгледайте си къпини, нищо че са по-капризи

Растенията предпочитат по-топла есен Къпината, макар че се среща в много планински естествени месторастения, е доста по-капризна от останалите ягодоплодни видове

Няма снимка

Още над 2.8 млн. лева са изплатени по de minimis за зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

С пет дни по-рано от заложения в Указанията срок Държавен Фонд „Земеделие“ изплати още 2 831 077 лв. на 1 887 кандидати по помощта de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя

Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж