Сарачи – все още ги има!

10 септември 2020 Животновъдство 0 9144
Няма снимка
Снимки: Тоня Мишева, Михаил Михайлов, гр. Сандански
1 2 3
 

Най-напред да си припомним, какво е това сарач и след това ще отидем при нашия домакин – сарачът от Сандански – Веселин Пашов.

Сара̀ч – е занаятчия, който обработва кожи и изработва принадлежности за впрегатен добитък и за езда – седла за кон или магаре, хамути, юзди, юлари, кожени дисаги, кесии, разясняват от govedovad.com.

Наименованието на занаята сарачество произлиза от арабската дума сарач, което означаваща седло. Използват се кожи от едър рогат добитък, коне, овце. В края на XIX век проникват влияния от Австрия, Великобритания и Германия. Започва производството на куфари, чанти, кобури, цървули, колани. Най-много сарачи имав Сливен, Балчик, Варна, Севлиево, Ловеч и Горна Оряховица.

Вървейки из пазара на гр.Сандански, в окото ни се „наби” един млад мъж, който подреждаше чанове пред дюкяна си. Дюкянът си беше в пълния смисъл на думата дюкян. Потапяш се в атмосферата на пазарите преди петдесет години, че и повече. Който не вярва, да отиде в Сандански на пазара, има още няколко подобни такива. Историята на г-н Веселин Пашов е съвсем стандартна, като за почти всеки сарач.

Най-напред да кажем, че човекът ни изслуша много внимателно и се съгласи да направим няколко снимки и да каже някоя дума за нас. Още повече, че се оказа и наш читател.

Веселин си е чист пиринлия /разбирай наш македонец/. Роден е в село Плоски, в сърцето на Пирин. Като малък, ходел да си играе в работилницата на местния сарач. Годините си вървят и когато става юноша „бледен”, започва тежката работа при този майстор сарач, като чирак. Може би тази дума – “чирак” е най-подходяща, защото именно това е правил Веселин – чиракувал.

Годините минават, момчето става мъж, но едновременно с това и майстор сарач. Няма официална диплома за това, има признанието от неговия майстор и по-възрастните колеги. Между другото оказа се, че в в Благоевградска област в момента практикуват само четирима и половина сарачи. Половинката е на сина на Веселин. Момчето активно се включва в работата в дюкяни, и не само търговията, а върти чукчето и набива капсите или прави дупките.

На въпроса ни как оцеляват, Веселин ни отговори – “Нали сте чували за македонския инат. Но не е само това. Смятам, че при мене на първо място е меракът към този занаят. Това ме удържа и да оцелявам. Ако знаете колко пъти ми е идвало да захвърля чука и наковалнята, ама като седна зад кютюка да набивам капсите или да хвана замбата, се успокоявам и продължавам напред.

И още нещо много важно – трябва да си постоянен – да спазваш работното време, в момента да свършиш услугата на клиента. Научих го от стария майстор. Всяка събота впрягах коня и товарех каруцата с нашите продукти. Обикалях селата наоколо в пазарните дни. Имало е дни, когато не съм продавал нищо, имало е дни, когато вали из ведро или снегът е голям. Ние обаче с майстора в определения ден и час сме при клиентите. Спазвам тези правила и сега, затова и оцелявам“.

На въпроса ни, има ли клиенти, отговорът бе – “Намаляват всеки ден. Една час от постоянния контингент продаде конете и се качи на колите, други си купиха тракторчета, трети – тези със състезателните коне се унижават да купуват от нас, макар че знаят, че нашето е по-здраво от прехвалените марки. Аз работя само с българска кожа и български консумативи. Към кожарските изделия добавих и хлопките, имам най-различни чанове, всеки си е с мелодия за него си, прослушваме ги със сина от време на време. И концерт можем да ви изнесем“.

Ето какво можете да намерите в дюкяна.

- хамутчийство: изработване на ремъчните принадлежности за впрягане на коне, магарета, мулета и камили – юзди, оглавници, хамути и др.;

- тапицерство: обшиване на седлата с подплънки от слама, вълна или други омекотяващи материали.

Автори: Тоня Мишева, Михаил Михайлов, гр. Сандански

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Нелекуваното възпалено виме може да фалира фермата

Лечението струва на млекопроизводителите от ЕС над 1,5 млрд. евро годишно, твърди д-р Петер Цигер, Иновационна група "Млякото на Хесен" Нелекуваното възпалено виме води до развиване на мастит

Няма снимка

Цената на фуражните картофи в ЕС се срина до 2,75 евро/100 кг

Фермерските асоциации препоръчват на животновъдите да купуват, за да осигурят изхранването до пролетта Цената на картофите на фючърсните пазари от реколта 2020 тръгва надолу още в края на юли –

Няма снимка

Биофермите в ЕС са със стабилни плащания и оживено търсене

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

Няма снимка

От 5 до 31 октомври фермери доказват реализираното мляко и животни

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Няма снимка

Производството на прасета в ЕС се увеличава

Но потреблението се срива, а износът „избухва”, сочи анализ на Европейската комисия Пандемията на Covid-19 и свързаните с нея икономически ефекти са решаващият фактор за настоящото развитие на

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането