Внимавайте с бързата храна, състарява ви!

09 септември 2020 Домашен лекaр 0 5391
Няма снимка
 

Разкрита е връзката между ранното стареене на клетките и честата консумация на бърза храна. Този път от испанските учени.

В проучването са участвали 886 души: служители от университета в Навара са изучавали данни за техните ДНК и здраве. Възрастта на участниците в изследването варира от 51 до 91 години.

По време на проучването лекарите анализираха как хранителните навици влияят на кръвното налягане, диабета, затлъстяването и коронарната болест на сърцето.

В зависимост от количеството консумирана нездравословна храна доброволците бяха разделени на 4 групи - с ниска, средно ниска, средно висока и висока консумация на бърза храна.

Изследванията показват, че три порции нездравословна храна на ден удвояват риска от физическа старост: нишките на ДНК и протеините на теломерите се съкращават, което означава, че физическата старост настъпва.

Според диетолозите всякакви храни, термично обработени в масло, образуват канцерогени. Те, от своя страна, унищожават протеина, който е в основата на съединителната тъкан - колагенът. Без него човешката кожа губи своята еластичност, става отпусната и набръчкана.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Консумацията на мляко в зряла възраст е резултат от генетична мутация

Учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц са изследвали останките от воини от бронзовата епоха, убити около 1200 г. пр.н.е. на територията на съвременна Германия

Няма снимка

Кои са най-добрите храни за вечеря според диетолозите

За вечеря е най-добре да ядете зеленчукови и протеинови ястия, тъй като това ще помогне да се избегнат проблеми, свързани с наднорменото тегло. Според експерти най-рационалната вечеря е риба и

Няма снимка

Кои храни подобряват настроението

Не само добре познатите банани и шоколад имат антидепресантни свойства, но и други продукти. Например ядките - достатъчно е да ядете около 50 грама от тях на ден, най-добре орехи и шам фъстък

Няма снимка

Учени предлагат чаша червено вино срещу COVID-19

Тежестта на синдрома на острия респираторен дистрес, който често е неразделен спътник на COVID-19, може да бъде намалена от високата концентрация на специалния ензим ACE2

Няма снимка

Бобът понижава кръвната захар и холестерола, контролира теглото

Редовната консумация на бобови растения може да намали риска от болести на сърцето и да помогне на хората с диабет. Тези храни допринасят за понижаване на нивата на кръвна захар

Няма снимка

Какви са ползите от айряна през лятото?

Айранът не е просто смес от кисело мляко и вода. Тази напитка компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносмилането, нормализира съня и има много други полезни свойства

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре