Защо гроздовата каша не кипи

11 септември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 56898
Няма снимка
1 2
 

Запомнете:

Температурата на джибрите трябва да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й.

Важно е това условие да се научи и запомни от стопаните любители, които искат да си произведат домашно вино, а не притежават много опит. На тях нерядко им се случва гроздовата каша да не започне процеса на ферментация.

Това най-често става в края на септември и през октомври, когато вечерите и нощите започват да стават студени. А, за да заработят активно дрождите, които се намират по гроздето и които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса, напомня нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Когато температурата е по-ниска, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои стопани практикуват нещо малко по-необичайно - загряват камъни и ги пускат в мъстта, но честно казано това не се овенчава с впечатляващ резултат. Други подгряват на печка малка част от гроздовата каша и я връщат обратно в общото количество, но честно казано и това не е много успешна практика.

Проблемът се решава най-ефикасно, когато помещението, в което държите кашата се затопли, като се пусне печка например.

Важно е да се спазва:

* Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 градуса процесът се забавя силно, а при 37-38 градуса направо спира.

* За ферментацията на белите подходящата температура е 16-18 градуса. По тази причина в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на деня и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

С какво да напръскаме срещу осите

Сухи чепки от липса на влага и нападение на насекомите тревожат стопаните През септември много наши читатели ни се оплакват от неприятна картина в лозята – сухи чепки

Няма снимка

Тихата ферментация изисква строг режим

През септември на домашните майстори на вино им предстои работа, но тя е приятна, ако има помагачи и се прави с любов. Естествено първо се започва с хигиената, която е най-важна

Няма снимка

Как домашното червено вино да стане качествено

Какви грешки не бива да допускаме Всички домашни майстори знаят, че добрите червени вина се получават от сортовете грозде с оцветена ципа и с безцветен или с оцветен сок на зърната

Няма снимка

Таваните и избите - идеални за съхранение на гроздето

Ето как можем да похапваме и през зимата, какво не знаем за виненото обаче Скъпи приятели, дойде времето да прибираме сочния гроздов плод от малкия масив или двора

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането