Сосове от сини сливи

10 септември 2020 Кулинария 0 20070
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

И тази година природата беше щедра и ни дари с добра реколта от сините сливи. Какво можете да приготвите от тях?

Разнообразието е огромно. Можете да изпечете вкусни плодови пайове, или пък да си съхраните плодовете за зимата. Да приготвите тривиалното сладко или пък... солени сосове.

Сосовете от сливи ще обогатят вкуса на всяко ястие. Като течна подправка те имат пикантен сладко-кисел вкус и нежен плодов аромат. А букетът от използвани подправки им придава приятен привкус.

Домашен

* Сосът е подходящ за много ястия, особено за месо.

Продукти: 2 кг сливи, 1 глава лук, 1 скилидки чесън, 3,5 чаени чаши захар, 2 ч. чаши ябълков оцет, 1 супена лъжица горчица на прах, 1 суп. лъж. смлян джинджифил, 1 ч.л. смляна канела, 1 ч.л. смлян червен пипер, 0,5 ч.л. смлян карамфил, сол на вкус.

Приготвяне: Почистете сините сливи от костилките. С помощта на блендер или домакински комбайн смлелете плодовете, заедно с лука и чесъна. Изсипете получената смес в тенджера (за предпочитане с дебело дъно), поставете на котлона и изчакайте да заври. Добавете останалите продукти и като разбърквате от време на време, варете сместа в продължение на 1–1,5 часа. Разсипете горещия сос в стерилизирани буркани и затворете плътно.

Кетчуп

От зрелите сливи се получава отличен домашен кетчуп – леко лют, пикантен и ароматен.

Продукти: 1 кг сливи, 2 глави чесън, 2 супени лъжици сушен копър, 2 ч.л. сушена мента, 3 ч.л. смлян кориандър, 0,5 ч.л.смлян червен пипер, сол на вкус

Приготвяне: Нарежете сливите, отстранете костилките и плодовете прехвърлете в тенджера. Покрийте с вода и поставете на котлона. На средно силен огън оставете да къкри, докато сливите омекнат. Излейте течността, а сливите ги пасирайте или прекарайте през сито. Върнете на котлона и варете пюрето докато се сгъсти. Няколко минути преди края на готвенето добавете нарязания чесън, сушените подправки и сол.Разсипете готовия кетчуп в буркани и затворете плътно. Съхранявайте в хладилника.

С домати

* Този сос е много подобен на кетчупа.

Продукти: 2 кг сливи, 2 кг домати, 3 глави лук, 1 глава чесън, 1 люта чушка, 1 стрък целина, 1 връзка босилек, 1 връзка копър, 1 връзка кориандър, 150 г захар, 1,5 супена лъжица сол

Приготвяне: От долната страна на доматине направете кръстен разрез и ги пуснете за няколко минути във вряща вода. Обелете ги. Почистените сините сливи прекарайте през месомелачка. Прибавете доматите, нарязаните лук и целина и босилека. Подправете със сол и захар и поставете на котлона. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри около час и половина. 30 минути преди края на готвенето добавете нарязания чесън и кориандъра. След 15 минути прибавете и нарязаната люта чушка. Оставете готовия сос да поизстине и прехвърлете в буркани. Затворете и стерилизирайте за кратко.

От кисели плодове

* Незрелите сини сливи са идеални за приготвянето му.

Продукти: 1,5 кг сливи, 1 ябълка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 люта чушка, 1 парче корен от джинджифил, 0,5 кг захар, 4,5 супени лъжици соев сос, 375 мл сухо бяло вино, 125 мл вода

Приготвяне: Почистените от костилките сливи се поставят в тенджера. Добавете нарязан чесън, лук, лютата чушка, настъргания джинджифил и нарязаната на кубчета ябълка. Сложете на котлона.
Сипете водата, виното, соевия сос и изчакайте да заври. Пасирайте с ръчен блендер и отново върнете на котлона, за да заври. Варете 15-20 минути, като разбърквате от време на време. Разпределете в стерилизирани буркани и плътно затворете. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Аджика

* Ще върви добре с месни ястия.Може да се добавя и в супи за пикантен, леко лют вкус.

Продукти: 2 кг сливи, 2 глави чесън, 3 люти пипер, 200 г захар, 2 супена лъжица сол, 2 чаени чаши доматена паста

Приготвяне: Почистете сливите от костилките и ги смелете, заедно с чесъна и лютата чушка. Ако не искате сосът да е прекалено лют, почистете чушката от семето. Добавете захарта, солта и доматеното пюре. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Оставете да къкри 20 минути, като бъркате непрекъснато.Разсипете аджиката в буркани и затворете плътно. Съхранявайте на хладно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре