Късен посев от магданоз

15 септември 2020 Зеленчуци 0 44595
Няма снимка
1 2
 

Колкото и магданозът да изглежда лесен за отглеждане, не е точно така. И проблемът идват от това, че семената му поникват много трудно. Освен това понякога се изяждат от някои почвени вредители, или се отнасят от мравки.

След като магданозът поникне, става по-лесно. Но за да да получите здрави и качествени листа, трябва добре да се грижите за растенията.
Препоръчително е да засеете семената на място, където сте отглеждали зеленчуци, торени с оборски тор - ранни домати, ранни краставици, тиквички и др. Важно е лехата да е чиста от плевели и да не образува дебела почвена кора.

В градината магданозът се сее разпръснато или в плитки браздички, които са на разстояние 20 см една от друга. Засява се на дълбочина 1-2 см, след което почвата се притиска. Полива се внимателно чрез оросяване.

Важни грижи за младите растения

* До поникването на магданоза поддържайте висока почвена влажност. Ако времето е сухо, поливайте всеки ден. Това ще улесни поникването.

* Редовно отстранявайте плевелите, за да не затрудняват развитието на растенията.

* Ако времето за периода е топло, още в края на есента може да берете листата, когато достигнат височина 12-15 см. Късайте листенцата внимателно, за да не повредите растежния връх.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Зелен лук/чесън за пролетта

За да имате зелен лук и чесън за пролетта, сега е времето да засадите луковичките или да засеете семена, ако сте си отгледали. За целта почвата се обработва много добре

Няма снимка

Актуално в градината през септември

Правят се есенни сеитби * Ориентировъчно в началото на септември в Северна и в средата на месеца в Южна България се сеят семената на главеста салата и маруля

Няма снимка

Колко дълга е вегетацията при зеленчуците

* 25 дни - репички * 30 дни – салата крес * 45 дни - спанак * 65 дни - ранни моркови * 75 дни - краставици, царевица * 90 дни - грах, фасул * 100 дни - чесън и кромид лук * 105 дни - ряпа * 110 дни –

Няма снимка

Алабашът осигурява витамини за зимата

Алабашът е двугодишно кореноплодно растение. През първата година образува късо стъбло и глава, която се консумира. На втората година се развива цветоносно стъбло, с цветове и семена

Няма снимка

Нова ягодова леха

Краят на лятото е подходящо време за засаждане на нови ягодови растения. Кои са акцентите: . Изберете слънчево място. . Добре е почвата да е отцедлива, със слабо кисела реакция - pH 5.0 – 6.0.

Няма снимка

Актуални дейности в зеленчуковите лехи

Берете редовно * През август повечето зеленчукови култури плододават интензивно. За да имате повече и по-качествени зеленчуци, берете редовно, тъй като това се отразява благоприятно на образуването и

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария